Norges uoffisielle hip hop-hovedstad Bergen har lenge vært kjent for sin oppfostring av hip hop-talenter. Hester V75, Dårlig Vane, Eirik Aas, Myra, L:UN:A er bare noen av navnene som har imponert oss de siste årene. Og midt i hovestaden har hip hop-skuta Klubb Kok, med Vågard fra A-laget og NMG/G-huset som kaptein, vært en arena hvor nye talenter innenfor urbanmusikken fått vist seg frem. Sjangeren har blitt rendyrket, og uten tvil vært et sted hvor folk har visst hva de har fått servert. Nå, fire år etter åpningen, har valget om å legge ned Klubb Kok blitt tatt. Vi har tatt en prat med grunnlegger, eier, driver, rapper og hip hop-kapteinen Vågard om nedleggelsen.

Nyheten om at hele Bergensk hip hop-sted nummer 1 legges ned kom i dag. Hva kan du fortelle om nedleggelsen?
– Det er ikke så veldig dramatisk, selv om det så klart er vemodig. Vi gikk inn i dette med et tre til fire-års perspektiv. Da KOK-prosjektet gikk over all forventning, så ble det nesten hele fire år med urban klubbing midt i lysløypen. Hvem hadde trodd at det skulle gå i en by omgitt av kulturelt og menneskelig mørke (les: Vestlandet, utenfor Bergen)?

Hva er grunnen?
– Det var på tide. En klubb kan ikke leve for alltid, og vi vil ikke ende opp som «old heads» som skal prøve å bestemme hvilken hiphop-musikk yngre mennesker skal like.

– En klubb kan ikke leve for alltid, og vi vil ikke ende opp som «old heads» som skal prøve å bestemme hvilken hiphop-musikk yngre mennesker skal like.

– Det er, som alle vet, ikke til å legge skjul på at Bergen er en gjennomkorrupt by, og at maktpersoner og etater i denne byen helst skulle se at vårt mangfoldige og vakre klientell ikke fantes/ satt i konsentrasjonsleire. Det er vi vant til, så denne avviklingen har vi planlagt helt uavhengig av den gjengen slemminger, og deres oppførsel.

Hva er planene videre?
– Det får dere se til høsten (sa han og stirret ettertenksomt ut av vinduet).

Vil det komme noe tilsvarende Klubb Kok?
– Det håper vi virkelig. Det hadde varmet musikkhjertene våre om yngre krefter hadde trådd til, og laget noe tilsvarende for sin generasjon. Bergen har så mye talentfulle rappere, DJ-er og produsenter at jeg mener det er rom for det. Om noen har lyst er det bare å ta kontakt. Vi hjelper gjerne der vi kan. Gode råd er ikke dyre, om man spør rett folk.

– Kommunen bør og kjenne sin besøkelsestid, og støtte et slikt initiativ, men det er jo Bergen Kommune… De er vel opptatt med å stjele pengene våre.

…men det er jo Bergen Kommune… De er vel opptatt med å stjele pengene våre.

Hva er ditt beste minne fra de fire årene stedet har vart?
– Det å se doddete Fana-jenter, hiphop-tryner, NHH-studenter, kjuagutter, innvandrere fra hele verden, fabelaktige homofile, ravere og masse andre nydelige mennesker som gjerne ikke går på fest sammen til vanlig, danse natten vekk – side om side… Det har vært rørende vakkert. Motkultur krever mot!

Noe annet du kan fortelle om Klubb Kok, A-laget, Vågard, soloprosjekter eller annet?
– A-laget lager sanger igjen, og jeg kommer med en del solo-greier sammen med David Grytten fra Vibbefanger. Og supergruppen S.A.U.S., og så klart: en tape med Angelo Reira. Det får nesten bli en sak for seg sjøl!