Skrevet av: Alexander Falleth

Mats Wawa omtaler seg selv som et gutteband med høytsvevende idéer og jordnære resultater. I dag kommer guttene med sin debut- EP ”Classics”, og i den anledning har vi tatt en prat med Mats Wang, grunnleggeren av bandet med de høytsvevende idéene.

Eventyret for Mats Wawa startet da den gamle dataen til Mats gikk i stykker. En nyinnkjøpt Mac ga muligheten for å spille inn sanger på egenhånd. Kort tid etter ble han utvalgt som demoartist på festivalen Trondheim Calling, og det var da han samlet gode venner som skulle utgjøre guttebandet Mats Wawa.

– Min gamle data sluttet å fungere, så da kjøpte jeg min første Mac, der hadde jeg GarageBand, og kunne spille inn sanger for aller første gang. Da spilte jeg de inn på dataen min med kun datamikrofonen. Cirka en uke etter ble «Argentina» spilt på NRK P3, det var veldig rart.

Til tross for at det kun er litt over ett år siden det jordnære guttebandet ble satt sammen, har guttene fått stor oppmerksomhet fra NRK P3. Radiostasjonen har ved flere anledninger valgt ut Mats Wawa sine låter i spalten ”Urørt anbefaler”, dette har resultert i spilletid på radio for bandet.

– Det er selvfølgelig stor stas å få annerkjennelse for det man holder på med. Når man utvikler et band på øvingsrommet er det mye forvirring om hva man skal satse på, og hvordan. Men vi har alltid bare gjort som vi ville, og føler at det kommer til syne på «Classics». Det har vært veldig oppmuntrende å få bekreftelse på at folk liker det vi gjør. Hadde jo ingen planer om å starte band, før Urørt og Trondheim Calling ga meg oppmerksomhet, så det har vært en viktig greie for oss.

I dag slapp guttene sin debut- EP ”Classics”. Låtene på EP’en er et resultat av mange ulike inspirasjonskilder, og det har vært en åpen innspillingsprosess hvor alt av høytsvevende idéer har blitt tatt til vurdering av bandet.

– De låtene som har blitt til «Classics» er ganske ulike og har mange forskjellige referanser, kunne sikkert nevnt 30 artister. For eksempel på låta «Bed of Love», så prøvde jeg å lage noe Kanye West, alá den røde plata med RZA, tenkte aldri at det skulle bli en band sang.
Da jeg fant riffet til «Planet Of The Grapes», hadde jeg akkurat lært meg å spille «Lucy In The Sky With Diamonds,» men låter blir aldri som planlagt hvis du skjønner. «Lord Business» handler om The Lego Movie, så inspirasjon kan komme fra mange steder. 

By:Larm er rett rundt hjørnet, og det jordnære guttebandet står på blokken. Hva kan man egentlig forvente seg når Mats Wawa skal fremføre sine høytsvevende idéer for publikum?

– Mye upolert perfeksjon, frekke outfits, rå softråkk, kule mooves og mjuke grooves. Vi håper å blåse hue av publikum med høy kompetanse og kompliserte akkordprogresjoner.

Vi gleder oss i tiden fremover å se hvor veien går for Mats Wawa. I mellomtiden kan du lytte til «Classics» her:

Mats Wang, Emil Kjærnli, Mathias Nøtsund Sagedal, og Jonas Rohde-Moe, er guttene som utgjør Mats Wawa.