Jaja, folkens, da var vi godt inne i 2018 og vi snakker sikkert for fler når vi sier at årets nyttårsforsetter allerede er skakkjørt. Men musikken, den har vi! Den kan ingen ta fra oss! 2018 ser ut til å bli et spektakulært musikkår med festivalplakater som allerede ser lovende ut, og ting i vente fra både nye og etablerte artister. For anledningen er det de nye som skal under lupen. Vi gir deg de artistene vi i rubato. tror det blir verdt å følge med på i tiden fremover!

Tekst: Anna Sørensen og Jørgen Berntson Aase

Fieh

Fieh startet som et «one woman project» på soverommet til Sofie Tollefsbøl for fire år siden med låta ‘My My My’ som ble Ukas Urørt på P3 i 2014. Siden den gang har 22-åringen fra Eina i Oppland fått med seg åtte andre musikere og sammen lager de forfriskede soul-pop stappet med urbane beats og elementer fra jazzsjangeren.

Som storband ble Fieh raskt en livefavoritt og høstet mye oppmerksomhet blant bransjefolk og ivrige lyttere etter deres opptredener på Red Bull Sound Select i 2016 og by:Larm i fjor. I oktober slapp gjengen endelig sin første offisielle singel og spretne «Glu» har i skrivende stund blitt streamet over 400.000 ganger på Spotify.

Dette lover godt for debutplata som slippes på bergenslabelet Vibbefanger i løpet av våren, og vi gleder oss til nytt materiale og flere energiske liveopptredener fra Fieh i 2018!

Gerald Ofori

La oss bare starte med å understreke at Gerald Ofori muligens er selve definisjonen på at alder i mange tilfeller kun er et tall. Den 16 år gamle trondheimsrapperen produserer låter av høy kvalitet med tekster som treffer jevnaldrende, så vel som 30-åringer som befinner seg i situasjonene Ofori beskriver.

Debutsingelen «an$wering machine» fra 2017 handler om etterdønningene av et avsluttet forhold og alt som følger med. Låta ble Ukas Urørt på P3 i juni i fjor og tiltrakk seg oppmerksomhet fra urbanveteranen Arif, som har stor tro på den unge artisten. Senere slapp Gerald Ofori «Timezones», også en moderne hip hop-låt med elektroniske elementer og sjelfulle vokaler, som er å finne på den ferske EPen «Missed Calls». Shoutout til alle 16-åringer som rekker å lage en EP med fem kvalitetslåter etter skolen, we salute you og håper Gerald Ofori er like flink til å kombinere skolen og musikken i 2018.

EPen «Missed Calls» droppet nylig via Attack Music og inkluderer samarbeid med Wonder The Boy og P-Flow. Gerald Ofori spiller på Trondheim Calling 1.-3.februar!

EMIR

«Hva har jeg sagt? Hva har jeg gjort?» spør EMIR i debutsingelen «Faller». Ikke annet enn å tilføre det norske hip hop-landskapet lekre (er det lov å si?) låter som vi vil ha mer av i 2018! Mannen bak EMIR er nok best kjent som Onge $ushimane fra duoen Sushi x Kobe, som har gjort stor suksess med deres omdiskuterte raplåter. Sushi x Kobe lever videre, men tiden har også kommet for $ushi å kjøre ut deilig bergensrap under solonavnet EMIR. Ifølge artisten selv dreier det seg om et ønske om å gå sin egen retning og bli voksen.

«Faller» høres uten tvil mer voksent ut enn Sushi x Kobe, men er likevel leken i produksjonen og en låt vi spår blir en publikumsfavoritt på kommende EMIR-konserter. Og vi håper det blir mange av dem fremover. Den nye låta «Alltid» beviser at EMIR også er en kvalifisert sanger og de såre vokalene i versene er en fin kontrast til et mer bouncy og grovt refreng. Med andre ord to råfine smakebiter på hva vi kan forvente fra en sushi som har gått solo.

«Alltid» ble nylig sluppet via Sony og EMIR spiller på Trondheim Calling 1.-3.februar og by:Larm 1.-3.mars!

L.U:N.A

Under artistnavnet L.U:N.A, leverer 17 år gamle Mia Roussel smoothe hip hop-låter direkte fra jenterommet på Askøy. Debutsingelen «Eg e lei» tiltrakk seg mye velfortjent oppmerksomhet, hovedsakelig for sin forfriskende kritikk mot både dopkulturen i Bergen og lav kvinneandel innen hiphop-sjangeren. Oppfølgeren «Rød Neglelakk» tar derimot opp det populære temaet kjærlighet, både på godt og vondt. Låta beveger seg over i et mykere lydbilde enn «Eg e lei», og teksten er tidvis på grensen til poesi. Det kan vi like.

Med beats produsert av broren Leo, viktige tekster og klokkeren vokal er L.U:N.A et kjærkomment tilskudd til ikke bare Bergens hiphop-scene, men også den norske musikkscenen generelt. Vi håper det kommer ennå fler låter i 2018, og skal vi tro artisten selv er et spennende samarbeidsprosjekt på vei!

«Rød Neglelakk» hadde premiere her på Rubato tidligere denne måneden. Sjekk den ut nedenfor!

Halie

17 år gamle, talentfulle kvinns med attitude vokser visst på trær i Bergen om dagen og Hannah Emilie Grung alias Halie er intet unntak! Popartisten har kanskje bare én låt ute, i form av stilige «Echo», men ble hyllet for sin energiske opptreden under fjorårets Vill Vill Vest og er allerede signert MADE management, samt sluppet til flere av årets norske festivaler.

