Silvana Imam kan sies å være dronningen av svensk hip hop, men noen kjønnsbetegnelse på hvem hun er vil hun nok neppe ha fra oss eller noen andre. Hun blir sett på som en grensesprengende artist, og har blant annet vunnet prisen for «Årets tekstforfatter» og «Årets Artist» i svenske Grammis. Hun tilhører det svenske rapkollektivet RMH, og har hatt stor suksess med sitt siste albumslipp «Naturkraft», hvor hun har turnert Skandinavia rundt, vært en sterk frontfigur for lesbiske, homofile og transpersoner. Vi tok en prat med Silvana for å høre litt mer om musikken hennes, diverse house-samarbeid, norske samarbeid og diverse fremtidsplaner.

Undertegnede prøvde å stille spørsmål som ikke ville provosere, siden Silvana er kjent for å irettesette journalister som stiller for mange spørsmål rundt henne som person. Det ble likevel en korrigering da vi kom innpå temaet «Kvinner og budskap». Les alt under.

Tekst: Jørgen Berntson Aase

Du er signert til Sebastian Ingrosso, kjent fra Swedish House Mafia, sitt label Refune Music. Hvordan har det seg at du velger å signe deg til et label som for det meste huser house-artister?
– Jeg valgte Refune akkurat fordi de jobber med house-artister. Jeg ville komme inn og forandre. Jeg ville lære meg hvordan de jobber med house, og jeg ville lære dem å jobbe med rap. Jeg ville sprenge sjanger-barrieren, helt enkelt. Og jeg liker å gjøre saker som ikke forventes av meg, sånt som kan sjokkere og få folk til å stille spørsmål.

Du har tidligere samarbeidet med artister som Pusha T og Axwell^Ingrosso. Hvilke dører åpnet seg da du signerte med Refune Music?
– Jeg vil si at det er Babaks (min manager) og min måte å jobbe på som åpnet dører for meg. Vi jobber utifra et punk- og DIY-perspektiv, og så er alle vi velger å jobbe med enten «with us or against us».

I mars slapp du ditt debutalbum. Hvordan vil du beskrive «Naturkraft»?
– En skildring om meg og alle mine sider; det personlige, det politiske, det sexy til at vi feirer livet. Alt fra sex, til kamp, til fest.

2015 var et hektisk år for deg, hvor du blant annet hadde 121 liveopptredener. Hva er det beste minnet fra året som har gått, både fra i år og i fjor? Hva kommer du til å ta med deg videre fra din turné?
– Ja, wow jeg lærte meg veldig mye om meg selv i 2015, og av å være på turné. Det jeg har tatt med meg fra den forrige turnéen til min Storm-turné er at det viktigste er å ha det gøy. På scenen, bak scenen, i bussen, på hotellet, overalt bare ha det gøy!

silvanaimama

I hip hop-kulturen, og hvertfall på den norske hip hop-scenen er kvinner sterkt underrepresentert. Vi ser likevel at flere og flere kvinner vokser frem. Hvilke tips har du til unge, kvinnelige rappere som vil få ut budskapet sitt?
– Menn som rapper har sjeldent et budskap, hvorfor må kvinner ha det? Du får nok omformulere spørsmålet ditt. Jeg inspirerer og viser vei for hvordan rap skal høres og se ut i Sverige, uansett om man har et budskap eller ikke.

Vi ser at det stadig vokser frem et samarbeid mellom RMH og norske Nora Collective, noe vi i Rubato er stor fan av. Hvordan kom det samarbeidet på banen, og hva er ditt forhold til den norske hip hop-scenen?
– Jeg traff Stig (Unge Ferrari red. adm.) backstage på vårt RMH Block Party forrige sommer og syntes at han var koselig, så jeg bestemte meg for å ha han med på skiva og turnéen.

I april la du ut på turné, hvor 5 norske byer står på plakaten. Hvordan kom det seg? Har du en fanbase i Norge?
– Jeg vil spille i hele Norden, you know! Vi startet hele turnéen med å spille seks dager på rad rundt om i Norge, og det var kaos. Mye folk og alle var der for å være en del av bevegelsen. Og jeg elsker Norges landskap, så jeg vil tilbake.

Vi har lest at det jobbes med en dokumentar om deg, med navn «Ni har skapat ett monster». Hva kan man vente seg av den?
– A true lady never kisses and tells. Lol.

I et intervju med «Gomorron Sverige» på SVT1 nevnte du at dine progressive beats er en av grunnene til at du skiller deg ut. Hvilke produsenter jobber du med?
– Nisj, Måns Lundberg, Charlie Bernardo, Carl og Felix, Amr Badr, Kretsen. Og meg.

Hvordan arbeider dere sammen?
– Vi jobber mye utifra et rått sound. Jeg vil ha noe som passer til stemmen min, og ikke omvendt.

Hvis du kunne velge fritt, hvem ville du helst lagd en låt med?
– Kanye og Håkan Hellström.

Hvor ser du deg selv om 10 år?
– Rapper / Actor / Entrepreneur.

Sjekk ut Silvana Imams nyeste musikkvideo «Helt Fucked» sammen med Michel Dida her:

9. desember blir det RMH Block Party på Rockefeller med Silvana Imam, Erik Lundin, Cherrie og flere fra det svenske kollektivet. Ses der!