Skrevet av: Sina Rindal Petersen

Det er ikke mange Trøndere som kan skryte på seg å gjøre det stort som artist i USA, men det kan altså St. Niklas. Popartisten imponerte i fjor med sin debut-ep Origo, og hadde radiolistinger både i Norge og i USA. Som om ikke det var nok har låtene hans blitt topplistet av Spotify, og det er liten tvil om at hans nyeste singel C-O-O-L kommer til å få mins like mye oppmerksomhet som hans forrige utgivelser.

Låten C-O-O-L er produsert av Idar Andreas Sørensen og Tor-Eric Våg Lorentzen, men teksten er derimot skrevet av St. Niklas selv. Trønderen beskriver låta som «En personlig manifestasjon på alle mislykka forsøk jeg har hatt på å finne «min utkårede» i en ellers travel hverdag de siste årene», og at den er sterkt inspirert av 80-talls pop. Låten har uten tvil klare referanser til 80-tallet, og måtte derfor selvfølgelig ha en musikkvideo som matchet denne viben. Nå er musikkvideoen til C-O-O-L endelig ute, og i den anledning har vi tatt en prat med St. Niklas.

Du har dine røtter i Trondheim, men er signet av LA-baserte MIH Entertainment. Hva er den største forskjellen på å være artist i Norge vs Los Angeles?
Den største forskjellen er vel at nåløyet i USA er enda smalere enn i Norge, og at tankesettet deres for hvordan man skal «breake» en artist er helt annerledes, det er i det minste min erfaring så langt.

Hvordan har jakten på å finne din utkårede påvirket musikken din?
«C-O-O-L» er en låt jeg begynte å skrive for mange år tilbake, men aldri fullførte fordi jeg ikke likte tanken av å lage en sang om selvmedlidenhet.
Jeg er drittlei av den type kjærlighetstematikk i musikk, og plutselig hadde jeg gått i fella selv. I dag er låta en reminder på hvor patetisk man kan finne på å være hvis man er i en sårbar situasjon – jeg tror ikke folk er klar hvor mye ironi som faktisk ligger bak både lyrikk og lydbildet i «C-O-O-L». Temaet til akkurat «C-O-O-L» er veldig distansert fra alt jeg har gjort tidligere, men samtidig sier det veldig mye om retningen jeg beveger meg i som artist fremover. Jeg tar kunsten min på alvor, men ønsker ikke nødvendigvis å fremstå høytidelig som artist.

Kan du si noe om innspillingen av musikkvideoen til C-O-O-L?
Det var et skikkelig rock & roll prosjekt. Jeg møte regissør Petter Tangmyr ved tilfeldighet sist jeg var i LA, jeg pitchet ideen til han – en uke senere befant vi oss i fantastiske omgivelser i Malibu, med et fullt produksjonsteam.

Hva kan vi forvente oss av utgivelser fremover?
Debutalbumet er ferdiginnspilt, men før den tid kommer det 2-3 singler pakket inn et i et par EP-utgivelser.

Er det noe du har lyst til å si til de som hører på låtene dine?
Det er så utrolig mye hjernedød musikk som lages i dag. Noen gang virker det som artister tror at lytterne er totalt blottet for intellekt. Håper derfor de som investerer tid i min musikk og meg som artist, føler jeg tilføyer de noe – det fortjener de.

2 (1) Foto: Steve Danielson