Rap-gruppa Unge Sovende slapp i går, 7. mai 2021, sin debut-EP. Låtene er en kombinasjon av opplevelser og stemninger fra året som har gått. De gode og vonde øyeblikkene, men også da tiden stod stille og ingenting skjedde. Tiden man kommer til å glemme, men som samtidig tar mest plass. I den sammenheng har de laget en musikkvideo til singelen “Kjenner du meg”. Låta handler om å være alene, og hvor enormt lite spennende det er å prate med seg selv hele tiden.

Unge Sovende består av Philip Helgar (22) og Kristian Kilde (22), to vanlige gutter fra Lørenskog og Sørumsand, som har hatt streite oppvekster med lekser, venner og skilte foreldre. De ble kjent på Lillestrøm videregående da begge hadde meldt seg på revyen. De gikk deretter på Romerike folkehøgskole sammen, og testet teaterretningen. Nå har de bodd sammen i kollektiv i tre år, og studerer begge på Westerdals på hvert sitt tekststudie. Kristian studerer manus, og Philip studerer tekst og skribent. Men selv om de begge studerer å skrive, er det selve musikken, sounden og følelsene, fremfor et tekstlig budskap de leter etter når de lager musikk.

De hadde egentlig ingen spesielle planer om å lage musikk sammen, men da de først lagde «Han sovnet» i 2018, ga det mersmak, og de skjønte at de måtte lage mer. Siden har de sluppet tre singler. Nå har de plukket det beste de har laget det siste halve året, og satt sammen EPen “Et lite knippe anger (haha sanger*)”. De produserer, synger, rapper og mikser selv. Musikken bærer preg av små og store eksistensielle undringer. Navnet, Unge Sovende, har de tatt fra alle de unge lovende de ute. De må jo også sove. Vi må alle sove.

Unge sovende skriver tekster som balanserer mellom det geniale og banale, introspektive vurderinger om tid og sted og hvem man er i et gitt øyeblikk, hvordan man alltid har det litt bedre enn man tror, men samtidig litt verre enn man gjerne skulle hatt det.

Unge Sovende ønsker å finne flere som kan like musikken deres, og gå ekstra langt i å vise frem sitt uttrykk.

Om låten «Kjenner du meg» sier Unge Sovende:

– Ensomhet er kjipt, det er trist, det er vanskelig. Men mest av alt er det kjedelig. Når din eneste samtalepartner er deg selv, går man fort tom for ting å snakke om. Musikken du hører på minner deg på hvem du var, men om du fortsatt er den samme personen har du ingen til å svare på. Du legger mye i de få samhandlingene med andre mennesker, men dama i kassa på Kiwi er ferdig med samtalen når du har fått kvittering og pose.

Når vi spør Unge Sovende om musikkvideoen sier de følgende:

– Musikkvideoen handler om to ensomme personer, og hvor kjedelig det hadde vært hvis de hadde møtt hverandre. Så møtes de. Videoen viser stiliserte og kjedelige fremstillinger av vanlige situasjoner, hvor de to skildres ensomme hver for seg, og øyeblikket de møtes. Rollene spilles av Kristian og Philip, altså Unge Sovende. Vi håper å fremstille de minst iøyenfallende delene av Oslo i denne musikkvideoen om de minst iøyenfallende personene i samfunnet.

Til musikkvideoen har de fått med seg Isak Jenssen (23). Isak er filmfotograf, utdannet på TV-skolen i Lillehammer, og har foto/regi på musikkvideoen. Videoen er skutt på 16mm film. Isak har tidligere laget musikkvideoer for bl.a. girl in red og brenn, i tillegg til Unge Sovendes “Alt Jeg Vil”. Isak har også tatt coverbildene til EP og singel.

Sjekk ut musikkvideopremieren her: