Vandbakk begynte for fullt å satse på musikken etter videregående da han bygget hjemmestudio i bestemors gamle leilighet. I likhet med syltetøy er også hjemmelaget musikk fra bestemors gamle leilighet bra greier. Vandbakk slapp i fjor debutsingelen “Solid Ground”. Nå er han tilbake med en ny følsom låt. Den skiller seg fra forrige låt ved at tempoet mer trappet ned, men temaene er fortsatt eksistensielle og universelle. Vi tok en prat med den følsomme låtskriveren. 

Gratulerer med slipp!
Hva føler du nå?

Det føles som om jeg har holdt pusten siden forrige slipp for over et år siden. Jeg er lettet, gira og utslitt på én gang.

Hva handler låta om?

– Låta er skrevet av min beste venn og samboer Snorre Sønderland. Han og jeg har hatt et tett samarbeid i snart fire år, og vi er i ferd med å smelte sammen. Låta er en skildring rundt det å møte livet fra et følelsesmessig perspektiv, som tilsvarer en uendelig strøm av positive og negative følelser. Følelser har en tendens til å ta over livssituasjonen. I ett øyeblikk kan man føle seg lykkelig, attraktiv og forberedt, mens i det neste kan man føle seg som tidenes taper. Omverdenen behøver ikke å ha noe med saken å gjøre, men man etterlates i et slags ensomt skall under konstant bombardering av tanker og impulser som man må ta stilling til. Ofte kan det føles som om man gjør livet feil når man føler seg dritt, men opp gjennom årene har det gått opp for meg at dritt er en stor del av pakka. Ved å snakke om de mørkeste sidene i livet for så å kalle det å jobbe seg gjennom følelser har det hjulpet meg å forstå hvorfor jeg må bruke så mye tid med angst og depresjon. Istedenfor å stagnere eller stenge følelsene ute, ser jeg heller på det som en treningsøkt der fokus og viljestyrke blir satt på prøve. Jeg lider nå for å bli bedre rustet i framtiden.

Ofte kan det føles som om man gjør livet feil når man føler seg dritt, men opp gjennom årene har det gått opp for meg at dritt er en stor del av pakka.

Hvordan har du arbeidet med låten?

Låta var opprinnelig opptaksprøven til Snorre, der jeg stilte opp som vokalist. Det viste seg å funke ganske bra, så med Snorre sin velsignelse la jeg den inn i live-settet mitt. På bandrommet ble formatet på låta endret, og jeg følte mer og mer at dette var noe jeg vil satse på. Det første steget var å starte fra scratch og prodde en rå versjon. Denne «pre-produksjonen» om du vil, ble laget av Kristoffer Severinsen og meg selv. Videre i prosessen kom Jann Adrian Menkin Coucheron-Aamot (Jam Couché) på banen og tok låta til nye høyder i samspill med Kristoffer, Snorre og meg selv. William French og Eirik Grove har også bidratt til låta. Resultatet er noe som bare kunne skjedd i samspillet mellom alle involverte.

Sounden har endret seg litt siden siste låt, hva har inspirert deg til å gå mer ned på det emosjonelle nivået?

Det at soundet har endret seg vil jeg si at er et resultat av mindre tid på bandrommet og mer tid i studio. Mye av det jeg kommer til å slippe framover vil ha et sterkere elektronisk preg, men alt faller innenfor den brede indie pop/rock sjangeren med undertoner av diverse stiler som urban og psychedelica. «Emotions» er en veldig riktig låt for meg i denne perioden av livet ettersom jeg har forsøkt å leve etter budskapet i rundt et år. Hvis jeg har én kjernesak som artist så er det å gi barn og voksne som sliter med typisk ADHD problematikk en hverdags-boost. Jeg har ADHD selv, og jeg vet godt hvordan det føles å ikke passe inn, både rundt andre og i sitt eget hode. Heldigvis har livet vist meg at man kan overkomme det meste gjennom vilje og venner som vil ditt beste.

Hvis jeg har én kjernesak som artist så er det å gi barn og voksne som sliter med typisk ADHD problematikk en hverdags-boost.

Bør gutter snakke mer om følelser?

Jeg tror mange gutter og menn har mye å lære rundt å håndtere følelser. Det er vondt å lese om selvmordsstatistikk og se hvor hardt rammet menn er av dette. Det viktigste er å komme til bunns i de aller tyngste temaene. Oppvekst har ufattelig mye å si, og veldig mange har gått eller går gjennom en oppvekst preget av destruktive mønstre som fører til problemer i voksenlivet. Dersom du har vonde følelser du sliter med å forklare, så oppsøk en psykolog. Det gjelder å bli stilt de riktige spørsmålene sånn at man kan finne svarene selv, ingen andre kan finne dem for deg. Det går nemlig an å rydde opp i barndommen til en viss grad, og hvis det er sant har du ingenting å tape!

Foto: Adrian Almo / @adrianalmo

Velg en, føle noe, eller ikke ikke føle noe?

Veldig godt spørsmål det der. Vi trenger å føle for å leve, men likevel rømmer vi fra følelser og livet for å gå i null. Mange foretrekker å ruse seg, forsvinne i en verden av dataspill eller noe annet for å slippe å delta i livet. Dette er ikke svart hvitt en negativ løsning, ettersom en pause i ny og ne er sunt om ikke nødvendig. Jeg tror svaret på spørsmål er som med det meste i livet, nemlig en god balanse. Det veier allikevel tyngst mot å føle vil jeg si, ettersom det gjør deg sterkere og du er etter min mening mer aktiv som et levende vesen med kun ett liv.

Hva er planene for sommeren?

Snorre og jeg slipper låt sammen ganske snart, og jeg har en gig i mai. Ellers går det i å jobbe med en EP. Utenom musikken skal jeg bare cruise rundt og leve livet, god sommer!