DRM Klikk består av rapperne Ormstunge, Phreske Phred og Ole O. Som DRM Klikk har de gitt ut tre album, to EP-er og en rekke singles. De har samarbeidet på tvers av sjangre med blant annet Tommy Tee, Jonas Fjeld, Tuva Syvertsen og Equicez, og spilt utallige konserter. Nå er guttene ute med det de selv kaller sin beste utgivelse noensinne, så vi ba dem brekke ned albumet Slepen, for å høre hva som er så bra med dette slippet – og svarene, ja, de fikk vi i ekte Drammen-stil.

År

– En slags jubileums-låt detta! 10 år som DRM Klikk, 20 år i spellet. Blod, svette og tårer må til for å levere diamanter som denna skiva. Det er veldig lite vi har viet mer tid til enn hip-hop (S/O tålmodige kjærester og familie). Falt pladask for rap som guttunger, og har elska det siden. Åra går, vi er fortsatt her. «DRM Klikk burde hylles som helter»!

– Detta var en av de første låtene vi valgte ut til skiva. Det var i høst en gang vi tok kontakt med Marshtini (som jo har produsert hele EPen) og hørte om han hadde noe gull til oss. Det hadde han til de grader! ”År” setter stemninga for skiva.

Representerer

– Den første låta fra Slepen som har fått video, filmet av Pete Noid. Location er studioet vi deler med YMF-crewet, hvor hele skiva har blitt spilt inn. Det var skikkelig deilig å få droppa denna her på dem! Etter å fucka rundt med litt forskjellige lydbilder er vi tilbake der vi gjør oss aller best – rå spytting over no skikkelig boom bap. Gamleskolen! Er jo et klassisk kutt, finnes sikkert en tilsvarende låt på samtlige språk. Basert på responsen ser det ut som den umiddelbart falt i smak hos fansen også, og det er hyggelig!

Nei takk ft. Jaa9

– Denna beaten er helt syk. Vi satt oss rett ned og skreiv da vi hørte den første gangen. Konseptet «Nei takk» dukka tidlig opp, og hooket blei til en svært sein kveld under en hyttetur klikken hadde i løpet av vinteren som gikk. Sto og kødda på mikken, klipte og loopa litt. Er vel egentlig et forsøk på sende en stikker til dagens musikk og si at vi savner litt substans.

– Vi hadde snakka om å gjøre noe med Jaa9, og da denne låta begynte å bli til var det en soleklar match. Han naila det selvfølgelig, og det ble en sertifisert sommerbanger. Vi har tidligere hatt få features på utgivelsene våre, så det var på høy tid at vi fikk med oss noen legender på noen låter.

Å trudderu

– Det virker stadig som folk truuur mye rart. Trur at vi er sånn eller sånn, og at DRM er slik eller slik. Vi driter i hva du trudde, kompis. DRM er her, i´re for livet, og vi kommer til å fortsette å myrde rappere på track så lenge det er wacke emcees i spellet – for alltid, med andre ord. Lagd for å rive ned noen illusjoner.

DRM Klikk ække no å fucke no med!

– Elska på den beaten her med engang vi hørten. Eneste låta på skiva man får vestkystvibber av, føler vi. Burde nesten hatt no lowridere i videon. Tradisjonelt refreng, noe vi ikke har hatt nok av. Også den låta som blei først klar, og versa vi la på «skissa» ligger fortsatt.

Stakkar ft. Natasha Angel

– Planeten blir varmere. Verden virker kaldere. Verden er i konstant endring, og det er ikke no vi kan eller vil gjøre noe med. De siste åra oppleves det derimot som om verden beveger seg baklengs. Vi sitter her oppe på berget med ræva full av penger og hater folk som av diverse grunner befinner seg på flukt, i dype menneskelige kriser. Oss mot dem, alle mot alle. En etter en. Politiske agendaer er ikke noe vi har preacha veldig mye gjennom musikken, og det er det flere grunner til. Men nå er det på tide å bremse ned litt.

Skippern og Olivia ft. Natasha Angel

– Denna må egentlig bare høres. Ligger det en RnB-EP i korta etter dette? Mulig vi har fått en liten sommerhit her – det er i så fall naturligvis ikke med vilje. Her føler vi at vi har klart å lage en kul damelåt, noe som ikke er det enkleste.

Lyriske rimknekter ft. Skranglebein

– Vi har vært rundt noen år, og sett mange retninger og stiler innen norsk rap. En ganske artig periode var rundt årtusenskiftet – da var det en tendens til at trollmenn, riddere, drager og «ancient mics» stadig dukka opp i tematikken. «Lyriske Rimknekter» er en hyllest til nettopp denne perioden.

– Vi har prata med Skrangle om å lage en låt sammen i mange år nå, så kult at vi endelig fikk det til. Refrenget han la, var akkurat det vi etterlyste når vi foreslo dette. Låta er jo en nærmest en ode, til norsk rap og dens spede start. Ei låt du skulle ønske du klarte å lage da du var 16, og Warlocks var helter. Det var dette vi ble inspirert til å skrive om, etter å ha hørt beaten – som føltes både middelaldersk og 90-talls ut.

– Vi har en musikkvideo på vei til denne også (Signert Stian Tandberg, mannen bak «Marsjerer inn»-videoen). Gled deg til å se DRM Klikk, utkledd som riddere, løpe rundt på middelalderfestivalen på Akershus festning i 30 varmegrader. Haha! Vi bjudar på her, ass.

Det vakke sånn det sku bli

– Men sånn har det nå blitt. Nå er DRM 10 år, og vi har vært med på det meste. Vi har spilt for menneskemengder på 20 000, og vi har spilt for 5 stykker. I denne bransjen er det, som i livet, ingen garantier. Det er ikke alltid ting blir helt som man hadde sett det for seg. Ormstunge beskriver en særdeles kjip / (vanlig?) dag på jobb, og Ole tar det fra et større perspektiv. Inngangen på verset hans summerer låta perfekt. En nydelige blues-ballade. Jamming og jamring om hverandre!

– Til slutt må vi gi en massiv shoutout til alle som har bidratt på skiva. Først og fremst Marshtini for beatsa, Kjetil Ottersen for mix, master og co-prod, ikke minst Jaa9, Skranglebein og Natasha Angel for glimrende bidrag.

– Håper så mange som mulig tar turen på Rockefeller 23. Juni. Dertar vi med oss Chino & Fela, Saikik & Graa Sky, Kid & Loze, Chippy Chef og Stor Overraskelse. Og noen store overraskelser.

Låtene hører du her: