Azad Lona Altinpinar (17), alias General Chesz, er en ung, norsk artist, som i sommer slapp sin låten «Smil». Musikken hans er politisk ladet, og med den nyeste låten ønsker han å rette fokus på psykisk lidelse, som han selv har fått merke på kroppen. Låten er en oppfordring om å glemme problemene rundt deg, slappe av og smile til livet. Selv har hovedpersonen selv møtt mye motgang, men holder stadig motet oppe.

Tekst: Jørgen Berntson Aase

I musikken fant han håp

Da han gikk på skolen ble den unge artisten grovt mobbet for sin bakgrunn, og fikk flere ganger beskjed om å dra tilbake dit han kom fra. Ordene «pakkis» og «neger» ble slengt etter han, noe som førte til at det ble en vanskelig periode for Azad. Dette var allerede i ung alder, og mobbingen førte til at han som 12-åring forsøkte han å ta sitt eget liv. Det ble heldigvis plukket opp, og stoppet, men han opplevde fortsatt mye motgang. Mobbingen ble en stor del av livet hans, og han ble ensom og deprimert, men i musikken fant han håp.

På omtrent samme tid oppdaget Azad rap-musikk. Eminem og Karpe Diem traff noe i ham og ga nytt håp og en ny tro på livet. Han begynte snart å skrive egne tekster, lastet ned gratis samplinger og prøvde seg frem. Det var storebror som foreslo artistnavnet General Chesz. Navnet er skapt med inspirasjon fra sjakk, hvor de svarte og hvite feltene representerer hans blandet bakgrunn, med en kurdisk far og norsk mor.

Nasjonal oppmersomhet

Etter en stund i studio fikk Generalen oppmersomhet fra NRK, og ble plukket frem som 1 av 10 finalister til å fremføre i Melodi Grand Prix Junior. Dette inspirerte han til å jobbe videre med musikken. I 2016 slapp han debutalbumet «Introduksjonen».

Albumet han skal slippe til høsten; «Vest for Eden», er et produkt han er svært stolt av. Han sier selv han har lagt en bit av sjelen sin i det, og hele verket er skapt og produsert på gutterommet!