I tillegg til Vill Vill Vest, varmet også Halie opp for selveste Sigrid på et fullstappet Rockefeller i november og skal vi driste oss til å leke spåkone, er det ikke utenkelig at det er nettopp Sigrid sine fotspor Bergensjenta vil følge etterhvert. «Echo» fungerer i alle fall som et bevis på at Halie har et stort musikalsk talent hvor det er mye å hente. Vi digger spesielt den mørke stemmen og vil egentlig bare ha den på repeat i øregangene 24/7. I året som kommer håper vi derfor på flere slipp, så vi etter hvert kan trykke på «shuffle».

Halie spiller på by:Larm 2018, Bergenfest 2018 og Slottsfjell 2018 ++. Watch this space, er alt vi har å si.

Lekende Lett

Da den mystiske Bergensduoen Lekende Lett kom ut av intet og slapp «Kom å lag litt liv» i 2016 skapte det kløe i hodet på flere i musikkbransjen. Ingen visste hvem som skjulte seg bak den trance- og R&B-inspirerte miami bass-låta med frempå tekster som «Aldri hatt romanse med en kis som ikkje danser, hvis du sjekker meg på gulvet bør du faen være i transe».

Tre singler senere, inkludert fine «Bli Hos Meg» og freidige «I Sommer», kunne Natt&Dag avsløre i deres oktoberutgave at duoen besto av den etablerte produsenten Kristian Stockhaus og fotografen Synne Bønes. I stil med bandnavnet lager duoen låter med lekende produksjoner og bouncy beats som frister til både medsang og ei litta tur ut på dansegulvet.

Lekende Lett spiller på by:Larm 1.-3.mars!

Safario

Det er klart man føler seg bra når man druser ut sjuke beats fra skole-PCen sin. Det er i alle fall følelsen Safario forsøker å beskrive i sin siste singel «Feeling Good!, som ble Ukas Urørt på P3 rett før jul.

17-åringen fra Oslo-kollektivet By Any Means produserer, mikser og mastrer all musikken sin helt selv og hadde allerede etablert seg en fanskare via SoundCloud før debutsingelen «Memories» ble sluppet på Spotify for snart et år siden.

Derfra kunne det bare gå oppover og det har det jammen gjort. Safario spilte blant annet på Slottsfjell, Stavernfestivalen og Øya-natt i fjor sommer, så det blir spennende å se hva den unge og lovende produsenten har å by på i år. I tillegg var han også å finne på scenen under oppvarmingen til Unge Ferrari og Arif sitt utsolgte Spektrum-show.

Safario varmer opp på Pashas dobbelkonsert på Parkteatret 16.februar! Se opp for en ung og lovende artist!

Angelo Reira
Det virker som om bergenske rappere kommer på samlebånd ut fra regnbyen, og da er det lett at man bare blir «en i mengden», men Angelo Reira har den siste tiden vist at han kan skille seg ut. Singelen «Kolossal Type Ting» er en av de deiligste hip hop-låtene undertegnede hørte i 2017, og det er derfor riktig å trekke frem Angelo Reira som en Spotlight-artist for 2018. En basstung og fengende låt som virkelig kan løfte taket.

I tillegg har rapperen gjort flere features, deriblant med Dårlig Vane og Lars Vaular. I 2017 ble han kåret til Ukas Urørt, og spilte på Vill Vill Vest i Bergen. Vi håper 2018 blir minst like produktivt. I mars blir han å finne på scenen under by:Larm, og det er bare å glede seg.

Albumet «God Mornings Norge» kommer i 2018, og vi er spente på hva bergenseren har kokt fram i studio.

AVGVSTVS
Avgvstvs er muligens det navnet de færreste drar kjensel på i denne listen. Det er heller ikke så rart, siden Oslo-rapperen kun har to låter ute på Spotify med henholdsvis 6000 og 71 000 streams, men antall streams er heldigvis ikke synonymt med kvalitet. På tampen av 2017 slapp Avgvstvs låten «For All Tid», en deilig og soft hip hop-låt, som skildrer hverdagssituasjoner fra Oslos vestkant. Singelen, som er produsert i samarbeid med Castrow, har gått på repeat på rubato.-kontoret siden release, og det virker som om det ikke er mulig å bli lei av den.

I motsetning til tidligere vestkantrappere som har gjort narr av rikmannskulturen, vil Hans August Pünther gi et mer realistisk syn på hvordan det faktisk er å vokse opp på vestkanten. Han har selv sagt at fremstillingen verken er glorifiserende eller kritisk, men snarere en belysning.

I tiden fremover ventes musikkvideo, samt et par nye tracks. Vi er spent på hva Avgvstvs vil gi oss i 2018. Bare å få øynene opp.

Jon Olav
Poprockpunk-artisten Jon Olav dukket opp i det norske medielandskapet da han i august 2017 slapp videoen til låten «Hei Erna», hvor han tok et kraftig oppgjør med hvordan vår kjære statsminister behandler vår kjære jordklode, og regjeringens generelle klimapolitikk. Videoen til låten kom kort tid etter, og ble på kort tid et viralt fenomen, og er per i dag blitt sett nærmere 300 000 ganger, noe som kan sies å være meget imponerende til å være første musikkvideo. Oppfølgeren «Talentfabrikk» fulgte i samme samfunnskritiske spor som debuten, og viste for alvor at Jon Olav tør å rope høyt. Her handlet det om å kritisere en bransje som utnytter nye og uvitende artister, som han selv er en del av.

22-åringen er å finne på flere festivaler den kommende tiden, og først på turnéplanen står Trondheim Calling og by:Larm. Vi så Sunnmøringen i forrige uke på Dattera til Hagen, og om han klarer å levere et like energisk show den kommende tiden som han gjorde på Dattera er konsertfremtiden lys for Jon Olav.

Vi har samlet alle våre Spotlight-artister i spillelisten under. Følg den gjerne: