Den ferske Urørt-vinneren trives i et hiphop-miljø i stadig utvikling. Cezinando håper han kan lage musikk som inspirerer folk, og det nye albumet er inspirert av barnet i ham selv.

Tekst & foto: Elise Daaland

_DSC3602– Det er sinnsykt mange som har engasjert seg!

Cezinando er fornøyd der han sitter på en kafé i Oslo, bare halvannen uke etter at han ble kåret til årets Urørt-vinner. Han innrømmer at det er ekstra gjevt å vinne en konkurranse basert på stemmer fra publikum, særlig når det er så mange dyktige artister med.

– Konserten på Sentrum scene var dødsfet! Det er jo noe spesielt med at publikum bestemmer.

20-åringen har noen år på baken som rapper, og han har gjort seg bemerket i det norske hiphop-miljøet med debutalbumet ”Framtid:Sanntid” fra 2014. Den nye vinnertittelen viser at han allerede har en solid fanskare i ryggen. Publikum fenges av hans ærlige tekster og energiske attitude.

Den siste måneden med stemmerunder og forberedelser har vært intens.

– Det har vært veldig slitsomt, litt som en slags arbeidsleir. Men så har vi jo fått masse omtale i medier og musikkbransje, så det er jo verdt det.

Viktig å bli tatt seriøst
Cezinando fikk for alvor et navn i det norske hiphop-miljøet da han ble valgt til å være en del av Jaa9 og OnklPs Gatekunst-prosjekt i 2011. De etablerte artistene produserte et samlealbum som introduserte unge rap-talenter, og nykommerne fikk et innblikk i livet i den profesjonelle musikkbransjen.

– Vi var mange 15-16 åringer med mye vilje og mange ideer. For mange av de som var med var det første gang de opplevde å bli tatt seriøst som rappere. Vil du lage en låt og være artist? Okei, det kan vi gjøre! Det er viktig med den følelsen av å bli tatt seriøst. Det ga oss mer selvtillit.

Han er usikker på om musikkarrieren hadde utviklet seg på samme måte hvis han ikke hadde vokst opp i Oslo. Det er der han har møtt nesten alle som har vært viktige for ham musikalsk.

– Det er nok ikke like lett på små steder hvor man ikke har lignende miljøer og tilbud. Her i Oslo har man jo musikkbransjen på gatehjørnet, liksom.

Norsk hiphop mer åpen enn før
Det norske hiphop-miljøet har vokst betraktelig siden han var med på Gatekunst, og det dukker stadig opp nye og spennende navn å følge med på for de som er fan av sjangeren. Cezinando tenker at all utvikling er bra og at artistene kan bygge større scener og plattformer sammen.

– Det har jo tatt helt av! Før visste jeg liksom om alle som rappet, men nå har jeg ikke oversikt lenger. Jeg har fått inntrykk av at norsk hip-hop er mer åpen nå enn før. Tidligere ble du nærmest fryst ut hvis du ikke passet inn i en spesiell stil. Nå er det lettere å bare skape sin egen greie og finne sin egen plass.

Han har lagt merke til bølgen av rappere fra Bergen den siste tiden og nevner blant annet Hester V75, Dårlig vane og Arian som spennende navn.
– Det virker som om det har skjedd et generasjonsskifte i Bergen i det siste, plutselig har noen kids der også blitt tatt seriøst. Det er jo helt vilt mange som driver med hiphop nå!

Inspirert av barnet i seg selv
Selv om Urørt-perioden er over har rapperen ingen planer om å ligge på latsida og sole seg i glansen av vinnertittelen fremover. Et nytt album er rett rundt hjørnet, og musikkvideoer og mix må gjøres ferdig. Han beskriver andrealbumet som mer melodisk enn debuten, samtidig som han har fokusert enda mer på tekstene.

– Jeg har kalt det ”Barn av Europa”, og det er en form for barnemusikk. Da mener jeg ikke nødvendigvis at det er musikk for barn, men det er på en måte inspirert av barnet i meg selv.

Musikkvitere spår albumformatets død, tror du publikum har andre forventninger til hvordan man gir ut musikk i 2016?

– Jeg tror ikke albumformatet er dødt, men du må gjøre mer ut av det nå og presentere det på en kulere måte. Jeg tror det finnes to publikumsgrupper – de som venter på albumet og vil oppleve helheten, og de som bare syns det er fett å høre noen låter på radioen. Alle kan jo være fans, men folk har forskjellige forhold til album som format.

Kompis og co-produsent Illeig, aka Eigil Gjerstad Berntsen, har et småbruk på fjellet som de pleier å dra til for å skrive ny musikk. Der kan de finne ro til å være kreative, skrive tekster og mekke beats. Cezinando merker at han er mer dreven i låtskriverfaget nå enn da han var yngre, for det faller fortere på plass nå.

– Når du er rapper skal det være lett å skrive vers. Vers er liksom bare luft i låta, men refreng er mye mer krevende. En periode konsentrerte vi oss bare om å skrive refreng, og da laget vi ca 10 stk om gangen for å prøve å finne en formel på det. Nå er vi kommet litt over det og kan gå rett på å skrive hele låter. Formelen har liksom satt seg.

Hva vil du at folk skal få ut av musikken din?

– Jeg vil at folk skal bli inspirert. Det er kanskje det jeg verdsetter høyest med musikk jeg hører på selv, at det er noe som kan pushe deg videre til noe annet. Uansett om det skaper gode eller dårlige følelser.

Setter pris på litt stillhet
Sommeren er allerede fylt opp med spillejobber på festivaler over hele landet.

– Det blir både Slottsfjell, Parken, Pstereo, Blokk, Torp og mange flere. Jeg gleder meg helt sinnssykt!

Rapperen har et energisk crew med seg på konsert, men de siste 20 minuttene før de begynner pleier han be alle roe seg helt ned. Han trenger tid til å puste og slappe av rett før showet begynner.

– Jeg setter pris på litt stillhet rett før. Ellers begynner bare tankene å rase, og da blir jeg utmatta 2 minutter inn i konserten. Og så er det ikke noe alkohol før gigs, for da blir jeg bare snøvlete. Det er mange ord som skal synges, vet du!