Det var med skrekkblandet fryd vi mottok nyheten om at John Olav Nilsen nå er tilbake i en splitter ny konstellasjon; John Olav Nilsen & Nordsjøen. Den omstridte rockeren fra Loddefjord har gjennom sin karriere gledet utallige bergensere, og resten av Norges befolkning med sin følelsesladete ”rølperock”. Vi har hørt bandets første singel ”Inn i min tid” og det er bare å glede seg til i morgen. Da kan du høre låta i sin helhet her på Rubato.

Tekst: Eskil Aga Walnum

Som de fleste vet har John Olav Nilsen hatt en turbulent fortid.
Artisten har blant annet blitt dømt for vold etter sin suksess med albumene For sant til å være godt (2009), Det nærmeste du kommer (2011) og Den eneste veien ut (2012). Som om ikke det var nok har han også prøvd seg på å synge på engelsk. Dette ble imidlertid ingen suksess i følge Rubato. Vi har lagt ved sangen så du kan gjøre deg opp din egen mening.

Med låta ”Igjen og Igjen”; Et samarbeid med Fjorden Baby! kunne det se ut som Loddefjord-rockeren var ”back in business”. En nydelig låt ga oss i Rubato troen på en lysere fremtid. Dessverre fulgte tunge tider etter dette. I januar i år, kunne NRK melde at den bergenske artisten var blitt slått personlig konkurs. Kanskje er konkursen allikevel gode nyheter for oss musikkelskere, i alle fall om det er pengemangelen som har tvunget John Olav Nilsen tilbake i studio. Det nye albumet lanseres 17. Februar, og endelig får vi comebacket vi har lengtet etter.


Det kan virke som det norske folk har et hat-elsk forhold til Nilsens særegne stemme. Ofte er det nettopp slike artister som man virkelig blir glad i. Om man gir musikken tid til å vokse på deg, er det noe ved den som fester seg langt inn hjerterota. Med en såpass kontroversiell frontfigur som Nilsen, er det fort gjort å glemme resten av bandmedlemmene, noe som selvsagt er urettferdig. Til vår store lettelse har John Olav Nilsen beholdt to av medlemmene fra ”gjengen-epoken”. De to kompetente artistene Lars Eriksen og Einar Vågenes er fortsatt med på lasset. Dette gjør at Rubatos forventning, og håpet om at John Olav Nilsen & co har bevart den melankolske sounden er stor.

Dette har vi å si om låta.

”Inn i min tid” tar deg med til et drømmende univers mange av oss kjenner godt til. Nostalgien kommer umiddelbart, da sounden ikke er mye forandret fra legendariske ”John Olav Nilsen og Gjengen”. Den sårbare stemmen høres like ekte ut som før.

Teksten er preget av lek med ord og metaforer. Kloke strofer som ”Mitt åpne sår er ditt dype kutt” bekrefter bare det vi visste fra før: John Olav Nilsen er en av Norges beste låtskrivere. De vakre metaforene er fortsatt ikke alltid like lett å bli klok på. Ser man utelukkende på teksten, tar den deg tilbake til debutalbumet For sant til å være godt. Der han i ”Hull i Himmelen” synger om at han “har ikkje noe hjem lenger”, og i “Valiumsvalsen” føler seg fremmed I sin by, kommer strofer som “Min lille engel, mitt lille fengsel” og “Dum som eg er, går eg til krig for deg” på løpende bånd i ”Inn i min tid”. Teksten er fortsatt like svevende, og temaer som usikkerhet, tilhørighet og håpløs kjærlighet er fortsatt i sentrum. Det er ingen tvil om at John Olav Nilsen med sitt lyriske talent har en unik evne til å uttrykke følelsene sine.

Han har fortsatt det noe naivistiske tonefallet. Den personlige teksten, sammen med den likegyldige vokalen skaper en fin kontrast til de rene gitarene og synthene i bakgrunnen. Det hele kjennes ekte ut, på en uforklarlig måte. Det fengende refrenget blir stadig repetert. Etterhvert i sangen blir instrumentene, og Nilsens vokal, i likhet med teksten drømmende. Det bidrar til en rød tråd som gjør låta til en ”banger”.

Det er umulig å høre på John Olav Nilsen uten å få et personlig forhold til låtene. Det å anmelde ”Inn i min tid” blir derfor gjennomsyret av subjektivitet. Det beste rådet vi kan gi deg er å sjekke ut låten selv. Vi i Rubato er i alle fall enige: Dette er en sang man kan bli glad i.

Selv om det er alt for lenge til, gleder vi i Rubato oss enormt til 4. mars. Da spiller nemlig John Olav Nilsen & Nordsjøen på Samfunnet i Trondheim. Anbefaler alle å være kjapt ute med å skaffe billetter. De legges ut i morgen klokka 12, og kommer til å forsvinne fort! Ellers skal han også til Kristiansand, Stavanger, Bergen og Oslo! Vi gleder oss enormt.

Sjekk ut arrangementet her: https://www.facebook.com/events/1259331460790849/