Magnus slapp forrige fredag låten «The Breakfast Club». Magnus Skaug lager instrumental-musikk som befinner seg i krysningspunktet mellom kraut, indie og surfrock. Skranglete cowboy-gitarer og syngende synther ligger i fronten av et eklektisk lydlandskap som beveger seg mellom up-beat krautgrooves til større soundtrack-lignende partier. Ellers er Magnus inspirert av Nintendo-universet, 80-talls klassikeren The Breakfast Club og det svenske sosial- kulinariske fenomenet fika.

Hva er inspirasjonen bak låten?

-Inspirasjonen bak musikken min kommer fra ulike hold. I det siste har jeg blitt inspirert av musikk som har gitarer eller synther som hovedformidlere av temaer og melodier. Gjerne også musikk med enkle harmoniske forløp til disse melodiene. The Shadows, Kraftwerk og NEU! er noen eksempler. The Shadows med Hank Marvin sin cowboy/surf-gitar i front og krautrock-band som kraftwerk og NEU! med sine minimalistiske akkordprogresjoner og flotte synther. Mer samtidige artister som har inspirert meg er Daniel Øgren og Musette. De skriver helt fantastiske melodier og instrumentalmusikk! Ellers inspireres jeg også av den enorme mengden musikk som finnes i filmmusikk/soundtrack-verdenen. Jeg så nylig filmatiseringen av Brødrene Løvehjerte fra 1977 blant annet. Filmen har et helt nydelig soundtrack med vakre melodier, flotte orkestrale arrangementer og megahippe synther!

Hvordan har du arbeidet med låten?

-Låten skrev jeg i vår en gang, og ideen om å spille det inn selv kom vel nærmere sommeren. I sommer spilte jeg da inn trommene på låta med kompis og medmusiker Martin Mellem bak trommesettet. Martin spilte da trommene på låta uten noe annet å forholde seg til enn minnet av melodien og formen på låten mens det ble spilt inn. Veldig sporty vil jeg si! Etter dette spilte jeg inn resten selv, lag på lag, i løpet av sommeren. Jeg har brukt en del tid på mikseprossen av denne låta, siden det er noe jeg er veldig fersk på. Den prossessen har vært veldig lærererik og gøy, men også veldig frustrerende og tidskrevende fordi jeg alltid lærer og hører noe nytt mens jeg holder på. Prossessen bak låta generelt har vel vært litt loka til tider, siden jeg ville gjøre så mye som mulig på egenhånd uten erfaring med det, men jeg har lært utrolig mye av det!

Hvordan tilnærming har du når du lager musikk, er det en prosess hvor du starter med en konkret plan eller mer improvisasjon og endringer underveis?

-Som oftest får jeg en idé til en melodi eller akkordprogresjon som gjerne blir en del av en større låt. Disse enkeltideene kan ofte ligge urørt lenge før jeg hører på det igjen. Etter noen uker/måneder kan jeg plukke det opp igjen og få inspirasjon til en fortsettelse. Noen ganger er prosessen raskere og idéene kommer fortløpende, som oftest med noen endringer underveis. Det skjer også mye underveis i inspillingsprossesen i det jeg  får grunnlåta på plass. Det fine med å ha studioet på soverommet er at jeg ikke har den tidsbegrensingen man kanskje har i et ordentlig studio så da kan komponering og inspilling skje parallellt. Noen ganger kan det bli for mange idéer ved en låt. Da forkaster jeg gjerne disse ideene eller sparer det til noe annet.

Er det noen grunn til at du ikke har vokal på låten?

-Grunnen er vel at jeg lenge har ønsket meg et instrumental-band med gitarer og synther som tar den rollen vokal vanligvis ville hatt. Foreløpig tror jeg at jeg vil fortsette å skrive musikk med den tanken. Det kan godt hende jeg tar med vokal i musikken min fremover, men da ikke i rollen som hovedformidler av melodiene med tekst osv. I hvertfall ikke i forbindelse med dette prosjektet.

Hva er det svenske sosial- kulinariske fenomenet fika?

-Det sosial- kulinariske fenomenet fika er kanskje verdens koseligste fenomen! Kort sagt er det svenskenes uttrykk for når man tar en liten matbit/kakestykke sammen med en kopp kaffe eller te. Fika er en essensiell del av svensk kultur og jeg tror dette er en av grunnene til at de generelt er så ålreite og lager så gode melodier!

Jazze med gutta eller spille jazz med gutta?

-Spille jazz med alle som vil!!

Hva er planene framover?

-Planene er å spille noen konserter nå i vinter/vår. Det gleder jeg meg kjempemye til, fordi jeg har samlet en helt fantastisk gjeng å spille musikken sammen med! Gjengen består av Kai Von Der Lippe på synther, Eskild Myrvoll på bass og synther, Martin Mellem på trommer og meg selv på gitar. Jeg slipper også en til låt i løpet av vinteren/våren. Ellers så skal jeg fortsette å skrive og forhåpentligvis spille inn musikk til en plate en gang i løpet av neste år!