Lørdag kveld ble norske artister hyllet og feiret, i form av tre kåringer under P3 Gull. Årets live, årets låt og årets nykommer har blitt kåret, i tillegg til P3-prisen 2016.

Tekst: Jørgen Berntson Aase
Foto: Tom Øverlie

Lørdag kveld var det duket for en helstøpt festaften da P3 arrangerte tidenes fjerde P3 Gull. Norske artister skulle hylles, og flere skulle opptre. Et stjernespekket show, hvor blant annet Astrid S, dePresno, Dagny, Matoma, Julie Bergan og Cezinando opptrådte.

Den gjeveste prisen av dem alle
Den gjeveste prisen av dem alle var det elektronikaduoen Röyksopp som stakk av med. Begrunnelsen var det en jury som sto bak, som omtalte de to som både kompromissløse, beundringsverdig og selve spydspissen for sin sjanger.

– Dette er vanvittig fett for oss!, sa duoen da de mottok prisen på Sentralen.

Slik begrunner juryen avgjørelsen:
«Röyksopp har gjennom konsistente utgivelser og sterke liveopptredener i en årrekke vært selve spydspissen for en sjanger som har plassert Norge på det musikalske verdenskartet. Gjennom en kompromissløs og egenrådig tilnærming, har de fremdeles en posisjon som ledestjerne for svært mange som lager elektronisk musikk. På tross av sin sterke posisjon også utenfor landets grenser, har duoen etter nærmere 20 år klart å beholde en stor grad av mystikk. Ved flere anledninger har Røyksopp utvidet sjangeren, blant annet gjennom definerende samarbeid med Susanne Sundfør og Robyn. Duoen har en beundringsverdig sterk evne til å tenke nytt, uten at det går på bekostning av deres umiskjennelige egenart og signatur.»

31114756402_c74229cc13_z

Årets Nykommer
Årets Nykommer var det Cezinando som stakk av med. I mars ble han Årets Urørt i regi av P3 under by:Larm, og i kveld vant han nykommer-prisen. Det var en tydelig preget Cezinando som tok imot prisen.
– Tusen takk til alle som har hjulpet meg på veien, sa 21-åringen fra scenen. Dette er juryens begrunnelse:

«Cezinando har på kort tid markert seg som en helstøpt og nyskapende artist. Som lyriker er han formidabel, der han sammenblander vittige og viktige tekstlinjer på lekent vis. Med en imponerende tilstedeværelse på scenen og i studio, har han fått et solid tak på mange unge mennesker. Han utfordrer og utvikler rapsjangeren ved å utfolde seg kreativt på flere områder og klarer samtidig å være troverdig. Cezinando er en artist som har alt det som skal til for å kunne markere seg ytterligere i lang tid fremover.»

Cezinando fremførte også under kveldens prisutdeling, vakkert akkompagnert av Moss Pensjonistforening sitt sangkor.

Karpe Diem tok med seg to priser hjem
De to andre prisene var det Karpe Diem som stakk av med, i kategorien Årets Låt med «Lett å være rebell i kjellerleiligheten» og Årets Live.

– Jeg håper barna mine vokser opp og ikke forstår denne låten her, eller at de ikke kan relatere seg til dette. Jeg håper jeg må forklare hva som skjer i musikkvideoen, og at den blir utdatert. Men frem til da: Tusen, tusen takk!, sa Magdi.

Duoen har skapt mye debatt med låtene de slapp i slutten av 2015, og er en del av deres «Heisann Montebello»-prosjekt. De fikk stor oppmerksomhet, blant annet fordi de kritiserte justisminister Anders Anundsen sin politikk.

– Men gitt arbeidsbeskrivelsen hans er det hans navn som dukker opp i hodet når man snakker om disse tingene (innvandring, flyktninger og asylpolitikk red adm.). Problemene vi står i nå, flyktningkrisen og asylbarna som ble sendt hjem, jeg er nok ikke den eneste som synes det kunne vært håndtert bedre. Jobben min er å skrike ut disse følelsene, sa Chirag til VG for ca. et år siden.

Begge disse prisene var det publikum som stemte frem.