From Scratch er et musikkprosjekt startet av en venninnegjeng, som innså at drømmen om rockestjerne-tilværelsen var for sterk til å legge på hyllen. Med mors vinylsamling og fars kassegitar, bestemte jentene seg for å starte et band fra scratch, da under det passende navnet «From Scratch». 

From Scratch har i en svært kort periode skapt et helt eget musikkuttrykk; en god blanding fengende melodier, grungy gitarriff og leken synth, med stor vekt på personlige og samfunnskritiske tekster. Pikedrømmen har ført bandet til Bibliotekscenen på Øya, utvalgt av juryen som et av de sju mest lovende bandene i Norge. I tillegg har de spilt mange konserter, bl.a. på Trænafestivalen, John Dee og Blå.

From Scratch ble plukket ut til å spille på by:Larm 2020, hvor de fikk strålende anmeldelser. Blant annet skrev Universitas at de er «et av Norges desidert mest lovende rockeband». De er også ifølge «Bands of Tomorrow» et av 20 nordiske navn som bør holdes et øye med i 2020.

Når vi spør From Scratch om «The Plague» sier de følgende:

– Til tross for den dagsaktuelle tittelen berører “The Plauge” en litt annen tematikk enn den nyhetsbildet er preget av om dagen. Her er ikke pesten en bakterie eller et virus, men snarere dårlig sosial innflytelse. The Plauge handler om frykten for at et nært vennskap skal bli angrepet av “pesten” som i denne forstand må forstås som negative sosiale innflytelse. Teksten uttrykker et ønske om å forsvare den sosiale konstellasjonen fra uønskede inntrengere som truer med å skape splid. Men hvordan vet man egentlig hvem pesten er? Kanskje blir man tvunget til å ransake seg selv og sine egne motiver før man mistenkeliggjør “inntrengeren”? Kanskje oppdager man sider ved seg selv man helst ikke vil anerkjenne?

Om musikkvideoen sier de følgende:

Hovedtematikken i musikkvideoen går ut på å måtte akseptere seg selv både som et syndig og et bedragersk menneske. Handlingen berører en personlig konflikt mellom hvem man ønsker å være utad og den indre “demoniske” stemmen som trekker i en annen retning. Handlingen befinner seg på et vakkert landsted, men som også kan forstås som et “mellomsted” mellom det som er godt og ondt. En gruppe jenter drar dit for å møte en bekjent (demonen). Gjennom oppholdet ser de at de sakte men sikkert blir til demoner selv, og de negative/onde sidene ved dem selv kommer frem. Til alles fortvilelse må jentene til slutt innse at den gamle, idealiserte versjonen av seg selv for lengst har forlatt dem og kanskje blir de tvunget til å nettopp akseptere sine bedragerske tilbøyeligheter. 

Med inspirasjon hentet fra kristen symbolikk, var liljer, snegler og demoner spennende elementer å leke med når man forsøker å visualisere en indre dualisme mellom godt og vondt. Litt hekseri, vakkert Sørlands landskap, sekteriske klær og pappmasje horn, bidrar til å skape den uhyggelige stemningen som preger musikkvideoen.

Musikkvideoen er regissert, filmet, klippet og spilt av medlemmer fra bandet selv. Den er derfor laget så From Scratch som mulig, og gjenspeiler musikkens tematikk på sin helt egen og autentiske måte. Musikkvideoen bygger også på flere kunst-filosofiske prinsipper som Gilles Deleuze ideer rundt “pensiveness”, der ilmformatet er interessant fordi det står mellom noe aktivt og passivt. Der et maleri oftest viser en virkelighet slik enkelte kunstner oppfatter den, bli filmen iscenesatt av det menneskelige øyet, men fanget opp at et robot øye (kamera). Film står et sted i mellom noe objektivt som er likt for alle, men også påvirket av de tilfeldigheter som skjer i øyeblikket. Ved å filme utendørs, og bruke naturlig, tilfeldig lys og vind kommer dette frem i videoen. Siden tematikken omhandler hvordan vi mennesker konstant befinner oss mellom det å akseptere oss selv som uperfekte/syndige og et ønske om å overgå oss selv. Ideen rundt kunstens egen «pensiveness» mellom aktiv og passiv, ble derfor et interessant supplement til videoens betydning.

Noen raske spørsmål

Hva fyller dere dagene med for tiden?: – Nå for tiden går det mye i skole- arbeid og eksamen, men vi holder også på med noe spennende som kommer til høsten! tihi

Noen nye hobbyer/ hjemmeprosjekter under pandemien?: – Ja har blitt litt forskjellig. Kan nesten skate uten å slå seg hver gang man står, og så har noen av oss malt litt og drevet med noe mer kreative greier. Har til og med gått litt i seiling. Med andre ord så har vi blitt kjempekule folk.

Filmtips dere har sett nylig?: – Paddington 2, Den Største forbrytelsen og Tall Girl

Bade, grille eller sole seg i sommer?: – Alt samtidig takk. Kanskje grille seg selv i sola før man tar et avkjølende bad?

Blir det å spille konserter etterhvert?: – Jaa! Vi håper på å få spilt masse når det åpnes igjen, og gleder oss til å vise hva vi har jobbet med

Sjekk ut musikkvideopremieren her: