Vill Vill Vest har fått en enorm oppslutning, og med 630 påmeldte er Bergens nye bransjefestival klar til å overta rollen som Norges nye festival for «up and coming»-artister, fra både by:Larm og Trondheim Calling. Festivalen går av stabelen 15. – 16. september i år, og festivalen er storfornøyd med oppsluntningen. Men er det behov for en ny bransjefestival i Norge?

Tekst: Jørgen Berntson Aase

Vilde Blomhoff, talsperson for Vill Vill Vest, mener behovet for en slik festival absolutt er tilstede.
– Vi er kjempefornøyde med å ha fått inn så mange bidrag på et veldig høyt nivå. Med rundt 630 påmeldte blir det en stor jobb for juryen å kun velge ut 40 artister som skal spille på de 9 ulike scenene vi skal ha i år. Det har alltid vært en stor undergrunn av uetablerte artister i Norge, det er for eksempel Urørt et sterkt bevis på. Jeg tror oppslutningen hos oss har vært stor både på grunn av at det er mange nye spennende artister der ute som blir inspirert av andre norske suksesshistorier, og fordi det faktisk er et reelt behov for Vill Vill Vest som en plattform der alle disse artistene kan få sjansen å presentere seg selv for viktige aktører fra både norsk og internasjonal musikkbransje.

Festivalen består av en konsert og en seminardel. Konsertene vil bestå av «up and coming»- og aktuelle artister, der en jury velger ut 40 band og artister til å fylle de aktuelle scenene Hulen, Garage, Kvarteret, Landmark, ØSTRE, Robot, Apollon og KOK. Med så mange artister håper de å få et bredt spekter av alle sjangre.

– Sjangermessig skal vi representere et bredt spekter, på samme måte som at publikum ønsker et bredt utvalg. Som en musikkbransjefestival er det viktig å reflektere det som faktisk er aktuelt og i tiden, om det nå er EDM, bergensk hip-hop eller nordisk pop, så sjangersammensetningen vil nok endre seg fra år til år. Vi har uansett et fokus på kvalitet, ikke på hvilke sjangrer artistene opererer innenfor, da dette begrepet gjerne er mer flytende enn det var før. Men vi har noen kuraterte scener som velger ut sjangerspesifikt i år.

Vill Vill Vest pressebilde[6uBM] (1)

Selv om de satser bredt, og behovet er stort, er det spennende å se på hvordan festivalen kan skille seg fra landets store bransjefestivaler, by:Larm og Trondheim Calling. Nasjonal satsning er et viktig stikkord for Vill Vill Vest:
– Vi har et mål om at Vill Vill Vest skal være hele Norges nasjonale bransjefestival. By:Larm har de seneste årene utviklet seg til å bli en festival med nesten like stort fokus på skandinaviske og utenlandske artister som på norske, mens festivaler som Trondheim Calling og Sørveiv i stor grad har jobbet seg ut fra en regional tilhørighet. Nå har de to sistnevnte utviklet seg til å fokusere mer nasjonalt de også, men vi mener absolutt det både er plass til, og behov for Vill Vill Vest. Norge er et land som konsumerer ekstremt mye musikk, men norskandelen burde vert mye større! Disse bransjefestivalene vil i fellesskap fungere som et løft for norske artister ved å tiltrekke seg ikke bare et engasjert publikum og norsk musikkbransje, men også utenlanske aktører som kan hjelpe artister utover Norges grenser. I tillegg er det jo en kjent sak at Bergen er en by med ekstremt mye musikalsk talent, så det føles veldig naturlig for mange at det kommer en slik type festival også her!

Er det behov eller plass for en slik festival?
– Det vil tiden vise, men vi tror hvertfall det. Og tilbakemeldingene så langt tyder på at alle andre er enige.

Samholdet og det tette musikkmiljøet i Bergen blir ofte trukket frem når en skal forklare hvorfor det kommer så mye bra musikk fra denne delen av landet. Musikere er flinke til å samarbeide på tvers av sjangre og miljøer, og strekker ofte ut en hånd til andre.
Så får man se hvordan det går i september, når festivalen avholdes for første gang.