Trioen Hans Olav Settem, Max Peder Brekke og Anders Søvik Hjelden utgjør bandet Whales & This Lake. Siden Urørtdeltakesen i 2016 har bandet spilt konserter over land og strand, jobbet med nytt materiale, og slapp i slutten av september debutalbumet sitt Send a Man Down. Et av sporene på plata heter «Alphagirls & Alphaboys ☿», og følges i dag opp med Japaninspirert musikkvideo.

Tekst: Jørgen Berntson Aase

Vi tok en kjapp prat med gutta i forbindelse med slippet av videoen, mens de satt i en bil på vei til Bergen for å spille på Hulen i kveld.

Gratulerer med nytt slipp! Hva kan dere fortelle om låten og videoen?
– Låta handler om klassisk alfa-folk-fobi. Folk med tannkremreklame-smil og CV på speed som er alt for komfortable i alle sosiale sammenkomster og nailer den sagnomsuste «gode holdningen». Så er det jo iblanda en del oppgitte skråblikk på diverse, valgkamp om norske verdier, hvor lett det er å brenne for ting kun på Facebook, og sportsbiler, for å nevne noe. Videoen blei laga av vår gode venn Espen Kopreitan Jensvold, som er på kvartlivskrise-tur, og er en hyllest til selveste Sunrise Land!

– Låta handler om klassisk alfa-folk-fobi. Folk med tannkremreklame-smil og CV på speed som er alt for komfortable i alle sosiale sammenkomster og nailer den sagnomsuste «gode holdningen».

Har dere noe spennende å si om selve innspillingen?
– Den er spilt inn og produsert i vokalist Hans Olav sitt barndomshjem i Surnadal. Vet ikke om det er så spennende men. Også er den mixet av en av landets flinkeste og kuleste nørds, Kristoffer Lislegaard.

Det finner tydelig sted i Japan. Er dere selv inspirert av Japansk kultur og musikk?
– Hadde sikkert vært det hadde vi vært mer eksponert for det, for det er jo utrolig mye bra kunst derifra. Skal ikke skryte på oss så mye mer enn bøkene til Haruki Murakami og gode gamle Porco Rosso! Også er det et fantastisk sted å dagdrømme om å noensinne få rå til å reise til. Den store drømmen er selvsagt å bli stor i Japan.

Hva ønsker dere å vise med videoen?
– Vi fikk egentlig bare veldig sansen for noen klipp som Espen dreiv og sendte oss fra Japan helt tilfeldig. Så vi ga han veldig impulsivt oppgaven om å lage en hel musikkvideo til låta, i samme stil som de hverdagslige og rolige, men likevel utrolig vakre og hypnotiserende klippene han sendte oss.

Dere har jo nylig sluppet album. Hvordan har det vært?
– Utrolig digg! Føler vi har greid å komprimere tre år med intens jobbing og forsking inn i de 35 minuttene med alternativ elektropop. Og så har retningen vi ønsker å gå tydeliggjort seg veldig underveis, det er deilig!

Hvordan ser høsten ut for dere?
– Vi spiller en del slippkonserter, noe som vi gleder oss enoooormt til. Energien mellom band og publikum under konserter var vel det som lokka oss alle mot å lage og spille musikk. Vi prøver stadig å tøye grensene for hvor intense konsertopplevelser vi kan få til å lage med vårt svært begrensede budsjett! Blir mye DIY-magi under turnéen.

Sjekk Whales & This Lake – Alphagirls & Alphaboys her: