Nok en gang går vi inn i en sommer som er litt annerledes enn det vi er vant med. Da er det lett å mimre tilbake til somre som har vært før, noe Gunn Kvaale på mesterlig vis gjør i sin nye singel. Passende nok er den kalt ‘Last Summer’, en feel-good låt som passer til å ha på øret under alle sesongens aktiviteter. Vi er mange som har opplevd sommerforelskelse – denne fine følelsen som topper sommeren og utvider våryrheten til et fyrverkeri. Dessverre er det ikke alltid vi får ta med oss denne følelsen videre fra den tredje årstiden, men minnene lever videre.

– Låten handler om en lengsel etter en tidligere sommerforelskelse, sier Gunn Kvaale om ‘Last Summer’.

Jenta fra Sogndal har skrevet utallige låter, og slapp i januar låta ‘Fade’ til gode tilbakemeldinger. Gunn har også spilt konserter over hele landet, og hadde over 60 liveopptredener i 2019. Året som har gått har naturlig nok lagt noen hindringer i veien, men det stopper ikke den drevne sogndølingen!

Hei, Gunn! Gratulerer med å ha sluppet sommerlåten “Last Summer”! Hva kan du fortelle om denne låten?

– Tusen takk!
I planleggingsprosessen tidligere i år var jeg i tvil om hvilken låt jeg skulle slippe i juni. Så kom vi på at min eldre bror Gjest (som også er låtskriver og musiker) hadde en fin påbegynt låt med en sommertekst. Da valgte vi å kjøre på å skrive den ferdig, og ta den med til studio for å kle den i en ordentlig sommerlig produksjon. Låten er i all hovedsak spilt inn med ekte instrumenter, deriblant flere strengeinstrumenter. Den skiller seg ut fra de fleste andre låtene mine fordi det er en skikkelig glad-låt, og det syns jeg er veldig gøy!

Denne låten er laget sammen med flere av dine nærmeste familiemedlemmer; mor, far og bror. Hvordan er det å jobbe så tett med familien sin?

– Låten er skrevet av meg og broren min, der pappa har bidratt litt på melodi. Pappa laget også en pre-produksjon hjemme i studioet sitt i Sogndal før det ble sent videre til min dyktige produsent Alf Magne Hillestad i Oslo. Så det var her vi dro med hele familien på kor. Sånn sett fikk mamma og lillebroren min delta også. Jeg syns nok egentlig at det er lettere å skrive alene, men hjemme hos oss har jeg alltid vært vandt til å drive med musikk sammen med Gjest og pappa. Det er bare gøy siden det er så flinke folk!

Har dere laget musikk sammen i oppveksten?

– Ja! Den første ordentlige låten jeg fullførte var sammen med broren min da jeg var 13 år, og han 15. Den låten deltok jeg i en country-talentkonkurranse med, og vant! Det ga mersmak, og siden har vi begge skrevet mye både sammen og hver for oss.

Låten handler sommerforelskelse. Har du noen sommerflørter i gang i år?

– Hehe, jeg flørter med kjæresten min!

Hva er det som inspirerer deg?

– Dyktige musikere, og artister som forteller historier i låtene sine. Jeg har gjennom oppveksten blitt «lært opp» til å høre etter, og se verdien av teksten spesielt, men også i de ulike instrumentene. Den første konserten jeg var på etter det hadde begynt å åpne opp igjen i år var en nydelig bluegrasskonsert med «Strengeplukk» i Sogndal. I sånne øyeblikk lander jeg litt, og kjenner på hvorfor jeg er så glad i musikk. Sånne opplevelser; konserter eller om jeg oppdager ny musikk på nett, gir en kjempe inspirasjonsboost. Ellers er det livet generelt og alt som foregår som inspirerer meg til nye ting å skrive om.

Du studerer vanligvis på Høyskolen Kristiania. Hvordan er det å kombinere musikk og studier?

– Sånn som det er nå så er det helt supert! Jeg tar en bachelor i låtskriving og produksjon, og jeg trives godt med å både få drive på fritt med egen karriere, samtidig som jeg lærer nye ting og utvikler meg som låtskriver og musiker. I tillegg er det gull for å bygge nettverk.

Hvordan ser veien ut videre for Gunn Kvaale?

– Nå skal jeg endelig få ut å spille litt igjen, og det gleder jeg meg masse til! Ellers er planen å gi ut mer musikk utover høsten, være i studio og skrive mye, og jobbe mot en EP i 2022.