Gårsdagen på Øyafestivalen var preget av regn, regn og atter regn, men kunne by på høydepunkt, etter høydepunkt, etter høydepunkt.

Tekst: Jørgen Berntson Aase

Ja, for det var mange ponchoikledde mennesker som møtte meg da jeg troppet opp klokken 15:00 for å få med meg den første konserten denne regnfulle fredagen. En fredag som skulle by på konserter fra blant annet Gundelach, Eagles Of Death Metal, Ivan Ave & Mutual Intensions og Section Boyz.

Klokkeklar start

Heldigvis var første konsert under tak, hvor undertegnede hadde blitt invitert inn til en intimkonsert med bergenseren Frøder, som spilte for Øya-publikummet dagen før. Uheldigvis fikk vi ikke med oss den, da den gikk samtidig som hennes skarre-kompanjonger, $ushi X Kobe, men det ble heldigvis tatt igjen.

Frøder ble valgt ut som en av artistene Spotify hadde mest troen på i 2015, og markerte seg for alvor da hun var vokalist på CLMD-låten ”The Stockholm Syndrome”, som per dags dato har over 6,6 millioner avspillinger på Spotify. Hun viste at hun var en Øya-booking verdt, og ga undertegnende en klokkeklar og rolig start på den ellers regntunge dagen.

_DSC2350Videre gikk turen til en annen norsk artist som det har blitt stilt mange forventninger til dette året, nemlig Gundelach. Oslogutten hadde fått spilletid ganske tidlig på dagen, men fylte likevel Øyas nest største scene. Det er nok grunn til å tro at selv om Sirkus var fylt opp, var det nok mange som tok turen for å gjemme seg fra regnet, for over halvparten av publikum sto igjen da konserten var ferdig (og regnet ikke hadde stoppet).

Uansett, Gundelach leverte en plettfri konsert, og tilfredsstilte forventningene vi hadde til han. En avbalansert artist, som til tross for røykeforbud på Sirkus, tente seg en sigg midt på scenen. Sånne artister liker vi.

Underholdene rock
Deretter gikk resten av dagen i ett. Konsert på konsert, og høydepunkt etter høydepunkt. Eagles Of Death Metal er nok et av de bandene som folk gledet seg mest til å se under årets Øya, og det var det all grunn til. Vokalisten, Jesse Hughes, lekte med publikum gjennom hele konserten, og hadde dem i sin hule hånd. All oppmerksomhet var rettet mot scenen under hele konserten. Han er utvilsomt en entertainer, og kan det å underholde publikum. Definitivt et av kveldens høydepunkter.

Sjarmerende hip hop fra Ivan Ave og Section Boyz
En annen artist som det er stilt høye forventninger til dette året er Ivan Ave og resten av hans crew, Mutual Intensions. Sist gang han var på Øya spilte han på intimscenen på Biblioteket, men har nå fått en velfortjent plass på Vindfruen, noe han takket publikum for. Vinje-gutten har en lekende utstråling på scenen, og er ekstremt sjarmerende. Han løfter fram resten av crewet sitt, hvor også fotografen hans får lov til å skinne. Jeg tar meg selv i å stå å digge til musikken. Dette er definitivt noe av det beste på den norske hip hop-scenen akkurat nå, og det vil nok bare bli større. En velfortjent applaus, rett og slett.

??? #sectionboyz @officialsectionboyz @oyafestivalen

En video publisert av Rubato.no (@rubato.no)

Klokka nærmet seg ni da den London-baserte gruppa Section Boyz entret Hagen-scenen. Heldigvis var dagens hip hop-kvote langt fra fylt opp. Den energiske guttegjengen lagde et heidundrende show, men syntes ikke selv de fikk den responsen de ønsket. De ba publikum derfor om å lage en enorm moshpit, som varte i et par minutter, før den resten av konserten ble en eneste stor sirkel, hvor noen hoppet inn og ut, mens resten så på. Selv håpet jeg på å se en større moshpit, men publikummet på Øya er kanskje ikke den typen. Hva vet jeg? Det eneste jeg vet er at jeg ble skuffet over publikum, hvor jeg savnet at folk gjorde enda mer ut av moshpiten gutta fra London la opp til. Det skal sies at to-tre personer gikk all in, og ble ordentlige gjørmete og jævlige. Energien manglet dog ikke på scenen, det skal sies!

En heidundrende avslutning
Kvelden ble avsluttet med to av festivalens headlinere, New Order og Highasakite. New Order var sist i Oslo i 1981, og hadde denne kvelden fått tildelt plass på Sikrus-scenen. Britene leverte god en stødig konsert, men det var da undertegnede måtte bort til presseteltet for å redigere bilder, at det kveldens virkelige høydepunkt kom. Highasakite hadde allerede startet sin konsert da jeg ankom Amfiet, så jeg fikk dessverre ikke med meg starten, men det jeg så trollbandt meg helt. Bandet hadde virkelig gått all in på effekter denne fredagskvelden, og skulle sette et verdig punktum på dagen. Et glitrende lysshow, som reflekterte den myke stemmen til vokalist Ingrid Helene Håvik. Jeg har aldri vært en Highasakite-fan, og man kan si hva man vil om musikken, men at konserten de leverte i går er en av Øyas hittil beste er det ingen tvil om. Jeg ble rett og slett skikkelig overrasket og fornøyd. For en avslutning!

Sjekk ut bildebonanzaen fra gårsdagen.

Foto: Jørgen Berntson Aase

_DSC2394

_DSC2376

_DSC2343

_DSC2271

_DSC2237

_DSC2194

_DSC2189

_DSC2180

_DSC2938

_DSC2937

_DSC2930

_DSC2877

_DSC2850

_DSC2819

_DSC2753

_DSC2729

_DSC2723

_DSC2627

_DSC2580

_DSC2546

_DSC2502

_DSC2454

_DSC2437

_DSC2435

_DSC2419

_DSC3011

_DSC3019