Søndre Nordstrand, Oslo Sør. Skyting, narko, gjenger, innvandrere og svenske tilstander; dette er forstanden i forstaden. Den siste tiden har landet hatt øynene på drabantbyene i Oslo der skyting og narkosalg har fått et grep på utsatt forstadsungdom.

Hauketo-rapperen Flexi Aukan går som landets yngste Hiphop-veteran. Han har vært aktiv siden tusenårs-skiftet, men ble først introdusert til landet via ungdomsskole-dokumentaren Ungdommens Råskap i 2004 og senere gjennom utgivelser med gruppa Tredjestanden. Samtidig stod han sterkt i stormen og talte lidenskapelig forstadens sak da det i fjor blåste en blå vind over landet og Listhaug lanserte begrepet «svenske tilstander».

– Mye skrives om nabolaget mitt for tiden. Det er skyting, vold, rus og ungdomskriminalitet som får de største overskriftene og mest spalteplass i norske medier. Det bildet som males stemmer til en viss grad, men det er mer til historien,
sier Flexi Aukan

Han forteller om en bydel som er underbemannet og underfinansiert, der sparingskulturen rammer alt fra fritidsklubber til NAV, der fattigdom og lite plass hjemme presser de unge ut i gatene.

– Det finnes konkrete ting vi kan gjøre for å heve levestandarden for disse unge og familiene deres, gi dem et bedre utgangspunkt for å klare seg uten å ty til krim. NAV nekta å bidra da vi hadde et tilbud for å hjelpe ungdom som har havnet i utenforskapet, som nå er bestilt av nå avgått Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad. Vi hadde tatt de unge ut av krim og narkomiljøene, og hadde et halvtårsopplegg med oppfølging og prosjekter med dem, men NAV kutta støtten 2 måneder inn i prosjektet. Da måtte vi sende de unge tilbake til narkosalg og kriminalitet. Enkle ting kan hjelpe, men prosjektene våre prioriteres ikke, og vi stigmatiseres fremfor å bli lytta til og tatt på alvor. Det er selve oppskrifta på et utenforskap, deler norsk-chileneren

Flexi Aukan vet selv hvor skoen trykker, og på ungdomsskolen falt han selvut og opparbeidet seg en solid portefølje hos påtalemyndighetene. Etter å ha brukt 20-årene på å fly inn og ut av fengsel og rus fikk han et vendepunkt da han venta en datter. Det ble hans redning, og han beskriver selv musikken som en livbøye på et stormfullt hav. I dag er han far, artist, foredragsholder, erfaringskonsulent, studioeier og hovedansvarlig for Morradi Scene der han jobber med å plassere unge musikktalenter side om side med etablerte norske artister.

– Jeg følte jeg måtte ta bladet fra munnen med denne låta. Videoen skildrer en tøff hverdag i utenforskapet der vold og narko florerer. Under arbeidet med denne videoen ble en av mine nærmeste naboer skutt, i ganske så lik form som det som eksisterer i videoen og det føles virkelig som dette er en viktig sak å belyse. Jeg fikk med meg Cast Zobon, kjent fra Equicez, til å spille en eldre hensynsløs gangster som plukker på de unge gangster-spirene som daglig henger i nabolaget. Jeg håper musikkvideoen kan belyse temaer og mennesker som alt for lenge har blitt snakket om, men ikke med. Vi må snakke med og om forstanden i forstaden, og ikke minst årsakene til at den eksisterer i det hele tatt.

Musikkvideoen er produsert av Halvor Sæther