Da er dag 2 i Tøyenparken omsider over. En dag som kunne by på høydepunkter fra Stormzy, Jamie XX og ikke minst produsenten til Kanye West (Yeezus, 2013), Arca.

Tekst: Jørgen Berntson Aase

Det var en sliten journalist som sluntret bort til Tøyenparken rundt 15-tiden i går ettermiddag, etter å ha irritert seg over at bysykkelstativet ved Torggata ikke fungerte. Det var allerede to lovende, norske artister som hadde spilt da jeg endelig ankom festivalen, Frøder og Dagny. Jeg unnskyldte meg med at jeg hadde sett Dagny opptre for bare et par dager siden, så det gikk vel egentlig greit.

Utover i showet tar den svært så energiske Onge$ushimane av seg t-skjorten, og det var da man visste at konserten skulle gå over i en ny fase.

$ushi X Kobe_DSC1652
Da jeg omsider entret festivalområdet kunne jeg høre bassen fra Thias sin Pioneer-rigg dundre utover parken. Jeg kjapper meg bort til Hagen, hvor to av våre bergenske favoritter, $ushi X Kobe, allerede hadde startet sitt energiske show. De to motsetningene lager et fullkoment show, og beviste i aller høyeste grad hvorfor de har fått navnet sitt på Øya-plakaten. Utover i showet tar den svært så energiske Onge$ushimane av seg t-skjorten, og det var da man visste at konserten skulle gå over i en ny fase. Energien skulle dobles, både på scenen og i crowden. Tekstene til de to bergenserne kan nok kalles banale, ensformige og sexistiske, men det brydde ingen i crowden seg om. Gutta vet å lage liv, og det gjorde de også denne solfylte torsdagen, som $ushi tok på seg æren for.

Gutta stagediver (inludert Thias), leker med publikum, har en god kjemi seg imellom, og ser ut til å storkose seg på scenen. Man kunne fort ha kjedet seg på en konsert som ellers manglet store lyseffekter og annet materiale, men ikke her. Man trenger bare de unge bergenserne. Konserten kunne dog blitt enda mer syk med et større inntak av alkohol, og spilling senere på kvelden, men Øya-ledelsen var nok redd for at noen kom til å skade seg i moshpiten, så det var kanskje like greit.

I dagsavisen ble det nevnt at lyden var alt for høy under duoens konsert, men de lurte også på om det var bare de som var for gamle, eller om lyden faktisk var for høy. Jeg er nødt til å skuffe dere; dere er for gamle.

En likanes drittunge
Videre går turen ti britiske Rat Boy. Allerede en stund før konserten startet hadde både pressefotografer og publikum samlet seg foran scenen. Plutselig farer det en ølboks inn i barikadene som er satt opp foran publikum, og det viste seg at den kom dundrende fra backstagen til Rat Boy. Samtidig spilles høye politisirener over anlegget for å markere at konserten snart starter.

Produsenten til Kanye West, Arca, mine damer og herrer! #øyafestivalen #øyablikk @oyafestivalen

En video publisert av Rubato.no (@rubato.no)

I god tro om at det ikke kommer flere ølbokser farende mot publikum plasserer jeg meg i midten av fotopiten, men den gang ei. Rat Boy ødelegger mikrofonstativet, kaster vann og drit på publikum og meg. Det ser ut som om hele bandet er hentet ut fra en kjip romantisk komedie, hvor vokalisten gjemmer seg bak en fasade i rockebandet Rat Boy. Greit nok, han er henrykt over å være i Norge, men ikke sprut så jævlig mye drit på meg. Jeg tar til takke med at det hvert fall ble litt kule bilder, og at musikken faktisk er ganske kul.

Hvem har lært Arca å være så kokko?
Jeg fortsetter å oppholde meg på det som har blitt yndlingsscenen min, Hagen. Her tar nok en grime-konge, Stormzy, over scenen. Han er henrykt over å se at så mange har tatt turen, noe som smitter over på publikum. ”Energy-crewet” hans på fremste rad synger med, danser, hopper og spretter. De er, om ikke mer, like henrykt over å se den HFKHJKF grime-artisten ta turen til Norge.

Kvelden preges stort sett av dj-sett fra nevnte Arca, produsenten til Kanye West, tyske DJ Koze og Jamie XX.

Arca er den som gjør mest inntrykk, da han tilsynelatende ikke har på seg bukse. I tillegg har han på seg noe som ser ut som utrolig ubehagelige skinnstøvler. Han gir folket et spenstig show, og utifra hva han leverer er det fort gjort å tro at Arca har blitt påvirket av Kanye. Gøy er det uansett.

Hva synes dere om torsdagen på Øya?

Ses på Gundelach klokken 16:00!

_DSC1646

_DSC1650

_DSC1652

_DSC1673

_DSC1691

_DSC1699

_DSC1704

_DSC1723

_DSC1762

_DSC1769

_DSC1784

_DSC1794

_DSC1808

_DSC1820

_DSC1828

_DSC1836

_DSC1871

_DSC2063

_DSC2068

_DSC2088

_DSC2091

_DSC2138

_DSC1075

_DSC1079

_DSC1123

_DSC1203

_DSC1238

_DSC1244

_DSC1252

_DSC1258