Et forventningsfullt publikum fylte Oslos konsertlokaler forrige uke. Bylarm er det årlige samlingspunktet for de mest nysgjerrige musikkelskerne, de som vil være de første som hører artistene alle kommer til å snakke om resten av året. Håpet er musikkopplevelser som imponerer, utfordrer, overrasker og beveger oss på måter vi ikke har opplevd før. Kanskje oppdager du din nye favorittartist på en konsert du tilfeldigvis får med deg? Det er også veldig spennende å oppleve de artistene som har blitt mest omtalt og stemplet som lovende talenter i forkant av festivalen. Klarer de å leve opp til forventningene? Her er Rubato-redaksjonens opplevelser og anbefalinger fra årets festival:

Dagny
Dagny er allerede en scenevant artist. Hun leker seg gjennom konserten, smitter publikum med sitt eget energinivå og synger like bra live som på innspilling. Tromsøjenta kunne lett vært en one-hit-wonder, men viser at hun har flere gode låter på lager, mange av dem i dansbar feelgood-stil. Hvis hun fortsetter med godt låtskriver-håndtverk og utstråling på scenen er det ikke lenge før hun kan kalles popdronning.

thumb__DSC3499_1024
Foto: Elise Daaland

DePresno
DePresno har skapt sin egen melankolske og ettertenksomme popsound, noe litt mystisk som pirrer nysgjerrigheten. Bergenseren fylte konsertlokalet med sin overraskende dype basstemme og viser at han har fortjent stempelet som en lovende artist med et særegent uttrykk. Han kan fortsatt slippe seg litt mer løs, men det blir spennende å følge utviklingen til låtmaterialet. Et høydepunkt er coveren Donovans «Catch the wind», så sart at den liksom blir hengende i lufta lenge etterpå.

_DSC1415
Foto: Jørgen Berntson Aase

CHINAH
En annen artist som imponerte under festivalen var CHINAH. Trioen fra Danmark hadde en akustisk minikonsert på Christine (NRK P3), som imponerte sterkt. P3-live holdt til på cafeen i Kulturhuset, noe som gjør at det generelt er my støy, både under intervjuer og konserter. Derimot var det helt stille under CHINAH, som greide å få oppmerksomheten til samtlige i publikum. Etter fire minutter med konstant gåsehud under låta ”Away From Me”, imponerte de igjen med en cover av Ellie Goulding sin låt ”On My Mind”, som de etter vår mening gjennomførte bedre enn Ellie Goulding selv.

VANT
VANT var en virkelig overraskelse under årets festival. Til tross for undertegnedes brennende hip hop-hjerte, greide rockerne i VANT å snike seg inn. UK-bandet hadde en sound som minnet litt om rock i 2008, da de spilte på Uhørt på fredag. Energien på Uhørt var til å føle på, og det var stagedive flere ganger. Du vet at det er et bra band du hører på når du har problemer med å få ned ølen din fordi hele halsen din rister. Det var tydelig å se at de hadde en del norske fans, ettersom både første og andre rad ble helt ville under låtene ”PARKING LOT” og ”DO YOU KNOW ME?”. Etter å ha sjekket ut låtene deres på Spotify imponerte de derimot ikke like mye, men om du derimot har mulighet til å se VANT live anbefales det på det sterkeste.

OVER THE TREES
Urørt-bandet Over The Trees var et av bandenene som satte igjen tydelige spor etter deres opptreden på åpningsdagen av festivalen. Det finnes flere eksempler på band og artister som kommer med videre i Urørt-konkurransen med en bra låt, men som ikke klarer å formidle budskapet på en like god måte live. Dette var derimot ikke tilfellet da Over The Trees sto på scenen. Bandet samarbeidet godt og hadde en solid opptreden. Alt var ikke perfekt under den intense halvtimen, men de viste at de hadde et potensiale, noe som gjør at Over The Trees er et band det blir spennende å følge med på videre.

DSC02171

CEZINANDO
Urørt-vinneren, som ble lagt merke til allerede som 15-åring, dro Urørt-seieren hjem med gode marginer. I et norsk hip hop-bilde, som stadig farges av energiske bergensere, er det flott å se at Oslo-rapperen får markert sin posisjon. Cezinandos opptreden henvises til åpningsdagen av festivalen, hvor han fremførte på et fullstappet Vulkan Arena. Urørt-vinneren (den gang Urørt-finalist) klarte å fange publikums opperksomhet i en intens halvtime. Cezinando sparer ikke på energien. Han hopper og spretter på scenen som om det skulle ha vært en cardio-økt, og viser en selvtillit og en utstråling en Urørt-vinner verdt. Opptredenen gjestes også av gode venner, og Cezinando skaper en åpenhet på scenen som gjør at til og med gjestene får skimte et par minutter, uten at han selv forsvinner i mørket. Han er bunnsolid gjennom hele fremførelsen. Det er bare å legge seg flat. Cezinando har kommet for å bli.

DSC02295
Foto: Alexander Hermansen

Hester v75
Bergensguttene leverte et enormt bra show på John DEE under årets by:Larm. Mens det var en avslappet atmosfære blant guttene på scenen, var det hæla i taket blant de fremmøtte. Musikken til Hester V75 er ekte, tematikken i tekstene omhandler ting som er nærliggende for rapperne, og det gjenspeilet seg i den bunnsolide opptredenen de la igjen på John DEE. Det var lett å se at guttene koste seg på scenen, og den positive smitteeffekten ble stor på publikum fra den første strofen traff mikrofonen. Uten tvil, en av de beste konsertene under årets by:Larm.
_DSC3776
Foto: Alexander Hermansen

Hasta
Vi er i en tid hvor verdens øyne er rettet mot det norske elektroniske musikklandskapet. Dette har først og fremst gitt våre house- produsenter stor oppmerksomhet, men også produsenter av mer undergrunns- elektronika opplever økt interesse. En av disse er Hasta. Unggutten fra Porsgrunn har et lydbilde som er inspirert av hip hop, club, RnB og elektronika. Denne miksen av ulike elementer gir Hasta et tydelig særpreg i utrykket i musikken hans.

Under sin konsert på Internasjonalen tok Hasta med publikum på en musikalsk reise, som gikk fra fløyelsmyk elektronisk RnB, til blytung trap, som fikk glassene i baren til å riste. Hasta sin konsert var på mange måter en fremvisning av hvor variert og spennende elektronisk musikk kan være, om man går dypt nok i sjangeren. Låtutvalget var solid, miksingen var godt utført, spesielt med tanke på utfordringen det er å mikse låter med varierende tempo. Publikum fikk et solid sett levert av Hasta denne kvelden, og Hasta ga ingen grunn til at hypen rundt norsk elektronisk musikk skal stilne med det første.
_DSC1244


Har du sjekket ut bildebonanzaene fra årets festival?

Bildebonanza dag 4 (trykk på bildet for å se mer):
_DSC3569_DSC3697_DSC3784_DSC3952

Bildebonanza dag 3:
_DSC3399_DSC3135

Bildebonanza dag 2:

_DSC0026_DSC2874_DSC2504

Bildebonanza dag 1:

_DSC1086DSC02293