Hver uke velger vi i Rubato en ny up-and-coming artist som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Rubato Spotlight skal være en plass hvor du kan oppdage og finne nye talenter i musikkbransjen. Denne uken falt valget på Fuegito (tidligere kjent som D!EGO).

Heisann Fuegito, vil du starte med å fortelle litt om deg selv?
– Yoooo! Jeg er en norsk-chilensk rapper og produsent som har bodd i Bergen siden 2012 og er 28 år. Jeg startet å mekke beats når jeg var 15 og begynte å skrive tekster og rappe når jeg var 16. 100 år har gått nå and I’m still going.

Du gikk jo før under navnet D!EGO, hva fikk deg til å endre navn?
– Jeg følte at navnet D!EGO ble litt for personlig og i tillegg har jeg bare hatt problemer med det navnet når jeg skal slippe musikk gjennom strømmingstjenestene pga. utropstegnet.
– En dag endret jeg insta-navnet mitt fra diegoamlopez til dieguito_fueguito, og broren min, David, sa til meg:
«hvorfor kaller du deg ikke bare Fueguito?». Jeg bare «daaaamn du sier noe der ass!». Så navnet ble til Fuegito.
Diego-Fuego har liksom alltid vært en greie folk har pleid å si til meg- fuego greien bare ga mening!

Fortell en ting om deg få vet?
– Jeg snakker bedre spansk enn det jeg snakker norsk. Soner så ofte ut i et gebrokkent norsk, men klarer for det meste å hente meg kjapt inn igjen. Los que saben saben!

Hva fikk deg til å begynne med musikk?
– Jeg har egentlig alltid low-key drevet med musikk. Når jeg var kid hadde vi alltid et keyboard hjemme, både i Norge og i Chile, så det med spilling og melodier har alltid vært i hodet mitt. Foreldrene mine har alltid hørt på mye chilensk og latinoamerikansk musikk gjennom hele oppveksten min, så det er definitivt mye inspirasjon derifra- også hadde jeg mange homier og klassekamerater som spilte gitar, og eventuelt lærte de meg å spille også. Så hadde jeg alltid elsket musikktimene på skolen, der jeg lærte meg å synge bedre og spille forskjellige instrumenter. Ikke lenge etter hadde vi plutselig et band med kompiser fra nabolaget i Curauma (Valparaiso). En gang hadde vi en gigg der i et gamlehjem og vi kunne bare en sang godt nok, og det var El Galeon Español. Lite tenkte vi på at vi kanskje burde ha lært flere sanger, og vi endte opp med å spille samme sang 5 ganger på rad, men det blei TURNT! (sikkert bare fordi vi var kids).

– Når jeg flyttet til Norge igjen så fikk jeg høre mye musikk som jeg aldri hadde hørt før, hiphop for det meste, og jeg ble mæd inspirert! En kompis fra Chile hadde nevnt FL Studio for meg, og når jeg fikk skole-laptopen var det noe av det første jeg lastet ned- demoversjonen og greier, men det åpnet en helt ny verden for meg. Det tok meg ca. 1 år å lære meg FL, men når jeg hadde begynt å skjønne det var jeg hypp på å ha noen på disse beatsa. Det endte opp med å bli meg selv da, siden jeg var ny i Nannestad og kjente lite folk. Min første låt noensinne ble spilt inn hos en rapper som kaller seg for Kazor, sammen med hjelp av Iss fra Jessheim. Låten var HELT JÆVLIG- men jeg ble forelsket i det å lage beats og spytte på dem også, så det var noe jeg aldri stoppet med. Etterhvert begynte jeg å rappe med en homie som kaller seg for MC Benji når jeg var 16 og vi klikka som faen. Vi var på en veldig lik greie og vi inspirerte- og lærte mye av hverandre gjennom hele prosessen, spilte et par gigs sammen og bare hadde en blæst! Takk hiphop!

Hva inspirerer deg? Hvordan går du frem for å lage en låt?
– Inspirasjon er noe som kan komme fra alle kanter egentlig, fra å reflektere om livet mitt og twiste det negative om til noe positivt (ikke covid-relatert), eller bare ny musikk, folk, hendelser og erfaringer som har gjort meg til den tullingen jeg er idag. Jeg blir også inspirert av å collabe med andre artister. Vanligvis starter jeg med å lage noe FIRE beats, og det pleier å dukke opp noen bars i hodet mitt og om de går på repeat så betyr det at jeg MÅ hoppe på den. Så skriver jeg ned hook og vers og hvis jeg er produktiv så tar jeg skriving og recording på samme dag, og andre ganger kan det ta mer tid der jeg bruker et par dager på å skrive, men jeg stoler alltid på prosessen!

Hvis du skulle beskrive musikken din med 3 ord, hvilke ville du valgt?
– Varierende. Urban. Ærlig.

Hva kan vi forvente fra deg fremover?
– Jeg har planer om å slippe min første låt på spansk om ikke så lenge, hold dere oppdatert! Så kommer det ny og muligens kontroversiell låt med selveste FL3X som jeg har sett opp til siden jeg kom til Bergen, med en musikkvideo til låta. Gira ass!

Hvilke Norske artister finner vi på spillelisten din om dagen?
– Der finner du E.F som er ganske dope. Skurken, så klart. Musti, et must akkurat nå… blant mange andre.