Fredag 3. februar gav bandet Beachheads endelig ut sitt debutalbum. Hvis ikke du har spilt igjennom det enda, gjør deg selv en tjeneste og lytt til det nå. Platen inneholder 12 knallsterke låter med ærlige tekster, fengende riff og jevnt over en feelgood stemning som gjør det vanskelig å stå i ro. Albumets positive tilbakemeldinger har ikke latt seg vente, og blant annet Rolling Stone Magazine har trukket frem låten «Moment Of Truth» som en av deres favorittsanger i januar, samt Beachheads som en av ti nye artister du bør vite om!
To av bandets fire medlemmer, Marvin Nygaard og Vidar Landa også spiller i Kvelertak, og sammen med Børild Haughom som vokalist og Espen Kvaløy på trommer, utgjør de Beachheads. – En gledelig forening av god musikk.

Jeg tok nylig en prat med gitarist Vidar Landa over en kopp kaffe.

Tekst: Hege Stene

Kan du fortelle litt om hvordan Beachheads startet og hvordan dere kom på bandnavnet?
– Det begynte med Marvin og meg som spiller sammen i Kvelertak. Vi har spilt mye sammen siden vi først ble kjent og vi utvekslet ideer til låter og annet materiale som ikke passet helt inn i Kvelertak. Begge hadde lyst til å prøve noe annet musikalsk og i årsskiftet 2012- 2013 resulterte de første ideene i to ferdige låter. Det var her Børild kom inn i bildet. – Han er en kompis av oss som liker mye av de samme tingene og vi hadde lyst til å spille i band sammen. Vi spurte om han ville prøvesynge og det fungerte veldig bra. Når vokalisten var på plass kunne vi begynne å tenke på innspilling.
Vedrørende bandnavnet så husker jeg ikke hvem som kom på det, men vi ville ha noe enkelt som passet til musikken vi spiller. Det har også dobbel betydning, noe vi følte stod i stil med musikken vår som har litt flere lag.

Var det tilfeldig at det ble sjangeren power pop?
– Net, det var det ikke. Vi har hatt lyst til å gjøre noe lignende det vi endte opp med. Vi har tatt de elementene vi liker best fra powerpop, punk, pop og «alternativ rock”. Fokuset har vært på enkle men effektfulle melodier og catchy refrenger.

Fortell meg om albumet deres! – Hva ønsket dere å skape med det?
– Vi ønsket å gi ut et album som var så rått som mulig. Vi ville bevare den energien som oppstår i øvingslokalet. Det var veldig viktig at det ikke ble for produsert, selv om vi har mange store og harmoniske refreng. Jeg nevner ofte The Replacements, og jeg vet ikke om den linken alltid er like åpenbar musikalsk, men vi liker veldig godt hvordan de er både upretensiøse og seriøse på samme tid, samtidig som spesielt de tidligste platene, låter veldig spontane og energiske. I studio rigget vi opp og pøste på med 12 sanger på 5 dager. Børge Fjordheim var med som tekniker og medprodusent, og Øystein Frantzvåg som ofte spiller med oss live, var medprodusent i tillegg til å spille gitar. Det var enormt bra energi i studio med Øystein og Børge og vi spilte nesten dag og natt i 5 døgn. Selv om vi gjorde noen overdubs og fikset på diverse ting i ettertid har vi vært ganske strenge på å bruke de originale live-takene. Det var flere ting perfeksjonisten i meg ville ha fikset på, men i ettertid er jeg veldig glad for at vi holdt igjen og gikk for den råheten som vi ønsket i utgangspunktet.

Hvordan finner dere tid til å arbeide sammen, særlig når to av dere er medlemmer i et så kjent band som Kvelertak?
– Dette har vært noe av det vanskelige. Særlig med hensyn til å kunne spille live. Når vi gav ut de første låtene så fikk vi forespørsler om å spille, men valget ble da mellom å bruke den tilgjengelige tiden vi hadde på å skape flere låter og lage ei plate, eller å spille konserter. Vi prioriterte tiden til å spille inn et album. Så vi får se fremover, da vi tenker på Beachheads som et langsiktig band hvor dette er starten og vi nylig har gitt ut den første plata vår. Kvelertak har blitt dagjobben til oss i bandet og hvor timeplanen skal passe for seks menn. Det er jo perioder hvor Kvelertak har fri og vi kan jobbe desto mer med Beachheads.

Skal dere spille på noen festivaler kommende sesong?
Ja, det er jo planen og vi håper det går opp, for vi spiller jo frem og tilbake i Norge og i utlandet med Kvelertak. Men det har dukket opp et par festivaler som jeg tror blir offentliggjort snart. Det hadde vært veldig gøy og vi har fått etterspørsel i Tyskland og i England som vi forsøker å få til.

Ser du en utvikling fra det første materialet deres, f.eks låta ”Shadow Of A Man”, til resultatet som er ”Beachheads” plata?
– Jeg synes for det meste det er gjennomgående likt som plata. Den ble jo spilt inn i fjor sommer hvor noen ting har vært klart ganske lenge, mens andre ting gjorde vi ferdig i studio i løpet av de dagene. Jeg føler at både ”Shadow Of A Man” og ”Get Away” kunne vært med på plata sjanger og lydmessig, men vi hadde nok nytt materiale til å la de eldre sangene ligge. Vi har kanskje funnet litt mer formen siden de første innspillingene og blitt mer sammensveiset som et band. Nå går det litt mer av seg selv, hva vi liker og vil få frem i sangene våre.


Foto: Irene Kaltenborn

Hva er din favorittlåt på platen?
– Tja. Det varierer egentlig hele tiden, men kanskje den siste låta på plata: ”It Feels Alright”. Det var den vi jobbet sist med i studio, så den føles litt nyere ut selv om vi har hatt den liggende en stund i ulike versjoner.

Hva er det beste med å være musiker i Norge?
– Norge er nok verdens beste land å være musiker i. Spesielt med tanke på alle støtteordningene som finnes. Turnestøtten gjør det enklere for band å satse i utlandet. Det mener jeg er viktig for norsk musikkeksport med tanke på at en del sjangere hvor Norge er verdensledende ofte har hatt et mye større publikum i utlandet. Slike ordninger er helt ukjente for f.eks amerikanske band jeg kjenner. De har det tøffere og må ofte ta noen andre valg.

Forklar Beachheads med 3 ord?
– Vanskelig spørsmål. Jeg tenker energisk, catchy og kanskje… lidenskapelig, eller inderlig?

Tusen takk til Vidar fra Beachheads for praten!