Det er duket for anmeldelse av del 2 av det som var årets første hip hop-event i Oslo. Det var i Rockefeller sine lokaler du så køen strekke seg til andre siden av gata, og med en meny av hip hop-facts til du dør. Konferansierene DJ Herkules og forfatter Øyvind Holen holdt de det real med fun facts fra den norske rap-scenen og selvfølgelig Norges hip hop-historie fra 80 til 90-tallet. Forventningene var skyhøye.

Tekst: Zena L. Williams

Man ser at den norske hip hop-scenen har utviklet seg på sitt sterkeste fra sist gang vi så noe til konserter av lik smak som den Rockefeller og Juicy leverte oss lørdag kveld. Vi hører sad-rap, med en eksentrisk tvist. Vi hører pop-rap med den populære Atlanta-stilen, samt trap som visjon. På scenen møter vi blant annet Oslo-baserte King Skurk One og tidligere Urørtvinner Cezinando (med mer) spytte sjangeren og stilen den norske hip hop-scenen 2017 er på så god vei til å overgi seg til. Men ikke for det. Vinyl, Old School MC’ ing, Gangster-rap og høyt snakk om respekterte Tommy Tee sine scratche-skills blir langt ifra ekskludert fra kveldens program.

Nå sitter vi igjen med god stemning hos publikum, et fullt konsertlokale og en line-up som aldri ser ut til å ta slutt. Men der det ikke finnes feil, finnes det forbedringer. Et større rampelys på våre kvinnelige artister hadde gjort mye for arrangementet sin totale konsertopplevelse. Dagbladet sier seg enig og spør: Har hip hop penis?

«Som arrangør av et slikt arrangement har man fullt og helt både makt og ansvar til å skape et mer mangfoldig kulturliv. Ved å arrangere en av årets største hip hop- begivenheter er man tross alt ikke bare med på å gjenskape historien, men i praksis så skriver man den.» (Oslo, Dagbladet, 2017)

norsk-hiphop-historie-1
Foto: Patrick Zuckermann

Det er sant det avisa sier om avviket av flere kvinnelige artister, spesielt når avviket ikke trenger å være såpass i det hele tatt. Vi har et spekter av rocka damer i denne byen som representer alt et hip hop-hode skal representere; Lotus, Oh Mama Crew, Stella Mwangi, Tomine mm. Hvis vi ser bort ifra det negative og snur oss tilbake til en line-up som aldri ser ut til å ta slutt, var det Toothfairy-signerte Pasha som satt i gang showet med tidligere hitlåt «Tie Dye». Med en massiv respons fra publikumet, slo den funky 23-åringen til med korrekt headbanging da låta «Around The Area» rommet høyttalerne. En svart lue over en feit hestehale, tok det ikke lange tiden før den ble en velkledd utslått afro.

En vi ikke har sett like mye til på scenen er rapper Big Daddy Karsten. Med slipp av både en mixtapes og musikkvideo er rapperen i dag aktuell med singelen «Sitter i Saksa». Han skjøt ut bars på bars, med sin helrøsta hip hop-stemme, sammen med the hip hop-outfit som prikken over I’en; gull chainz, baggy jeans og seff noen tunge sneaks. Jepp, det hersker ingen tvil om at denne Sørlendingen leverte kveldens mest vågale opptreden.

Dette var en kveld av hele 22 opptredener fra start til slutt. Med godlåtene servert av favoritt DJ’sa våre Patski Love og Chris Stallion, overraskelsesinnslag fra selveste Oscar Blesson som uten tvil satt standarden for kveldens avslutning. Og Kaveh, som vi godt kunne sett mer av, ble dette en kveld som ikke lett går i glemmeboka. Oslofolket takker for Del 2 og Rubato stoler på en to be continued…

norsk-hiphop-historie-2
Foto: Patrick Zuckermann