Todd Terje and The Olsens var en av de konsertene på Vinjerock vi i Rubato gledet oss mest til å se. Gruppen fra den bruneste byen i Norge: Mjøndalen (greit nok, det er ikke en by, men men), har et rykte på seg for å levere svært gode sceneshow. Forholdene lå til rette for en gigantisk midnattsfest på vakre Jotunheimen.

Tekst: Eskil Walnum

Dessverre ble det ikke den festen vi hadde håpet på. ”Hvorfor?” spør du kanskje. Vel, her får du svarene i form av 10 punkter.

1. Naturfestival.
Gjestene på årets festival er naturbarn, ikke musikkbarn. De fleste forlot Todd Terje halvveis ut i konserten, rett og slett fordi de ikke hadde hørt seg opp på musikken. Den elektroniske dansemusikken Todd Terje leverer kan høres svært monoton ut, om du ikke har hørt sangene før. Noe vi for øvrig fikk bekreftet i en uhøytidelig spørreseanse etter konserten.

2. Lite rus.
Jeg skal være såpass ærlig å si at Todd Terje er best med relativt store mengder alkohol innabords. Musikken er dansbar, men hvis energiballen skal kastes veggimellom blant publikum, er det helt essensielt med en oppadgående ruskurve.

3. Morgendagens fjelltur.
Mange sov i teltene sine under konserten. De skulle rett og slett på fjelltur ”dagen derpå”. Det var derfor heller labert oppmøte på Store-Vinje, scenen som for øvrig lå et 10 meters steinkast fra den noe mindre Lille-Vinje.

4. Mangel på lysshow
Det var tydelig at det manglet lys på scenen. Musikken og lys/sceneshow er helt essensielt i Todd Terje-konserter. Det var faktisk så lite lys på scenen at man knapt kunne se den (PS: undertegnede har svært dårlig syn.)

5. Hvor var scenedanserne?
Danserne som vi før har sett på Todd Terje-konserter hadde tydeligvis ikke funnet veien opp til Vinje i Jotunheimen. Man har tydeligvis noe å lære av Bjørn Eidsvåg som stadig var å se i sitt helikopter svevende over festivalområdet (Ble selvsagt hatet av alle miljøentusiaster).

6. Mye prating
Den nye festivaltrenden er tydeligvis å prate i stykker musikken. Siden Todd Terje ikke synger er det vel legitimt å prate og lage ulyder, ELLER? Pratingen kom som en konsekvens av dårlig sceneshow, men vi må også skylde litt på folka igjen…

7. Lyden var god.
Rent musikalsk gjorde Mjøndalengutta jobben sin.

8. Høydepunkter i ”Inspector Norse” og ”Svensk Sås”
Her eskalerte festen. Usikker headbanging og surmuling, gikk over til skamløs dansing.

9. Vi må aldri glemme at musikken konstrueres live.
Todd Terjes musikk lages her og nå. Det er en fantastisk prestasjon å spille elektronisk musikk ved hjelp av instrumenter. Tidligere ga vi James Blake kudos for å gjøre det samme. Ved å lage musikken ”her og nå” får derfor Todd Terje tilsvarende pluss i boka.

10. Vi ser dere gjerne igjen!
– Bare til annet tid og sted. Musikken har utrolig bra livepotensiale. Det krever dog at rammene rundt forbedres til neste gang. Vi vil ha dansere, lysshow, og mer engasjerte fans! Todd Terje and The Olsens skapte en helt middelmådig fest. Det holder dessverre ikke til mer enn en helt middelmådig karakter.

3/6