Amerikanske Allen Stone, som ofte blir sammenlignet med artister som Stevie Wonder og Marvin Gaye, har aldri lagt skjul på at han er svært inspirert av de gamle soul-stjernene. Selv kaller han seg «a hippie with soul», stiller på scenen med treperler rundt halsen og er heller ikke redd for å skrive om sosial og politisk urettferdighet. Musikeren gjorde seg for alvor bemerket utenfor hjemlandet med sitt selvtitulerte debutalbum i 2012, og nå turnerer han i Europa med andreplata «Radius». Oppmøtet på John Dee søndag kveld vitner om at han også har mange fans i Norge.

Allen Stone er først og fremst en glimrende vokalist, men også en dyktig entertainer som vet hvordan han skal engasjere publikum med dans, klapp og jubel. Men han imponerer mest når han konsentrerer seg om det han virkelig kan – lekne improvisasjoner og svimlende belting-teknikk. Midtveis introduseres den svenske artisten Tingsek som gjestevokalist, men han klarer ikke sette spor i lydbildet når han umiddelbart faller i skyggen av hovedpersonens stemmeprakt.

Enkelte av låtene på «Radius» balanserer på grensen til å være litt lett forglemmelige, men disse gjør seg bedre live og fremføres av et band med overskudd og trøkk. Bassisten groover så du kjenner det i beinet, blåserekka legger spennende harmonier og trommisen får boltre seg alene i flere minutter til ellevill begeistring fra salen. De beste og mest funky låtene på plata, som «Freedom», «Voodoo» og «Fake future», er som ventet også sterke kort live og får John Dee til å koke.

Det kunne med fordel vært laget enda mer plass til det rene musikalske håndtverket, for musikerne er mer enn dyktige nok til at det holder å bare lytte og digge med. Det blir så mye «show», at det tidvis virker litt distraherende fra hvor bra de faktisk spiller, men for all del – det fungerer. Stemningen står i taket når Stone, i ekte hippie-stil, får salen til å synge «I want som free love, give it to me». Og når de til slutt knaller til med den kruttsterke hiten «Satisfaction» er det bare å seile med på oppfordringen om å legge fra seg mobilen og være tilstede i energien som bare finnes der og da. Så lenge han ikke glemmer å sette beina ned på jorda innimellom, er Allen Stone verdig en plass på hylla sammen med de gamle soul-stjernene.

Terningkast: 5/6
Tekst og foto: Elise Daaland