«Tøyen Holding» består av produsent/rapper Fredfades og rapperen Mest Seff. Nylig slapp de sin debutskive, en LP spekket med beats preget av den eldre skolen med inspirasjon fra modern soul og jazzrock. Kjente navn som undergrunns- majesteten KingSkurkOne og Holmlia- legenden Pumba har også vært med på å gjeste hvert sitt spor på skiva.

Tekst: Alexander Falleth

Etter å ha lyttet gjennom de 14 sporene på debutskiva kunne undertegnede nesten ikke vente med å finne ut av guttas inspirasjoner og tanker rundt LP-en, samt deres synspunkter rundt dagens hip hop- Norge. Sjekk ut intervjuet her:

Kan dere gi en liten introduksjon av dere selv til nye lesere og lyttere?

Fredfades & Mest Seff. Tøyen Holding. Mutual Intentions. Bosatt på Tøyen, opprinnelig fra Oppsal & Lambertseter. Vært kompiser i ca 15 år, kjent hverandre igjennom et annet miljø og gått på VGS sammen tidligere.

Hva har vært inspirasjonen/konseptet bak skiva?

Vi har ikke hatt noe spesiell inspirasjon til å lage skiva, jeg (Fred) bare laga en track for fun og sendte den til Mest Seff. Han syntes det var crazy at jeg laga en track fordi han hadde tydeligvis skrevet noen vers hjemme samme uka. Deretter fant vi egentlig bare ut at vi hadde de samme visjonene om hvordan bra rap bør skrives – dette kom naturlig ut i fra at vi hørte på mye av den samme rapen fra før. Jeg tror vi har klart å skrive en plate som er ganske u-norsk sånn rent tekstmessig. Plata er veldig kompromissløs, u-trendy, politisk ukorrekt og forhåpentligvis underholdene. Tettpakket med multies, humor og dekadens. Plata ble vel egentlig bare laget for å entertaine crewet vårt. Hva annet skulle vi ha skrevet om? Vi er bare hypp på dank memes, bra vin og bra rap.

Skiva er spekket med beats som har lyden av den gamle skolen. Har dere bevisst forsøkt å styre unna dagens mer trap og R&b- orienterte hip hop for å legge mer lys på old school hip hop igjen?

FF: Det er jeg (Fred) som har laget beatsa på plata, med unntak av et gjestespor av Stian fra Ammerud (også fra et annet miljø). Det mest konseptuelle med denne plata er egentlig lyden. Jeg lager veldig mye forskjellige beats og har ila de siste årene laget hiphop, new age, house og boogie litt om hverandre. Soundet til denne skiva kom veldig naturlig da vi følte at rapsa måtte være i fokus, og vi ønsket veldig minimalistiske samplebaserte baktepper med lite trommer for å fremheve teksten best mulig igjennom hele plata. Det har også blitt gjort masse bevisste avgjørelser under mix for å fremme vokalen. Det som ble til overs av beatsa til prosjektet ble lagt som små interludes i mellom låtene. Så alt i alt er det 21 beats over 14 spor.

– MS: Vi trengte vel egentlig aldri å styre unna det, da jeg føler vi aldri har vært på vei mot det. Det var helt naturlig at det måtte bli samplebaserte beats og loops fra jazz, progrock etc. Det har aldri vært noe mål å kaste lys på oldschool hiphop, tilnærmingen vår til rap er kanskje gammeldags hva gjelder maskiner og vinylsamples men sounden har vi bevisst ønsket å holde mest mulig tidløs. Referansene i tekstene sprer seg bredt over de tiårene vi har levd.

Har dere noen personlige favoritter på skiva?

MS: Vanskelig å plukke ut da det er en veldig helhet over skiva. Først og fremst stor takk til gjestene som er med på løfte låter og skiva i sin helhet. Ellers så er kanskje favorittene de låtene vi har hatt mest morro med i studio og ledd mest av. «247» kuttet med KingSkurkOne har vi sittet på i lang tid og den kom ganske tidlig i prosjektet men det var etter den låta at vi tenkte «OK, nå kjører vi!”

– FF: Guddommelig Inngripen, Glinser & 247.

Hva er deres synspunkter rundt retningen dagens hip hop- Norge har tatt?

– Norsk hiphopmusikk har blitt veldig internasjonalisert. Det virker som norske rapartister i 2017 har et sterkere behov for å gjøre noe som er lett gjenkjennelig for lyttere av amerikansk radiorap. På den måten kan du leke med tekster og budskap for folk som er genuint interessert i rap, men samtidig ha masse kids/jenter/tanter/whatever som hører på greiene dine fordi det høres ut som noe de har hørt før. Det finnes en del byer (LA, London, Berlin, Tokyo, New York) hvor det er større kultur for å gjøre hiphop i litt mindre nisjete miljøer – men jeg føler at Norge er ikke helt der enda.

Hvis dere kunne valgt å samarbeide med hvilken som helst artist/produsent, uavhengig av tid og sted, hvem ville det ha vært?

– FF: Vanskelig spørsmål, egentlig aldri noe jeg har tenkt igjennom. Lydmessig tror jeg det måtte ha blitt Conway The Machine, Westside Gunn, Roc Marciano, Styles P & Jadakiss.

– MS: Madlib, i morgen, på Tøyen!

Helt til slutt – Hva kan vi forvente å se av Tøyen Holding i fremtiden? 

– Video straks, samt. releaseparty på Paul’s Boutique fredag 3 mars!

Sjekk ut debutskiva til Tøyen Holding her: