Joe Achi er en vokalist, låtskriver og produsent fra Bergen. Musikken er en innholdsrik blanding av hiphop, R&B og pop. I 2015 slapp han låten «Amazing» , og ble umiddelbart Ukas Urørt hos P3. Etter totalt tre singelslipp er han nå aktuell med sin debut-EP «Pegasus».

Skrevet av: Alexander Falleth

Hvem er Joe Achi?
Joe Achi er en 22 år gammel bergenser. Veldig opptatt av å ha muligheten til å skape ting. Jeg er veldig glad i å kunne uttrykke meg, og det er en viktig del av min eksistens. Jeg begynte med musikk da jeg var i 14-15 års alderen. «Get Rich Or Die Tryin’» albumet til 50 Cent vekket noe i meg som gjorde at jeg ville begynne å rime selv. Det var noe med hvordan han fikk alt til å høres så autentisk ut. Så der ble en liten gnist tent i meg, og jeg begynte å skrive rim og rappe på norsk. Jeg drev på med det noen år og jeg så en stadig voksende trend der «alle» skulle begynne å rappe. Så jeg ville prøve meg på engelsk. Jeg rappet en del på engelsk, og likte måten hvordan jeg kunne få uttrykt meg mer med et større ordforråd. Ettersom årene gikk og jeg ble mer og mer rutinert på skrivingen, og under innspillingsfasen ble jeg interessert i selve musikken.
Jeg hadde en go-to beatmaker som jeg fikk beats av, men på grunn av helt forskjellige uttrykk og stil, ble det ofte lang tid mellom hver gang jeg fikk en beat som ga meg det lille ekstra. Så om du ikke kan få noe, så må du gjøre det selv. Jeg begynte å lære meg beatmaking- delen og ble gradvis stødigere der.

Jeg er en utøvende artist. Skriver låtene mine selv. Lager musikken min selv. Gir ut musikken min selv. Jeg gjør stort sett alt selv.

Skjermbilde 2016-03-20 kl. 17.05.21

Kan du beskrive lyden av Joe Achi?
Lyden av Joe Achi er nok Contemporary R&B/Pop. Mye av min stil og fremføring hentes fra min rapbakgrunn, noe som gir det litt mer edge. Jeg henter elementer fra det urbane og Hiphop, spesielt med tanke på produksjonsbiten. Jeg elsker dyp bass og hardtslående trommer, og bruker det hvor det lar seg gjøre. Jeg er også veldig melodisk av meg, så det at musikken har lette lekne melodier oppå en hardere og tyngre «bunn» blir nok et slags kjennetegn.

Du slapp nylig din debut- EP «Pegasus», hva ønsker du å fortelle med den?
Jeg har masse idéer hele tiden, så noen ganger kan det være vanskelig å holde seg til bare én. Jeg byttet navn på EP’en en god del ganger. En liten stund før fastsatt release dato fikk jeg en trang til å teste ut noe nytt og jeg landet på «Pegasus». Pegasus er et symbol som står for blant annet kreativitet, vokteren over sjelen, styrke og udødelighet. Som en person som skaper noe, så har du muligheten til å udødeliggjøre deg selv, musikken kan spilles i evig tid etter din død. Låtene på EP’en spiller en del på min egen kreativitet, hvor jeg bare lar hode og følelsene gjøre jobben. Her er det ingen som har fortalt meg hva jeg skal gjøre og ikke gjøre. Jeg husker blant annet at da jeg ga ut første singelen fra EP’en, «Amazing». Da hadde jeg et lite team som fightet meg litt på ideén. De mente jeg burde vente med den og heller gi ut en annen låt. Det å ikke høre på dem er det beste valget jeg har gjort i min karriere hittill. «Amazing» skapte en buzz for Joe Achi som igjen bekreftet at det kan være lurt å gå etter magefølelsen. Det har jeg gjort mye siden den gang.

EP’en er et syvlåters prosjekt som blir en slags oppsumering av 2015 for min del. Jeg er opptatt av følelser, og musikken min er veldig følelsesbasert. Jeg vil at lytterne skal sitte igjen med følelsen jeg prøver å skape med hver låt. Samtidig ville jeg at «Pegasus» skulle føles lett og leken for lytteren. Det er ikke sikkert man vil like hele EP’en, men jeg håper det kan være en låt der som passer for alle.

Med «Pegasus» så vil jeg vise at Joe Achi er ikke bare en som synger på låter, Joe Achi er en artist.

Forøvrig har jeg gjort alt med EP’en selv. Alt fra skrivingen, produseringen, innspillingen, mix og master. Laget også coverbilde. Det er jeg stolt av!

Med verdens øyne rettet mot norsk elektronisk musikk, tror du det er ”lettere” å nå gjennom nåløyet nå, enn det var for et par år tilbake?
Både ja og nei. Nå som musikkbransjen i verden er mer bevisst på norsk musikk vil det óg være flere om beinet. Jeg tror at når alle velger å følge en sjanger som er populær, så skaper det rom for oss som holder på i en annen. Hører man EDM uansett hvor man snur seg, så vil en artist som meg føles som et friskt pust. For det er nettopp det. Selv har jeg ingen av interesse av å følge en trend eller en hype. Blir du populær via en trend, er sjansen også der for at du dør ut med trenden. Norsk elektronisk musikk har gjort det utrolig bra, så det baner jo veien for resten av oss! Mye kan bli populært i dag, men leverer du kvalitet vil det alltids bli fanget opp. Nåløyet blir nok større om du er dyktig på det du gjør.

Hva er de fremtidige planene for Joe Achi?
Planen er å slippe én til to EP’er til i år, men det kan jo fort endre seg! Videoer kommer også! Så blir det nok mer spilling og annet snacks. Holder også på med et annet prosjekt hvor jeg produserer og skriver for en annen artist. Mer kan jeg ikke si, haha!

Joe Achi er også ute med sin seneste singel «Bad Behavior», et samarbeid med Rykkinn- rapperen Pacha. Du kan høre den splitter nye singelen her: