Etter et drømmeår for den ferske rapperen Hkeem, starter han 2018 med en ny singel fylt med mer mening enn hans tidligere verk. I dag er det 17 år siden Benjamin-drapet. Et drap som har blitt et symbol på motstandskampen mot rasisme i Norge. Hkeem forteller at han, som mørkhudet minoritet, ønsker å ta et oppgjør mot rasisme og fordommer en møter i hverdagen her i Norge.

Tekst: Jonas Solevåg 

17 år etter drapet på Benjamin Hermansen, som bare rakk å bli 15 år, mener Hkeem fortsatt det er mye hat og fordommer igjen i samfunnet. Han ønsker å sette søkelyset mot dette med den nye sangen «Ghettoparasitt.» Benjamin Hermansen ble knivstukket av tre nynazister i Oslo. Benjamin ble forfulgt, og han ble knivstukket og drept kun for sin hudfarge.

«Ghettoparasitt» er ikke den første sangen laget til ære for Benjamin. Kongen av pop, Micheal Jackson dedikerte sitt album «Invincible» til Benjamin og la ved sitatet: «This album is dedicated to Benjamin ‘Benny’ Hermansen. May we continue to remember not to judge man by the color of his skin, but the content of his Character. Benjamin … we love you … may you rest in peace.»

Karpe Diems låt «Kunsten å være inder» refererer også til Benjamin. – «Så før jeg slutter la meg si enda en ting til, drep meg for fargen min og skap en Benjamin til.» Nico og Vinz kommer med liknende referanser i deres sang «Go Loud.»

– «Ghettoparasitt» handler om fordommer man møter i hverdagen. Jeg skrev denne låten i frustrasjon, og i håp om at vi som mennesker skal slutte å sette hverandre i bås baserte på utseende. Jeg ønsker at «Ghettoparasitt» kan sette litt lys på de fordommene jeg føler at jeg har møtt tidligere, og kanskje jeg kan være med på å forebygge fordommer og forskjellsbehandling. Målet mitt med låten er at vi skal samles og ikke splittes. Vi er sterkere sammen! – Hkeem

Saken fortsetter under videoen

 

2017 har vært magisk for unggutten fra Stovner, i Oslo. Etter kun å ha vært artist i ett år, har Hkeem virkelig satt navnet sitt på kartet med over 43 millioner streams på Spotify. Året startet med det som ble en av fjorårets aller største låter, «Fy faen», som også fikk en svensk og dansk remiks. Hkeem fulgte opp med R&B-balladen «Urettferdig», hvor han hadde med seg Unge Ferrari. Deretter avsluttet han 2017 med festivalfavoritten, «En som meg», som danske Kaliffa også laget en remiks av. 
 
2017 bestod av utallige konserter og mange store øyeblikk for Hkeem, hvor han blant annet opptrådde på Slottsfjell, Stavernfestivalen, P3 Gull, Senkveld, Lindmo og NRKs Juleparty hvor han opptrådde med KORK. Under ser vi han på Spellemannsutdelingen hvor han var nominert til to priser. 

https://www.instagram.com/p/BduzUXaD5Xy/?taken-by=hkeemofficial