I sommer skrev vi om debutsingelen ”Lingo”, og i dag er Jonas Farah ute med hele to nye låter. Selv om han har holdt på med musikk i et par år var det ikke før i år at 22-åringen ga ut musikken sin offentlig. Siden sommeren har han sluppet låter som debuten ”Lingo”, ”Tro” og ”Magasinchick” og musikken beskriver han selv beskriver som trap-inspirert norsk rap.

Tekst av Ida Halvorsen

Vi har tatt en prat med Farah om utgivelsene, hva som inspirerer han og planene fremover:

Gratulerer med to nye utgivelser! Hvorfor valgte du egentlig å slippe to singler på en dag?
– Tusen takk! Jeg har allerede sluppet et par singler, men jeg føler fortsatt jeg har mye å bevise både for meg selv og andre. Samtidig hadde jeg ikke nok låter og følte heller ikke at det var riktig tidspunkt for å gi ut et album heller. Det er vel en blanding av det og at jeg er utålmodig og vil få ut musikken min. Jeg vil få musikken ut til folk sånn at jeg får uttrykket det jeg føler mens jeg faktisk føler det. Jeg synes også sangene passet sammen på en måte, de ble laget ca. rundt samme tid også.

Hva handler låtene om?

Sandslott:
– Sandslott handler mye om det stadiet i livet jeg er nå. Som jeg nevnte tidligere føler jeg at jeg fortsatt har mye å bevise. Jeg satt bare på trikken på vei hjem i Oslo og begynte å skrive, så skrev jeg vel nesten hele låta på trikken. Først starta det bare med at sandslott rimte på bankkort, men etterhvert så ble det mer og mer et tema i låta, å bygge seg opp som et sandslott. Korn for korn liksom. Samtidig skal det ikke mer enn én bølge til for å skylle bort alt du har jobba for, hvis du skjønner? Det var en kompis som sa det til meg, han synes det var en jævlig kul metafor. Du hører alle sier det, men det er jo også det å ikke gi opp, bare fortsette å jobbe. Det er så mye jeg vil gjøre og så mye jeg vil ha så jeg tror sangen er en måte å motivere meg selv og andre på. Tror mange, særlig på min alder kan kjenne seg igjen. Du har ikke spenn på kortet, men du vil gjøre ting, du vil spise god mat og ha nye klær, men du må istedet betale leie og koke spaghetti som jeg sier i sangen.

Allting:
– Allting skrev jeg rett etter jeg hadde flytta inn i en ny leilighet. For de som har hørt på musikken min viser jeg kanskje en litt ny side av meg selv på denne låta. Jeg husker jeg først begynte å skrive om at jeg hadde ny crib osv, men man skriver alltid om at man har nye ting så jeg flippa det egentlig bare. Man har jo ofte den følelsen av at ting alltid er det samme også. Hvertfall jeg. I låta skildrer jeg flere ting. Det er en melding til alle som tror jeg har forandra meg, jeg er fortsatt den samme som jeg var for 10 år siden. Jeg står ganske alene når det kommer til musikken min. Jeg deler den med venner og sånt, men til syvende og sist er jeg ofte alene i studio når jeg recorder og sitter også alene og mixer låtene. På den måten har jeg lært å stole mer på meg selv og funnet mer min egen greie også, jeg har ikke noen som sitter og forteller meg hvordan jeg skal gjøre ting. Jeg lager musikk jeg selv vil høre på, og tenker mindre på hva andre synes selvom jeg selvfølgelig vil at flest mulig skal like det. Låta er en blanding av mange følelser egentlig. Jeg har ikke opplevd noen tragedier i livet mitt enda, men som alle andre folk så er det alltid tider der ikke alt er dritfett, ting skjer. Man kan føle seg nede, men man må enten ned eller opp så jeg prøver å fokusere på å komme meg opp. Alltid.

Hva eller hvem er det som inspirerer deg mest når du lager musikk?
– Det kan være veldig mye som inspirerer meg. En ting jeg har lagt merke til som ofte inspirerer meg er når jeg får den nostalgifølelsen, tror alle kjenner på den en gang iblant. Man får et flashback av minner og en helt spesiell følelse som gjerne setter seg litt. Blir også inspirert når jeg får fine tilbakemeldinger på det jeg gjør. Fikk låta mi anbefalt på Urørt, så det var en liten boost etter det hadde vært ganske stille en stund. Jeg hører på musikk, særlig rap hele tiden så det er nok det som inspirerer meg mest. Hvis jeg hører en fet sang, et fett vers eller en beat jeg liker. Det blir vanskelig å trekke frem noen, men det er mange som inspirerer meg. Det kan være en helt ny ukjent artist, eller noen jeg har hørt på i flere år. Det som er så sjukt nå er at det kommer så mye musikk hele tiden at man bare spiser opp et album på en uke også er det noe nytt. Akkurat nå syns jeg collab-albumet til Offset og 21 Savage var dritfett. Likte veldig godt det siste albumet til Lil Uzi Vert, det sitter fortsatt litt igjen. Man kjenner at det er mye følelser i sangene hans, det høres hvertfall sånn ut på måten han formidler sangene på. Samtidig gir han faen i hva folk synes, han bare gjør skulderdansen sin. Jeg liker at man er ærlige i tekstene sine og ikke har for mye begrensninger, da syns jeg tekstene er lettere å relatere seg til og sangene blir bedre.

Hva er planene fremover?
– Ettersom jeg er usignert så har jeg nesten aldri noen faste planer for fremtiden. Jeg lager nye sanger hele tiden og har alltid noe på lager så jeg tror ikke neste prosjekt er langt unna. Jeg føler meg ikke helt klar for å bruke lang tid på å sette sammen et album helt enda selvom jeg har et ønske om å få det til i fremtiden. Igjen så endrer planene mine seg annenhver dag, plutselig har jeg en ny sang eller noe annet nytt som skjer. Jeg tror jeg kommer til å fortsette å slippe singler eller mindre prosjekter fremover foreløpig. Jeg jobber ikke med noen produsenter derfor er det vanskelig å sette seg ned og planlegge og få akkurat de type låtene man ønsker, men man kan forvente seg mye mer musikk fra meg. Som jeg sier i Allting: «Snart er det 2018 og det blir et sjukt år».