Joe & the Shitboys var på Bookds liste over «Topp fem konserter du bør få med deg på By:Larm”.  Undertegnede var derfor full av forventning når de selverklærte “Shitpunk-veganerne” fra Færøyene sto klare på Krøsset 23.30 fredag kveld.

Vokalist Eivør Pálsdóttir går ut i et ellevilt tempo og får raskt publikum i danseform. Sanger som «The Shitpunk theme» og «Pull the trigger» kommer tidlig i konserten og danner et bilde av hvordan den neste knappe halvtimen vil bli: Svett, vill og til tider hysterisk morsom. Til tross for kun 30 minutters spilletid rekker bandet og spille gjennom hele diskografien (Ca. 25 låter). Grunnen er at låter som «Wonderwall» og “If You Believe in Eating Meat, Start With Your Dog” ikke varer i mer enn 20 sekunder. De korte punklåtene kommer på løpende bånd i en ellevill frekvens og publikum er i storform.

Vokalisten styrer publikum med jernhånd. Mellom sangene slenger han kommentarer og fornærmelser veggimellom. Favoritten kommer når han midtveis I konserten spør “Do we have any straight white guys in the house?” Jeg er den eneste som rekker opp hånda. Han ser på meg og roper: “This one is dedicated to you». Så spiller de låten «Macho Man Randy Savage, der følgende tekst runger gjennom lokalet:

“YOUR MIND IS WEAK AND YOUR DICK IS SMALL
BUT YOU’RE A MAN AND YOU WANNA FEEL TALL
YOU SLUTSHAME BECAUSE YOU GOT REJECTED
ALL WOMEN ARE BITCHES CUZ YOU FEEL NEGLECTED”

Jeg blir litt fornærmet og lurer på når Pálsdóttir har sett meg naken. Samtidig blir jeg beæret av å få en sang dedikert til meg. Det er stort.

Selv om det stort sett er hvite heterofile menn som får gjennomgå, har vokalisten også mye stygt å si om Neo-nazister, kjøttspisere og miljøsvin. Like før konserten rundes av med «The Shitpunk theme» har han:
1. rukket å få samtlige på Krøsset ned i knedstående.
2. Løpt rundt i lokalet og personlig sagt «fuck you» til samtlige.
3. Vist fingeren og moshpita med samtlige (Inklusive lydmann/bartender og dørvakt).

Etter konserten er jeg svett, litt fornærmet for peniskommentaren, men alt i alt veldig fornøyd. Det er absolutt ikke den mest tekniske konserten jeg har sett, men det er jo heller ikke poenget med «shitpunk». Joe & the shitboys ble for meg et av høydepunktene på årets festival!

5/6