Med impulser fra Buenos Aires, København, Oslo og Lofoten, en særegen stemme og slagkraftige tekster, har Anna Kajander allerede erobret mange musikkelskeres hjerter med sine vakre låter. Nå er debutalbumet Mandag endelig ute. Og i anledning debuten har vi fått Anna til å brekke ned albumet låt for låt.

Her er Anna Kajander med låt for låt av Mandag.

Forsiktig

– Den aller første låten jeg skrev på norsk. Den handler om å tørre å gjøre seg selv sårbar ovenfor en annen, selv om man mest sannsynlig ikke kommer godt ut av det.

Feil

– Den handler om forventninger til hva et parforhold skal være. Jeg har sett så mange av foreldrene til vennene mine gå fra hverandre i løpet av oppveksten, og sett hvordan det har påvirket dem. Selv er jeg heldig som har foreldre som er sammen. Jeg tror vi har et urealistisk bilde av hva kjærlighet er og hvordan det fungerer i praksis. Vi har alle våre feil, og de er en del av pakka når man velger hverandre. Vi er ikke perfekte og det å forvente å leve lykkelig i alle sine dager er urealistisk. Kanskje det kan være helt greit og fint det også!

Sabla Fin

– Jeg husker at jeg tenkte at dette var en tåpelig låt og det sikkert ikke var noen vits å gjøre den ferdig. Men det gjorde jeg! Den handler om det øyeblikket man innser, at alt det fine man føler ikke egentlig betyr noe, samtidig som det betyr alt. Det er vakkert og vondt på samme tid – en slags nostalgi for øyeblikket.

Ugunstig

– Noen ganger møter man personer som tenker helt annerledes enn seg selv. Det kan være skikkelig fint, eller det kan være skikkelig vanskelig. Ugunstig handler om det å møte noen som er fundamentalt forskjellige fra en selv, og hvordan det da kan være umulig å kommunisere med hverandre. Forskjellene kan være biologiske eller måter man har lært å takle situasjoner og følelser på. Ugunstige forutsetninger rett og slett.

Omforlatelse

– Skrevet hjemme ved kjøkkenbordet til foreldrene mine i Lofoten. Den handler om det å ikke tørre, eller klare å åpne seg for noen selv om man gjerne vil.

Spørsmålstegn

– Spørsmålstegn handler om å prøve å finne sin egen vei i det mylderet av muligheter man har som ung i Norge. Jeg bestemte meg tidlig for å bli musiker, og har møtt på mange forskjellige ansiktsuttrykk når jeg har besvart dette spørsmålet «hva skal du bli når du blir stor?». Den handler om å måtte stå for ukonvensjonelle valg ovenfor voksne, som alltid har en klar mening om hva som ville vært det mest fornuftige.

Idioti

– Idioti handler om å bryte opp med situasjoner eller relasjoner. Om å gå når det blir som verst.

Mandag

– Forelskelse. Når brikkene endelig faller på plass, og verden stopper litt opp og man glemmer det man holder på med. Den handler om å sette pris på å få oppleve noe så fint, og å huske å ta vare på de fineste øyeblikkene.

Slingringsmonn

– Jeg skrev starten til Slingringsmonn på en t-bane tur fra Blindern til Grønland. Det gikk opp for meg at vi ikke snakket med hverandre. Alle så triste ut, satt med headphones på og så ned i gulvet som om de var redde for å bli oppdaget. Refrenget skrev jeg på en madrass på gulvet på et Hostel i Colombia etter å ha bodd et halvt år i Buenos Aires. Andre og siste vers ble til når jeg var kommet trygt hjem til Lofoten igjen og endelig forstod hvor heldig jeg var. Møtet mitt med Sør-Amerika gjorde meg litt flau over hvor dårlige vi er til å se hverandre her hjemme. Vi er så opptatt av oss selv og hvordan vi kan komme oss opp og frem, at vi ikke tar oss tid til å møte menneskene som er rundt oss. Teksten er også en kritikk til meg selv – hvorfor måtte jeg reise til andre siden av jorden for å klare å sette pris på meg selv og hvor jeg kommer fra?

Traurig

– Traurig handler om å bli tråkket på av andre, og om å ikke stå i ro og ta det. Noen folk tar mer enn de gir tilbake, og i noen tilfeller er det best å komme seg videre og å ikke grave seg ned i fortiden.