Roskilde er og blir noe spesielt. Helt fra du drar fra Norge i en sliten Carravelle, til du står i kø mens hunder og katter spretter rundt deg, drikker lunken Tuborg fra en bøtte i campen, til du kjemper deg bort for å se den siste konserten med Nero, befinner du deg i en helt egen boble. Du lever i en egen verden, hvor du rett og slett ikke tar hensyn til hva som skjer rundt deg. Det er åtte dager i en boble med ren og kjær glede.

Tekst: Jørgen Berntson Aase

Som musikkmagasin dro vi ned til Roskilde for å sjekke ut artistene og konsertene, med særlig fokus på hva de norske artistene skulle komme med. Det er dog umulig å ikke la seg rive med i det som ellers skjer på festivalen, hva gjelder campingen, mat og drikke, og ikke minst folket. I åtte dager blir Roskilde snudd på hodet, og festivalen blir Danmarks fjerde største by i dens varighet.

Med dette i bakhodet kårer vi det dermed det beste fra festivalen.
Dette er det beste fra Roskilde 2016:

Årets konsert: Aurora
Greit nok, vi er kanskje litt patriotiske, men Aurora var virkelig et av høydepunktene på Roskilde. Uansett om du var norsk eller ikke, er vi helt sikre på at du kjente et fnugg av sjalusi i det Aurora luktet på rosen som ble kastet opp på scenen fra en som sto blant publikum. Dog litt creepy (det er lov å være det på Roskilde), men tenk å bli lukta på av Aurora da, dere? Vår anmelder syntes konserten til den unge bergenseren var såpass bra at han rett og slett ble forelsket i henne. Les hele anmeldelsen (som snudde til å bli en jakt på oppmerksomhet fra Aurora) her.

Foto: Luna Stange/ Roskilde Festival

Foto: Luna Stange/ Roskilde Festival

Årets camp: Amish CampIMG_4513
Etter hvert som årene har gått har det blitt sport i å lage den beste campen på festivalen. Folk drar opp lenge før festivalen er i gang for å bygge og lage de største og fineste campene som er mulig. I år fantes det mange forskjellige camper, hvor en av campene var sterkt inspirert av Game of Thrones. På nest siste dag av festivalen gikk kåringen av årets camp av stabelen, og campen som får trofé, ære, retten til å skryte uhemmet, t-skjorter og seks pass til neste års festival ble Camp Amish.

Årets hersketeknikk: «Who’s playing»
Under konserten til Wiz Khalifa dultet en tilfeldig publikummer bort til undertegnede og spurte «Who´s playing?«. En ganske bra hersketeknikk.

Årets hersketeknikk 2: Da Lars Vaular skulle nevne nylige avdøde musikalske legender
Da Lars Vaular skulle smelle i gang med låten For ung til å dø fra hans nyeste EP 666 Mening under hans Roskilde-debut, nevnte han flere legender som nylig har gått bort i musikkverden. Prince ble nevnt. «Og han dærre bassisten… Eh, ka heter han?», som Lars Vaular sa. Trolig et flaut hjerneteppe, eventuelt en helt syk hersketeknikk.

Årets nakenløpvinnere: To modne dansker
IMG_4488
Hvert år siden 1999 har Roskildefestivalen avholdt det som trolig er verdens mest populære 400-meter. På festivalen blir det nemlig avholdt nakenløp, hvor reglene er ganske enkle; du skal løpe uten en tråd! I år var det 15 jenter og 15 gutter som løp i håp om å vinne ære og billetter til neste års festival. En av deltakerne valgte til og med og løpe med en buttplug. Folk er på (!) og det liker vi!

Årets matnyhet: Hestekjøtt
I løpet av festivalen blir det servert over en million måltid fra festivalbodene, og blant alle hamburgerne, pizzaene og kebabene som blir konsumert i løpet av Roskilde, kunne man i år prøve hestekjøtt. For en vegetarianer kan det virke provoserende, men til gjengjeld stiller Roskilde krav om at alle matbodene må stille med minst én vegetarrett på menyen.

Årets sterke mening: Kill the Kardashians
I 2014 ledet Kendell Jenner MuchMusic Video Awards iført en Slayer-skjorte. Dette har ikke blitt tatt godt imot av bandet selv, noe som resulterte i at Gary Holt (et av bandets medlemmer) stilte opp med «Kill The Kardashians»-skjorte. Dette er dog ikke første gangen han har opptrådt i denne t-skjorten, men det var likevel morsomt å se at en 52 år gammel mann bryr seg om Kardashians.

Årets dårlige stemning: Festivaldeltaker tisset en hund i ansiktet
Like ved festivalområdet ligger Roskilde internat, et hjem for eierløse hunder samt pensjonat for hunder med eiere, drevet av foreningen Dyrenes Beskyttelse. Allerede etter første dag på festivalen opplevde internatet at fulle festivaldeltakere ropte på hundene og tisset på dem. Dette er selvfølgelig ikke noe man ønsker at skal skje, og på festivalens Facebook-side kunne man lese at mange var sinte.

Flere skriver følgende:
«Alle hundevenner skal vide det her; Jeg ved godt, at når sprutten går ind, går forstanden ud og folk sviner og er dumme på en festival, MEN helt ærlig; Roskilde dyreinternat ligger lige opad teltpladserne og folk smider dåser og flasker ind til hundenes indhegnede løbegårde med skilte både på dansk og engelsk, der forklarer, hvad foldene bliver brugt til.. Idag var der endda en festival-idiot, der pissede en hund i hovedet efter han havde stået og provokeret den, og en internat-hund er jo i forvejen udsat. Måske nogle dyreaktivister af en art skulle demonstrere mod Festivalens manglende hensyn til omgivelserne, så der kunne sættes noget ekstra afskærmning op og vagter rundt om internatet. Det er ikke så nemt at forklare 100 stressede katte og hunde, at det er slut om halvanden uge!»

Ledelsen sier de har god dialog med internatet, og vil bedre tiltakene for at lignende episoder ikke skjer de neste årene.

Årets demonstrant: Fuck Brexit
Roskilde er mer enn bare musikk:
IMG_4271

Og helt til slutt noen recap-bilder fra festivalen. God fornøyelse! Foto: Sindre Fladvad OPS! Bildeserien under er oppdatert med enda flere bilder!

IMG_4682

Kakkmaddafakka har etter deres opptreden på Roskilde blitt omtalt som et av Norges mest undervurderte band. Vi er helt enige, for de leverte et helt sinnsykt show. Vi håper de blir booket igjen neste år!

IMG_4520

IMG_4523

IMG_4537

IMG_4545

IMG_4672

IMG_4947

Casual pose.

IMG_5068

IMG_5072

IMG_5077

IMG_5159

IMG_5173

IMG_5177

IMG_5178

IMG_5228

IMG_5231

IMG_5372

IMG_5446

IMG_5589-2

Takk for oss, Roskilde! Ses neste år!