Det er ingen hemmelighet at Tromsø og Bergen kan skilte med de kuleste rockebandene om dagen. Derfor er det fint at band som Hvitmalt Gjerde og The Modern Times av og til tar turen til hovedstaden, for å vise Oslofolket hvordan man kan feste til noe annet enn norsk rap og EDM.

På grunn av litt dårlig planlegging, og fordi sjefen min skulle dusje i en time, kom vi litt for sent til første konsert med oppvarmingsbandet The Mordern Times. Vi rakk imidlertid en av de første låtene; «Depression». Dette er for øvrig en tittel som beskriver undertegnede denne dagen, da jeg verken hadde fått napp på Tinder, eller på trikken på vei til konsert. The Modern times er uansett et av de beste norske livebandene om dagen, som rubato. også erfarte på Trondheim Calling for et år siden. De skuffet definitivt ikke i dag heller. Med låter som «Keyholds and birds», «Misery» og «I’ve got to many friends» kommer høydepunktene på løpende bånd, og det virker også som publikum er imponert. Lyden er perfekt, karismaen og fremførelsen fra Tromsøgutta er spot on og ølen er god! Dessuten fikk vi høre en splitter ny sang, som nok en gang gir meg assosiasjoner til Stonerock-bandet Parquet Courts. Musikken er relativt monoton punk-rock, og vokalen går nesten over til rap; en kombinasjon som funker utrolig bra.

Det virket likevel som om mange av de fremmøtte hadde kommet for å få med seg Hvitmalt Gjerdes aller siste konsert i Oslo. For selv om de aller fleste virket imponert over The Modern Times, var det først da Bergensgutta entret scnenen og Filip Rygg ble sprengt utover høyttalerne at publikum virkelig våknet. Setlisten var preget av både klassikere fra deres førstealbum «Cowboy & Indianere» og mange av sangene fra kritikerroste «Våken».

På forholdsvis kort tid kan det virke som om mange har rukket å få et nesten nostalgisk forhold til Hvitmalt Gjerde. Det ser vi blant annet på låta «Surfer med Jesus», der konserten er på sitt mest energiske.

Tusen takk Hvitmalt Gjerde

Det er svært trist at et av de få bandene i Norge som faktisk har tatt oss med tilbake til 60-tallet, og som har servert oss deilig rock over seks gode år pakker snippesken og drar. Man må allikevel huske på at Hvitmalt Gjerde gir seg på topp, og at det er lite som tilsier at de legger instrumentene på hylla helt enda. Rubato har store forventninger til hvilke eventyr Bergensgutta tar oss med på fremover. Her er det så mye musikalsk talent at fremtiden ser lysere ut noensinne!

Vi gjorde et lite intervju med Hvitmalt Gjerde da «Våken» ble sluppet i fjor, og uten å spekulere for mye er det mulig at gutta ønsker å satse mer i utlandet fremover. Selv om vi trolig ikke får se et gjennombrudd på filmscenen, hintet bandet til at de ønsket å utvide horisontene, og sikte mer mot utlandet. Da vi spurte dem om hvordan det var å spille inn filmen The Beatles svarte de følgende:
«Vi håper jo selvfølgelig å bryte gjennom i Hollywood med skuespill, men frem til da tenker vi å satse med musikken i Skandinavia. Stavanger Aftenblad mener Johannes sin vokal høres svensk ut, så det må jo bety at det er gode muligheter for å bryte gjennom der. Danskene er veldig smått på ballen, så nå må vi bare fortsette å levere gjennom 2017».

Hvem vet hva fremtiden bringer for Hvitmalt Gjerde, det er i alle fall lite sannsynlig at musikken ender opp som melankolsk og trist for som gutta selv sier i låta «Du vet» er det ingen penger, i triste sanger.Det er likevel lett å tenke seg til at gutta fra Bergen fremover ønsker å internasjonalisere musikken sin. Bare vær så snill, hold på noe av det særegne og rocka uttrykket, vi digger dere for! Vi har nok VG-lista-artister som det er.