Hver uke velger vi i Rubato en ny up-and-coming artist som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Rubato Spotlight skal være en plass hvor du kan oppdage og finne nye talenter i musikkbransjen. Denne uken falt valget på den spennende nykommeren Jonahh.

Heisan, Jonahh! For de som ennå ikke kjenner deg så godt, vil du starte med å fortelle litt om deg selv?
– De fleste av vennene mine kjenner meg som “the crazy cat-man” ettersom jeg har hatt en del katter, vet ikke om det er så relevant men anyways. Utover det fyller jeg snart 25 år, født og oppvokst i Stavanger, og brukt de siste årene på å tappe øl på en bar i ‘Fargegaten’. Jeg bruker dagene ellers på å skrive låter, enten om det er for meg selv eller andre. Trives aller best i studio, eller hjemme med kjæresten og noe katter på fanget.

Hva fikk deg til å begynne med musikk?
– Jeg skylder bestekompisen min big-time for å introdusere meg til å lage musikk på ekte. Jeg hadde egentlig aldri tenkt tanken på å skrive før pandemien traff, og jeg ble permittert og kjedet meg ihjel. Han tok meg med til studioet sitt, og jeg har nærmest vært i en slags musikk-transe siden den dagen. Nå, et år senere, er det hva som får meg opp om morgenen, og holder meg våken om nettene.

Fortell oss en ting om deg få vet?
– Jeg har mest sannsynlig hatt flere beinbrudd enn den gjennomsnittlige nordmann. Var litt for glad i å klatre i (falle ned) trær, og hoppe på (falle av) trampoliner da jeg var ung. Om jeg skal nevne noe litt mer relevant, så kan det være at jeg aldri skrev noe musikk før i fjor.

«Du vet den følelsen man får, når man tenker man gjerne har truffet den rette, men det er allikevel vanskelig å vite hva som foregår i hodet til den andre personen.»

Du slapp jo nylig låten «could be us», hva handler den om?
– Det er en låt jeg tror mange kan kjenne seg igjen i. Du vet den følelsen man får, når man tenker man gjerne har truffet den rette, men det er allikevel vanskelig å vite hva som foregår i hodet til den andre personen. Det kan være slitsomt å legge seg ned i sengen med en man er utrolig glad i, og virkelig ønsker de skal føle det samme som deg, men allikevel er det en slags usikkerhet som kommer i veien og som forhindrer en å komme seg videre i forholdet.

Hva kan vi forvente fra deg fremover?
– Først og fremst mer musikk! Jeg har en del låter som jobbes med for å gjøres klar til å gi ut, og bruker mye av tiden min på å skrive enda mer. For det andre håper jeg pandemien slipper tak snart, og at det snart blir mulighet for å spille konserter for større publikum. Jeg har allerede en del live-planer lokalt her i regionen, men gleder meg til jeg kan reise å fremføre låtene for andre rundt omkring i Norge.

Vi forstår det slik at du tilhører det stavangerbaserte plateselskapet «Capella Records». Hvem er dere? Hva kan vi forvente fra dere fremover?
– Vi er en liten gjeng per idag. Alt startet med en telefon mellom meg og en danske ved navnet Jakob Wredstrøm. Han har mye erfaring innenfor musikkbransjen og har vært en god mentor for meg helt siden jeg bega meg ut på dette eventyret. Vi så potensialet til å skape et mer sammenknyttet musikkmiljø her i Stavanger, hovedsakelig innen kommersiell musikk.
– Jeg hadde lenge tenkt at jeg ville gi ut låtene mine, men uten erfaring med distribusjon og promotering, så avventet jeg. Det ble besluttet at vi skulle starte et plateselskap med base her i Stavanger. Vi så at det var mye talent og ville gjøre noe med det før talentene flyttet til større byer. Dette har vært utrolig gøy, ettersom jeg får muligheten til å gi ut musikken min, gjennom eget plateselskap, og jeg får bruke dagene mine på å utvikle meg selv og andre håpefulle artister. Vi har nylig signert noen spennende artister som kommer til å gi ut mye bra musikk fremover. Bare å glede seg!

Hvilke norske artister finner vi i spillelisten din om dagen?
– Det er så utrolig mye bra musikk i landet for tiden at det er vanskelig å svare. Sigrid sin nye låt ‘Mirror’ har gått på hjernen siden den kom ut. Utenom så finner man fort artister som Gabrielle, Lings, SACARIAS, Dagny og Astrid S. Må også nevne SKAAR. Hun har så latterlig kul stemme. 


Helt til slutt, en guilty pleasure låt?
– ‘Get You’ av Daniel Ceasar og Kali Uchis. Føler ‘guilty pleasure’ ofte forbindes med noe som skal være flaut? Men om jeg skal oversette uttrykket direkte så er jeg hundre prosent skyldig i å nyte denne låten til det fulleste. Må være en av de bedre sangene noengang etter min mening.