Cecilie Rikter er glad i tekster som skildrer det virkelige livet med ærlige og hverdagslige ord. Selv synger hun rett fra hjertet, med glimt i øyet og en god dose selvironi om alt fra den norske mørketiden, til kleine minner fra barneskolen.

Tekst: Elise Daaland

Tidligere denne uka ga hun og bandet ut «Kjære mørketid» på Hysj records, en EP med 5 sanger, og onsdag kveld spilte de releasekonsert for fullt lokale på Buckleys bar i Oslo.
– Andre beskriver ofte musikken som en type visepop med noen jazzinspirerte elementer. Går det an å si at det er hyggelig musikk? Jeg synes hyggelig er et fint ord.

20-åringen er fra Bærum, men de fleste låtene ble til mens hun gikk på musikkfolkehøgskolen Viken på Gjøvik forrige skoleår. Der fikk hun undervisning i låtskriving, et musikalsk miljø og mulighet til å opptre og spille inn ting.
– Jeg har skrevet låter siden jeg var rundt 14 år, men det var først på folkehøgskolen at jeg fikk muligheten til å ta låtskrivingen på alvor. Jeg tror ikke jeg hadde drevet med musikk på samme måte nå hvis jeg ikke hadde gått der. Og så traff jeg bandet mitt der! 

Cecilie liker å fortelle historier fra hverdagen, både personlige erfaringer og oppdiktede fantasier.
– Jeg skriver om artige steder, hverdagslige øyeblikk, morsomme situasjoner eller bare kleine minner fra barneskolen. Sangene beskriver gjerne følelser som det å lengte etter noe eller elske et sted, og jeg håper det oppleves som noe ærlig man kan kjenne seg igjen i.

Saken fortsetter under bildet.
Print

Tekstene er veldig viktige for henne, og hun er nøye på at de skal komme tydelig fram i låtene.
– Noe av det jeg liker best i andres tekster er når de bruker hverdagslige ord for å beskrive store følelser. Det er jo sånn vi opplever våre vanlige liv, med de hverdagslige ordene og ikke med de store klisjeene.

Hun prøvde seg på engelsk en periode, men fant fort ut at norsk var mer hennes greie.
– For meg føltes det mer naturlig på norsk, det gjorde det lettere å uttrykke seg på en ærlig og hverdagslig måte. Jeg er veldig glad i artister som Moddi, Trygve Skaug, Sigurd Julius og No. 4. De inspirerer meg når det gjelder både tekst og musikalsk uttrykk.

«Stillhet», en av de roligste låtene på EP-en, handler om å be om litt ro i en stressende hverdag.
– Den beskriver et behov for å rømme fra alt og alle som roper etter deg, om ting du må gjøre og steder du må være. Et ønske om å bli sett og hørt for den man er, så man ikke drukner i hverdagens overfladiske prat.

Andre ganger synger hun ut frustrasjonen over den lange vinteren, eller mimrer tilbake til barndommen med et selvironisk perspektiv.
– Tittelsporet «Kjære mørketid» handler om den grå tida etter jul når man bare lengter etter vår. Mens «Lettlurt» er historien om Cecilie på barneskolen. Jeg var yngst i klassen, litt umoden, hadde litt rare klær og var kanskje ikke kulest i klassen. Det ble bedre da, jeg knakk noen koder etterhvert. Men det var veldig gøy første gang jeg spilte den sangen og publikum lo.

Vanligvis er Cecilie Rikter student på Universitetet i Oslo, men hun er veldig fornøyd med at hun kan få drive med musikk ved siden av.
– Vi skal spille litt her og der fremover, men tar det egentlig som det kommer. Det er i vertfall veldig morro, og jeg har lyst til å fortsette å skrive!