Det Bergensbaserte Skiens-bandet Verdensrommet som tidligere har gitt oss låter som Aldri igjen og 7. September (ft. Lars Vaular), slapp ipå fredag den helt ferske EP-en Problem! Duoen, som består av Andreas Høvset og Vetle Junker, har vært aktive siden 2012 og slapp sitt selvtitulerte album i 2015. Tidligere har bandet hatt en noe typisk, litt rotete indie-rock sound, men har etter hvert vist seg fra en litt annen side. Og da låta Problem kom i november 2016 fikk de virkelig gitt uttrykk for sin nye sound.

Tekst: Ida Halvorsen

EP-en er en deilig miks av låter, og selv om låta Problem er undertegnedes favoritt blant de nye låtene, er det gode vibber hele veien. De tre låtene i tillegg til tittelsporet kan bli noe ensformig, men med spennende samarbeid med Eirik Aas fra Hester V75 og Onge $ushimane er Problem EP absolutt ingen dårlig start på helgen!

Vi har tatt en aldri så liten prat med duoen, om hvem de er, hvilken planet som er deres favoritt, og sist men ikke minst brekker de ned EP-en låt for låt!

Gratulerer med slipp! Hvordan vil dere beskrive de nye låtene?
– For de som har fulgt med på oss tidligere, så er disse låtene litt mer pop, kanskje, uten at det trenger å være noe negativt. Litt mer tilgjengelige.

Kan dere fortelle litt om hver låt på EP-en?

Problem:
– En låt som vi syns gir nittitallsassosiasjoner. Det må være den repetetive akkord-progressjonen, og de drivende gitarene i bakgrunnen. Låten ble til da vi var i studio sammen med med Eirik Aas fra Hester V75 en dag i fjor sommer, og opprinnelig hadde låten kun en enkel two-step-rytme og noen gitarer som skjelett. Etter hvert har det blitt til en slags garage- eller two-step-aktig poplåt. Stoff Magasin kalte den en intim klubblåt, og vi syns egentlig det er en ganske passende beskrivelse.

Ta meg med:
– Den første låten som ble skrevet til utgivelsen. Den satte på en måte standarden og retningen for EPen. Dette er den første Verdensrommet-låten hvor 808s og trioler i hi-hat-mønsteret tar en større del av lydbildet.

Samme plass:
– En låt med klare trap-elementer, airhorns og saks-solo. Strofen «lett og bli forelsket i en fyr som meg, men hvis du faller av i svingen så er ikke det min feil» oppsummerer på mange måter tematikken i låten.

Du vet det kan gå feil:
– Denne låten oppsto under en session med Emir Hindic hvor formålet var og lage en låt til Sushi x Kobe sin kommende EP. Det ble i stedet enn veldig typisk Verdensrommet-låt, med sløve gitarer og en drivende rytmeseksjon. Låten er på en måte avkoblingen i en EP som oppleves som relativt up-tempo. Vår favoritt av de fire.

Og hvordan vil dere beskrive dere som band? Hvem er Verdensrommet?
VETLE: – Det er egentlig bare Andreas og jeg som lager den musikken vi vil lage sammen. Av og til har vi med oss noen andre også, i form av Lars, Jarand, Tom og Martin, når vi spiller konserter og sånt.

Hvem inspirerer dere mest?
– Farid Nolen.

Om dere kunne velge, hvem ville dere gjort et musikals samarbeid med?
– Aphex Twin kunne kommet og produsert trommer med oss.

Hvorfor heter dere Verdensrommet?
– Vi hadde veldig mange dårlige engelskspråklige forslag tidlig i karrieren vår, men da vi ble booket til vår første gig, oppvarming for Razika på Sort og Blå i Porsgrunn, følte vi at vi måtte komme på noe bedre. Verdensrommet funket.

Hvilken er favorittplaneten til Verdensrommet?
– Neptun? Uranus?

Hva er planene deres utover våren?
– Vi skal spille et par konserter, spille inn mer materiale, som alltid, og også gi ut musikk med det nye prosjektet vårt, softcore untd., som vi har startet opp sammen med Emir og Mathias fra $ushi x Kobe. Det blir veldig gøy, og vi gleder oss til å vise frem musikken vår.

Noen datoer vi burde holde av i nærmeste fremtid?
– Om du er i Bergen, 27. januar. Da har vi slippfest for EPen på Kvarteret, sammen med boy Pablo og Matogrytten. Ikke noe problem om du er under 18 heller, vi arrangerer U18-konsert tidligere samme kveld.