Stavangerbandet TØFL har spilt sammen i 2 år og har vært involvert i Stavangers musikkscene i mange år i tidligere prosjekter som Machu Picchu, Naust, Brennkvikt og The Lovely Orchestra. Nå har gutta gått sammen og laget deres debutlåt, «Alle Andre Får Lov», hvor de rett og slett synger om at alle andre får lov til ting.

Tekst: Jørgen Berntson Aase

Foto: August Kraft Fossmark

Gratulerer med debutlåt! Hva kan dere fortelle om den?
– Det er en energisk, spretten låt, med en tragikomisk tekst som beskriver «Jeg er annerledes»-følelsen, klippet rett ut av min egen oppvekst. Å synes det er superkleint å være den eneste som bruker sykkelhjelm, eller å miste jomfrudommen sist i hele guttegjengen kan virke som banale problemer. Jeg tror imidlertid følelsen av utenforskap er ganske lik uansett hjemland, alder og livssituasjon. Noen kjenner på den hele tiden, og det tror jeg er dødsviktig å ta seriøst, sier vokalist og låtskriver Hans Riisdal.

– For et par år siden hadde jeg sommerjobb som maler og sto i et stillas da låttittelen åpenbarte seg for meg. Det var overskyet, jeg var morgentrøtt og på Snapchat festet alle vennene mine på Roskilde. Enten du alltid måtte være inne før Dagsrevyen 21 mens de andre spilte fotball en time til, eller ikke var kul nok til å bli invitert på den dødsfete festen alle skulle på; følelsen av ensomhet/utenforskap har de fleste kjent på. Noen kjenner på den mye mer enn andre, sier Riisdal.

– Å miste jomfrudommen sist i hele guttegjengen kan virke som banale problemer.

Hva er det verste med at «alle andre» får lov til ting man selv ikke får lov til?
– Man misser ut på sånn omtrent alle samtaler, fordi alle bare snakker om ting de får lov til å gjøre.

Hva er det meste rebelske dere har gjort?
– Da jeg var liten og skulle ut og sykle, måtte jeg ha hjelm. MEN så fort jeg hadde kommet meg ut av nabolagets synsfelt, hang jeg hjelmen på styret, og kruset nedover streeten.

Hans Riisdal skriver TØFLyrikken, og bruker ellers masse tid på musikk i flere ulike prosjekter. Han lager mesteparten av låtideene i TØFL, før hele bandet jobber dem frem sammen. Hans tar en bachelor i filosofi, og interesserer seg mest for etikk, ideen om “det gode liv” og sosial-filosofi/psykologi.

Hvis dere kunne velge; hvem ville dere helst ha kunne samarbeidet med?
– Michael Jackson! Men han er jo død… såå Kriminell Kunst!

Fremtidplaner

Sist høst flyttet bandet til Bergen, til et trangt loft de kaller TØFLoftet. Her bygget guttene hjemmestudio, hvor de har mekket en haug med demoer. I Bergen har de også studert, og hatt gigger for studentforeninger, tillegg til oppvarmingsjobber.
Nå flytter bandet til Trondheim og slipper etterhvert sin første EP.

Hva er planene fremover?
– Spilling, innspilling, avspilling, ha det gøy
– Se oss under Sykkel-VM 23. september! Da spiller vi i sykkelshorts.