Hver uke velger vi i Rubato en ny up-and-coming artist som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Rubato Spotlight skal være en plass hvor du kan oppdage og finne nye talenter i musikkbransjen. Denne uken har vi slått av en prat med det bergensbaserte bandet Brusk. Brusk er et relativt nyetablert band som består av dyktige musikere. Vi tror Brusk vil ha masse fett å tilby fremover.

Heisan Brusk! For de som ikke kjenner til dere så godt ennå. Vil dere starte med å fortelle om dere selv?
– Ja! Brusk spiller sjangeroverskridende indie-et-eller-annet med en del innflytelser fra britpop og elektronica med mer. Vi blander veldig, for vi liker så mye forskjellig. Det som passer passer, det andre dumper vi eller bytter ut. Vi blir influert av alt fra klassisk til dub og hiphop, men elektronisk indie er vel greit å kalle det.
– Brusk er ganske nytt som band. Mellom 2017 og 2020 var det soloprosjektet mitt (Ståle). Etter det forrige bandet jeg spilte i, Cherubs (UK), brøt opp og jeg kom hjem fra et lengre opphold i London, lagde jeg mange uferdige låter og puttet de rett i en digital skuff. Kjente ingen i musikkmiljøet i Bergen som kunne hjelpe meg å realisere ideene før mange år senere. Ble kjent med Sondre gjennom Romskip/The Hiveminds samarbeid og siden vi delte en del musikalske visjoner var han den første med på laget. Fra da begynte Brusk å ta god form. Nå er det denne deilige gjengen som har meislet ut debut EP-en sammen:

Bass: Sondre Fagernes Thuen (Romskip / Sentralbadet)
Synth: Lars A. Forthun (Sentralbadet)
Gitar: Gunnar Thune (The Essential Ether / Emily Lang / Syntax TerrOrkester / Michael Ellis)
Trommer: Tore Abrahamsen (Rugrats / Chill Study Beats / Obijan / Derin)
Produsent: Robert Jønnum (sykt mye bra)
Vokal: Ståle Krantz Bruland (The Hiveminds, Cherubs)

I tillegg har vi flere gjesteartister.

Hvorfor navnet «brusk»?
– «Brusk» er et slags anagram på navnet mitt (Ståle Krantz Bruland), eller initialene. I begynnelsen var det et kort navn, som var lett å huske, og som jeg hadde tenkt å bruke da jeg ville drive med stop-motion-animasjon for hundre år siden. Det ble jo ikke noe av så jeg tok navnet med meg videre. Det tok en stund, men har blitt glad i det nå. Det betyr så mye rart. Du er nødt å ha det for å kunne danse f.eks.! Totalt undervurdert! Det bare ligger der og myker opp bevegelsene, demper støtene. Tenker ikke over det engang. En elastisk, bein-aktig, væskete form som en ikke savner før den er vekke. (Jeg håper folk vil savne bandet før vi er helt vekke). På engelsk blir det vel uttalt som det engelske ordet «brusque» som betyr brysk eller brå person. Kan like det også! Haha

Hva/hvem inspirerer dere?
– Du vet når du sitter på bussen og hører på musikk, så begynner av og til verden utenfor vinduet å flyte med musikken? DET inspirerer. Trenger ikke buss engang. Kan bare se på stjernene eller fugler som flyr, eller i ansiktet til en du er glad i mens den sitter dypt i sine egne tanker. Mye bra der ute! Anbefales.

Hvis dere kun kunne beskrevet musikken dere med 3 ord. Hvilke 3 ord ville dere valgt?
– Eklektisk – oppløftende – fett

Hva kan vi forvente fra dere fremover? Hvilke planer har dere?
– Vi var så heldig å få tilskudd fra Bergen kommune til innspilling, så nå er vi kommet til miksestadiet på vår debut-EP. Den skal egentlig komme ut til høsten en gang, men vi må se om noen utgivere har lyst på et samarbeid først. Så vi ser det litt an, men ut skal den, digitalt og på vinyl.
– Så håper vi å spille på Vill vill vest i september, rundt i de største byene i Norge og gjerne Berlin eller London gjennom musicnorways program for nordiske artister i utlandet, JaJaJa. Festivaler er jo alltid kjekt, men vi trenger nok litt hjelp til booking. Foreløpig er alt på egeninnsats.

Hvis dere kunne fått med dere hvem som helst (død eller levende) på en låt, hvem ville dere valgt?
– Spurte Leif Ove Andsnes en gang om han kunne spille synth i bandet mitt, men han bare smilte høflig tilbake. Så da får vi nøye oss med Veronica Maggio.

Hvilke norske artister finner vi i spillelistene deres om dagen?
– Kropp, Melasol, Fangst, Hvitmalt gjerde, Fred paa jord, Melkeveien, Jonas Hibibki, Kongle, Glade roboter, Slomosa, Heatwaves, Misty Coast, Dråpe, Knutsen og Ludvigsen, Flying norwegians, Fucales og sikkert mange flere er på listene for tiden.