Det kunne ikke vært under bedre forhold at Ezra Koenig og resten av medlemmene av Vampire Weekend entret Orange Stage på Roskilde fredagen. Solen sto lavt på himmelen, den store oppblåsbare jordkloden hang klar over scenen, og publikummerne (les: undertegnede) var generelt svært klare for å endelig få oppleve bandet live etter en relativt lang turnépause.

 

Tekst: Ida Strande Ottersen

 

Koenig & co åpnet ballet med Sunflower, et av høydepunktene fra det nyeste albumet Father of the Bride som kom ut tidligere i år. Videre fulgte en god miks av både nye og eldre låter fra alle album, og Koenigs vokal var så lik studioversjonene at man nesten kunne begynne å lure på om det var playback (noe det selvsagt ikke var). Det var merkbart at de har gjort dette en del ganger før, og det skrives i positiv forstand. Både eldre slagere som A-Punk og Holiday, og nyere allsangvennlige hits som Harmony Hall og This Life, slo meget godt an hos publikum og undertegnede selv. Hardcore fans av «gamle» Vampire Weekend vil kanskje klage over at de ikke spilte flere sanger fra de første albumene (hvor ble av Oxford Comma?), men tross alt så er de jo på turné for å promotere den nyeste musikken, så det er vel strengt tatt ikke noe man kan klandre dem for.

 

Et lite minus i boka var at bandet ikke kommuniserte så mye med publikum. Det var ikke ofte Koenig snakket mellom låtene, og når han gjorde det var det ikke mye som ble sagt. Det skapte en følelse av at de omtrent kun var der for å gjøre en jobb og ikke noe annet. En annen liten nedtur var valg av avslutningslåt. Jerusalem, New York, Berlin er en nydelig sang, men i festivalsammenheng fungerte den ikke like bra til å runde av settet. Det var merkbart at stemningen dabbet litt av blant publikum, og de kunne med fordel valgt en litt livligere (og mer kjent) låt som avrunder.

 

Likevel må jeg si at jeg aldri har opplevd at en time og et kvarter har gått så fort som det gjorde, og alt i alt så satt konserten så det knakte. Nå får vi bare håpe at de tar turen til Norge i nærmeste fremtids.

 

Terningkast: 5