Frøder vil at musikken hennes skal gi deg en oppløftende følelse. Hun vet hvordan hun vil ha det, samtidig som hun er opptatt av å stadig prøve nye ting.

Tekst: Elise Daaland

– Det føltes bare så riktig med musikk.

Katrin Frøder er en travel dame. Til tross for at klokka bare er ni, har den 24 år gamle bergenseren allerede vært i et annet intervju, og etterpå skal hun rett i studio. Telefonen har ringt i ett sett siden hun slapp det selvtitulerte debutalbumet i august. Hun sier at hun ikke var helt forberedt på all oppmerksomheten, men at det er veldig gøy. Det er en grunn til at hun valgte å satse på en karriere som artist og låtskriver.

– Jeg hadde rett og slett bare veldig lyst å drive med dette her! Jeg er en sånn person som fort blir distrahert og ukonsentrert hvis jeg gjør ting jeg ikke liker, da begynner jeg heller å gjøre noe annet, men det har aldri vært sånn med musikken.

Musikken skal være oppløftende
Frøder skriver låter som befinner seg i landskapet mellom pop, indie og elektronika, men uttrykket har også en ganske rocka attitude. Karrieren satte for alvor fart da hun var vokalist på CLMD sin hit «Stockholm syndrome» i 2013, og siden det har det bare ballet på seg. Singlene «Speed of sound» og «Over the sea» gikk rett inn på radiolistene. Hun fikk mye skryt for opptredenen på Bylarm i vår, og i august spilte hun på Øya-festivalen. Nå er hun fornøyd med at publikum endelig får høre det ferdige albumet.

– Jeg vil at musikken min skal være oppløftende, så jeg har prøvd å skape luftige vers etterfulgt av refreng som gir en slags forløsning. Det skal være noe som slippes fri.

Hun har hele tiden hatt en analytisk tilnærming til utformingen av låtene, hun visste hva hun vil ha, men det har samtidig vært viktig å utforske og eksperimentere.

– Vi kunne ha valgt et mer flatt og behagelig lydbilde, men så landet vi heller på noe mer hardt og punk-aktig. Jeg vil at det skal låte massivt og intenst, derfor er produksjonene store.

Det er ikke lenger en selvfølge at artister produserer hele album. Var dette viktig for deg?

– Man har jo et helt annet mål når man produserer singler, enn man har når man lager et album. Jeg liker den roen du kan tillate deg selv når du lager et lengre verk. Det er større prosjekt, og da kan du også vise flere sider innenfor den samme helheten.

Hun har hentet inspirasjon i naturen, fra band som Seigmen og Gåte, og ved å drømme seg tilbake til fortiden.

– Da jeg jobbet med albumet leste jeg flere bøker om norsk historie. Jeg ville bare få helt andre ideer gjennom impulser fra en annen tid.

Vil prøve forskjellige ting
Artisten har også ambisjoner utover bare det å spille og skrive musikk. Kanskje vil hun studere, eller kanskje vil hun prøve helt andre ting også.

– Jeg har lyst til å bruke flere sider av personligheten min og tenker ofte – hva kan jeg lære nå? Familien min er full av økonomer og lærere, og jeg er fascinert av at det de driver med i større grad handler om et perspektiv på samfunnet. Hverdagen min er jo en liten boble rundt melodilinjer og akkorder, og selv om det er fint så er det jo ganske snevert i den store sammenhengen.

Men Frøder skal definitivt drive med musikk i lang tid fremover. Hun liker veldig godt å spille sammen med vennene sine, og i det siste har hun blant annet jobbet mye sammen med artist og produsent Carl Louis, som tidligere var en del av CLMD. Det hun produserer i fremtiden kan utvikle seg i flere retninger.

– Jeg vil prøve mye forskjellig, men jeg tenker at et nytt album skal være mer intuitivt enn dette. Jeg vil ikke være så analytisk, men kanskje heller gå for en intuitiv følelse eller stemning.