I oktober 2019 kokte det over i den chilenske hovedstaden Santiago, der metro-prisene ble satt opp og ungdomskoleelevene tok til metrosystemet for å demonstrere mot de uholdbare økningene. Det repressive chilenske regimet satte ut militær i gatene som på brutalt vis «håndterte» de unge demonstrantene. Dette vekket det chilenske folket opp til virkeligheten og helte bensin på alle sosial-nød-bålene over hele landet og raskt var hele landet mobilisert i Chiles største folkebevegelse siden før kuppet.

Her i Norge møttes de involverte partene på støttemarkeringer for det chilenske folket og de bestemte seg for å bidra til den årelange kampen for rettferdighet og frihet i Chile.
Bakgunnen for låta er nevnte oppstandelsen som har pågått i Chile det siste halvåret, der folket har våknet og stått opp mot det neoliberale kaoset som Chile har vært siden Chicago Boys/CIA-bakkede Operation Condor og militærdiktaturets inntog i 1973.

Artistene Dj Maikelzito, Flexi Aukan, Sentrum, Leon Ramirez og El C-Low er alle av chilensk opphav og følte det brennende nødvendig å formidle til det norske folk hva som faktisk skjer utenfor de norske mediers tidlige og overfladiske dekning av situasjonen. Med seg fikk de legendariske Panteras Negras, som har holdt det gående siden de pionerte chilensk hiphop under militærdiktaturet på tidlig 80-tall. Med låta ønsker de å vise samhold og solidaritet med sine brødre og søstre i kampen, samt faktiske familier, som lever i et av verdens mest kontrastfylte land.

De offentlige tallene melder om 36 døde, ‎11,564 skadet av politiets hender, og 28,000 arresterte (14 Okt 2019 – Feb 2020), mange mistenker at tallene er langt høyere. Kampen handler om å endre grunnloven, bedre vanlige folks muligheter, begrense de rikeste sitt monopol over naturressursene, stoppe korrupsjonen i politiet og militæret, stanse pensjonsreformene som tar livet av de eldre, de-privatisering av vann og å få kasta ut de store multinasjonale selskapene som stjeler arvesølvet. Med andre ord en omfattende jobb, noe det chilenske folket er klare til å kjempe for og aldri vil gi opp å følge!

Se premieren på «El Pueblo Desperto» her: