Det er liten tvil om at Bergen har en av de mest spenstige og kreative hip hop-scenene i landet for tiden. Nå har hip hop-byen nok en ting å være stolte av. Sophie Krüger er i dag ute med debutlåten «Pappa$ Bank» og tilhørende video. Det går (desverre) ikke an å unngå å nevne at bergenseren er en kvinnelig rapper, for ja, det finnes alt for få kvinnelige rappere i Norge. Det som også er verdt å merke seg ved Sophie er at hun bare er 17 år! Det er vel sjeldent man finner den komboen i norsk hip hop. En 17 år gammel kvinnelig rapper, som produserer egne beats og tekster. Smak litt på den.

I forbindelse med lanseringen av debutlåten og videopremieren har vi tatt en prat med ungjenta fra skarre-byen. Les hva Krüger sier om debuten, hvor hun henter inspirasjon fra og hva hvilke tips hun har til andre unge jenter som vil opp og frem. Videoen ser du nederst i saken.

Hei, Sophie!
Gratulerer med debutlåt og video! Hva handler låta om?

Tusen takk! Låten handler om fest, oljepenger og god kok som en del av overbrukskulturen i Norge. Det er en slags rar form for kritikk mot samfunnet, til tross for at jeg også er en del av det og synes det er veldig gøy. Derfor overdriver jeg en del i teksten og bruker mye ironi.

Det eneste som er verre å få enn kritikk er å ikke få noe kritikk i det hele tatt.

Hvorfor ville du lage «Pappa$ Bank»?
Jeg så en Youtube-video i mai der TV2 intervjuet karakteren fra overklassen.no og spant litt videre på den. Jeg hadde lagt det for meg i hodet mitt at jeg for en gangs skyld ikke skulle lage noe dypt-inn-i-meg selv, triste greier, for jeg hadde holdt på med det en litt for lang periode. Derfor fokuserte jeg på at dette skulle være en litt mer ironisk-god-stemnings-låt (men det var viktig det hadde litt mål og mæle også). Så jeg satt med ned ved mac’en min og 4 timer senere hadde låten begynt å ta form. Deretter var det bare å jobbe videre ut i fra det.

For de som ikke kjenner deg; beskriv Sophie Krüger.
Ahh… jeg synes det er litt kleint med sånne spørsmål, haha. Men jeg er vel en veldig energisk, sta og hardtarbeidende rapper og produsent fra Bergen, som er veldig opptatt av hvordan mennesker og jeg fungerer sammen, og hvordan samfunnet påvirkes ut i fra dette. Jeg er så sinnsykt lei av filter og «perfeksjon» og er derfor veldig fokusert på å at det skal komme usensurert fra meg. Men dette tror jeg kommer frem i senere låter.

Hvor henter du inspirasjon fra når du skriver låter?
Jeg henter inspirasjon fra overalt, egentlig. Fra opplevelser og tanker jeg har, til observasjoner av andre og forskjellige livssituasjoner, inkludert dokumentarer, filmer, nettdebatter og psykologiske analyser. Fy søren, jeg er en freak, haha.

Hvilke råd har du å gi til andre unge jenter som ønsker å lage rap?
Bare kjør på! Det trengs flere kvinner i bransjen! Og istedenfor å ta en dårlig tilbakemelding som et nederlag, hvor du legger alt på hyllen, ta det heller som konstruktiv kritikk og jekk deg enda mer opp! Det eneste som er verre å få enn kritikk er å ikke få noe kritikk i det hele tatt.

Hvilke planer har du videre?
I nærmeste fremtid står musikkprodusering og en del studiotid i timeplanen, og det gleder jeg meg kjempemye til. Litt spent på hvordan det blir med både musikk og skole, men det får vel bare fungere. Jeg gleder meg ihvertfall kjempemye til tiden fremover.

Videoen er regissert av Gunnbjörg Gunnarsdottir.