Kaja Gunnufsen dukket først opp på radaren til norsk musikkbransje i 2014 med sitt debutalbum «Faen Kaja». Et dønn ærlig album med melankolske skildringer med en humoristisk vri om en ung kvinnes liv, de fleste av oss kunne kjenne oss i gjen i. Suksessen førte til nominasjoner til både Spellemann-prisen (årets nykommer) og P3-prisen. Etter dette har hun vært å se på blant annet Slottsfjell og Øyafestivalen.

Tekst: Ada Mamre

Etter en lengre periode som ung, singel og å være lut lei alt har mye forandret seg i Kajas liv fra forrige album. Tidligere supersingle Kaja har nemlig nå blitt mor og møter en ny og usikker tid i vente. Dette preger også den etterlengtede oppfølgeren ”Ikke tenk på det” som ble sluppet nå i Oktober. Beskrevet av Kaja selv er albumet fra et musikalsk perspektiv herlig konsekvent i sine fengende rytmer, sjarmerende melodier, elegante og lekne vendinger, og ikke minst full av Kajas egne ærlige og morsomme låtskriving, som fortsetter å balansere så elegant mellom det innsiktsfulle og det banale.

Vi stilte Kaja fire kjappe spørsmål for å høre litt om forandringene

Hva føler du er hovedforskjellen fra hvordan du lager musikk nå kontra tidligere?
Hovedforskjellen er disiplineringen. Før var musikk en hobby, nå er det noe jeg prøver å ha som en jobb. Det betyr at man mister noe av den genuine skapergleden som jeg hadde før. Da jeg var yngre skrev jeg bare sanger hvis «sangen kom til meg», mens nå når jeg har jobbet med album nr.2 hadde jeg en tidsfrist å forholde meg til, og lagde låter på en mye mer strukturert måte. Det er både positivt og negativt – i blant savner jeg den mer «bohemske» og kreative prosessen uten noe som helst skrivepress, samtidig så er det veldig gøy å klare å nå et mål og å se at man klarer å skrive følelsesladd musikk selv med en deadline.

Er det noen omgivelser som inspirerer deg mer enn andre når du skal lage ny musikk?
I grunn ikke. Jeg har enda ikke forstått akkurat hva som inspirerer meg. Det kommer så plutselig at jeg ikke skjønner det selv, og det kan være i alle settinger. Har blitt inspirert på legekontoret, når jeg har sittet på trikken, lekt med sønnen min, vært på byen, gått tur i skogen, hengt med kjæresten min, på familiemiddager, på treningssenter, på konsert osv.

Hvilke sanger gleder du deg aller mest til å synge live?
Alle de nyeste sangene fra albumet jeg akkurat har sluppet! Også blir det gøy å spille de låtene fra første albumet som ble såkalte «publikumsfavoritter».

Mange opplever musikken din som veldig ærlig, føler du at ærlighet er noe som mangler ellers i norsk musikk?
Ja delvis. Eller, jeg synes både i norsk og internasjonal musikk at tekstene ofte er så intetsigende og kjedelig! Det er ikke sånn at man på død og liv skal være like ærlig som meg, men man må ha noe å melde og det synes jeg det er alt for mange som ikke har.

Til slutt legger Kaja til at hun håper at folk kommer på konsertene hun skal spille i høst, hører på den nye skiva , og ikke minst spiser masse digg mat!

Så skru på komfyren, sprett opp plasten til Grandiosaen og lytt: