Jeg hadde ikke hørt om Emile the Duke aka ”Aasen” før en kamerat anbefalte meg han noen dager før festivalen. Jeg hørte gjennom siste platen, og ble en fan med en gang. Det viser seg at Emile the Duke har rappet lenge, men kom i fjor ut med en utgivelse på norsk. Dette i form av albumet ”Aasen.” Her rapper/synger han over funky rytmer med inspirasjoner fra jazz og elektro.

16. September 2016
Vill Vill Vest
Victoria
Stemning: Vittig6
Terning: 6

Tekst: Jonas Solevåg

Stemningen er noe småklein når vi kommer inn i lokalene. Alle venter i spenning.

”Jeg må bare knyte slipset” sier han kort.

Han tar seg god tid, men omsider stiller han seg opp og gjør seg klar til å starte.

”Jeg ser de har skrevet Emile the Duke på plakaten, men jeg kommer bare til å spille sanger fra Aasen”, fortsetter han

Publikum klapper fornøyd. De er her vel slik som meg, for å høre på sangene fra det vittige albumet.

Han starter med låten ”Punktlig.” Det er passende ettersom han starter konserten 5 minutter for sent. Han synger/snakker over de rolige beatsene. Skildringene hans av hvordan livet er med jobb i Oslo kommune er skremmende vittig. Jeg ler høyt, det gjør vi alle i publikum.

Ikke bare forteller han morsomme historier fra en kommune-ansatts hverdag, men han setter søkelys på større problemer vi har her i Norge. Ineffektivitet, latskap, useriøsitet på arbeidsplassen. Alt dette får vi fantastiske beskrivelser på gjennom hele konserten.

Ikke nok med at han spiller alle de aller beste låtene fra ”Aasen”-skiven, men han gir oss også noen smakebiter på den kommende platen ”Aasen tar helg.” (Som for øvrig slippes 23. September.) Her er det flere låter som falt i smak for meg. Med titler som ”Lørdag,” ”Kompromiss” og ”Månedens Røyk.” På de nye låtene følger han opp i samme stil med å skildre hvordan Ola Nordmann lever sitt dagligdagse liv (ifølge Aasen). Han forteller oss at ”Aasen” bare er den vanlige norske mann.

Konserten avsluttes brått etter at ”Månedens Røyk” er ferdig, fordi Emile the Duke/Aasen forlater scenen for å ta seg en sigarett utenfor.

Konsertopplevelsen på Viktoria denne kvelden var virkelig noe utenom det vanlige. Istedenfor energi og hyling, fikk vi servert rolige rytmer og latterkrampe. Det var en deilig start på festivalkvelden og jeg kan ikke vente til del to av ”Aasen”-prosjektet kommer ut.