Hver uke velger vi i Rubato en ny up-and-coming artist som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Rubato Spotlight skal være en plass hvor du kan oppdage og finne nye talenter i musikkbransjen. Denne uken falt valgt på det spennende artisten Frugaard.

 

Heisann! Hvordan går det om dagen?

Hei! Det går superfint med meg om dagen! Jeg er for første gang på turné med mine egne sanger, og koser meg helt utrolig mye! Jeg var sikker på at å reise rundt og synge sangene mine, ikke var noe for meg, men nå må jeg spise de ordene, ser det ut til! Det er lenge siden jeg har blitt så glad for å ta feil om noe, som dette!

Vil du starte med å fortelle litt om hvem du er?

Jeg er Reidar, og jeg elsker musikk! Jeg elsker å spille, skape, produsere, skrive, formidle og reise rundt med musikk. Jeg er en mann av ganske få ord, til vanlig, og gjør stort sett ganske lite ut av meg. For ti år siden begynte jeg å skrive litt musikk, etter å ha spilt med andre i ti år. Det vokste og spirte, litt og litt, og nå er jeg ute med album for første gang.

Du slapp nylig albumet «Egentlig». Kan du fortelle litt om dette prosjektet?

For et drøyt år siden, skjedde det en del i livet mitt, som gjorde at jeg følte at jeg trengte å kaste mange av kortene mine i luften og se hvor de landet. Jeg bestemte meg for å selge huset og flytte fra hjembyen min og prøve noe nytt. Det var starten på at min produsent, Kristian og jeg, bestemte oss for å ta mange av låtene mine med i studio, for å skrive ferdig et kapittel i livet.

«Egentlig» er sanger som har oppstått når jeg har møtt meg selv i musikken. De beskriver hvordan jeg hadde det i akkurat det øyeblikket låten oppstod, og hva jeg hadde på hjertet da. Jeg har forsøkt å fortelle så sant og ærlig som jeg klarer, og veldig mye ærligere enn alt jeg har våget å si i møte med et annet menneske. Tittelen, «Egentlig», antyder noe om den store forskjellen på det som er på innsiden og det som vises på utsiden.

Da vi jobbet i studio jobbet vi med å skape et så stort rom som mulig for oss, og forsøkte å fokusere på å ha det gøy, spille ting som vi synes var fine. Vi forsøkte å ikke tenke så mye, i det hele tatt i grunn, men heller la prosessen råde. Det kunne være vanskelig, men også helt fantastisk å la alt utspille seg etter dagsform, impuls og inspirasjon!

 Hva kan vi forvente fra deg fremover?

Jeg håper å spille mange konserter fremover, og er allerede i gang med låtmaterialet til mitt neste album. Jeg føler meg veldig inspirert og i flyt med livet og med musikken. Konsertene har gått kjempebra og vi har fått så fine tilbakemeldinger. For tiden tenker og snakker jeg mye om selvverd, usikkerhet, frykt og forventninger som jeg forestiller meg lever i mange av oss.

Hvordan begynte du å lage musikk?

I en periode for snart ti år siden, var jeg nysgjerrig på låtskriving, hvor sanger kom fra, hva som var gode tekstlinjer. Jeg skrev ned en del betraktninger på engelsk og forsøkte å være poetisk, men uten noe særlig hell, eller substans, tror jeg. En dag, satt jeg i sofaen med min gudsønn liggende ved meg, og klimpret litt på en gitar. I det øyeblikket dukket det opp en melodi, og like etter en tekst som hang sammen med melodien. Teksten fortalte noe om hvordan jeg hadde det på den tiden, på en ganske konfronterende måte. Senere samme dag hadde jeg spilt inn sangen, i samme form og oppbygning som på albumet i dag.

Hvordan går du frem når dere skal lage en låt?

Jeg sitter mye med et instrument og spiller og svever rundt i mine egne tanker eller følelser eller bare i musikken. Hvis jeg føler at jeg får øre på noe som kan være noe, setter jeg på opptakeren på telefonen og forsøker å gå tilbake der jeg var. De fleste opptakene blir liggende i evigheten, men de som stikker seg ut blir skrevet ferdig. En dag skal jeg skrive ut mange av de halvferdige idéene, men det er ikke helt ennå!

Hvem/Hva inspirer deg?

Jeg leser ganske mye for tiden. Mer enn jeg pleier i hvert fall. Jeg finner Karl Ove Knausgårds livsbetraktninger som svært inspirerende! Jeg merker også at jeg blir veldig inspirert av å spille sangene mine for folk om dagene. Det er akkurat som at musikken sitter litt løsere, nå når jeg er på turné. En slags positiv synergieffekt. Musikken og menneskemøtene er selvforsterkende!

Hvilke norske artister finner vi i spillelisten din om dagen?

Mine norske favoritter er Kari Bremnes, Sigvart Dagsland, Emilie Nicolas og Sondre Justad, og de har hatt en ganske høy stjerne lenge – særlig de to første!


Helt til slutt, har du noen guilty pleasure låter?

Min skyldigste låt, må være Baby av Justin Bieber. Elsker et godt poprefreng, må jeg erkjenne..