Vi har kommet til den tiden av året der Oslos gater fylles opp av musikkentusiaster og bransjefolk som løper fra den ene konserten til den andre. Vi snakker så klart om by:Larm, Skandinavias største showcasefestival! Årets utgave byr på hele 145 norske og internasjonale artister som skal spille 200 konserter fordelt på 16 scener over tre dager. En klassisk problemstilling under festivalen er hvem man bør se og hvordan man skal få kabalen til å gå opp. Sistnevnte sliter vi selv med å finne ut, men vi kan i alle fall lose deg gjennom et knippe norske artister vi i rubato.no mener du bør få med deg på by:Larm i år!

Tekst: Anna Sørensen

Sassy 009

Sa noen tverrfløyte, but make it dansbart, mystisk og forførende? Det er i alle fall det SASSY 009 har gjort med deres tidvis iskalde techno-inspirerte elektropop.

Oslo-trioen, som består av venninnene Johanna Scheie Orellana, Sunniva Lindgaard og Teodora Georgijevic, har kun laget musikk sammen i litt over et år, men har likevel rukket å bli den største hypen i forkant av årets by:Larm.

Hvem som gjør hva er vi neimen ikke helt sikre på, da gruppa har valgt å holde en lavmælt og mystisk profil hittil. Alt vi veit er at fløytesoloen i “Are You Leaving” er SASSY 009s gave til menneskeheten og å oppleve den live kommer til å bli euforisk.

Debut-EPen “Do you mind” droppet i november i fjor og SASSY 009 er allerede booket til festivaler som Piknik i Parken, Øya, Field Day og The Great Escape. Først står derimot hele tre by:Larm-opptredener for tur og vi spår lange køer og fulle konserthus.

Tid og sted:
Torsdag 1.mars på Rockefeller kl. 21.30
Fredag 2.mars på BLÅ kl. 19.30
Lørdag 3.mars på The Villa kl. 23.00

Softcore untd.

Digger du skarp bergensrap? Digger du melodiske, indie-inspirerte gitarer og raske beats? Digger du hes vokal? Digger du smoothe produksjoner? Da digger du Softcore untd.!

Softcore untd. er universet der Emir Hvidsten Hindic aka Sushi fra Sushi x Kobe, Verdensrommet-gutta Vetle Junker og Andreas Høvset, og Mathias Humlen aka DJ Fakethias møtes på midten for å lage musikk som umulig kan plasseres i en sjanger.

Etter debutsingelen “Skolebenken” og andresingelen “Fjern” fra i fjor, fanget gutta oppmerksomheten til det amerikanske plateselskapet Cascine, som sammen med Vibbefanger og Eget Selskap gav ut deres nyeste låt “Sjansespill” tidligere i år. Låta ble også plukket opp av internasjonale medier som The Line Of Best Fit og self-titled.  

Litt kult er det også at Softcore untd. er en av juryens 26 utvalge til å spille på årets by:Larm, blant 1.400 innsendte demoer. Basert på tidligere konserterfaring med Vibbefanger-artistene blir dette to konserter med høyt energinivå og grisegod stemning.

Tid og sted:
Fredag 2. mars på DOGA kl. 22.00
Lørdag 3.mars på BLÅ kl. 23.30

Lil Halima

Ifølge 19 år gamle Lillian Halima Anderssen fra Bardu kommer de store tingene i 2018. Under artistnavnet Lil Halima lager hun en blanding av indie, urban og hip hop med et hint av afrikanske rytmer, inspirert av farens hjemland, Kenya. Resultatet finnes i form av mobilopptak publisert på SoundCloud.

Den unge artisten, som ennå ikke har sluppet noen offisielle singler, ble oppdaget av Universal Music på Instagram vinteren 2017. Der legger hun ut videoer hvor hun fremfører både egne og andres låter i tillegg til skikkelig fin kunst som også er verdt å sjekke ut.

Med et så stort plateselskap i ryggen og tre by:Larm-konserter på plakaten kan det se ut til at Lil Halima har rett i at de store tingene kommer i år. Vi spår i alle fall en lys fremtid og tror hun kan bli et overraskelsesmoment på årets by:Larm!

Tid og sted:
Torsdag 1.mars på Gamla kl. 21.30
Lørdag 3.mars på Parkteatret kl. 16.30 (Yngling)
Lørdag 3.mars på Parkteatret kl. 19.00

Blvck O

Det kan nesten virke som at Loddefjord produserer hip hop-artister på løpende bånd, men til forskjell fra sine bergenske musikkollegaer, rapper Blvck O (Omar Faal) stort sett på engelsk. Og det funker bra.

Med mørke, trap-inspirerte produksjoner som bakteppe, spytter den uavhengige rapperen linjer som reflekterer omgivelsene sine og ofte har referanser til utviklingen i samfunnet. Debutprosjektet “The Plot” har i skrivende stund over 2 millioner streams på Spotify og Blvck O har tidligere varmet opp for amerikanske The Game og den britiske grime-legenden Skepta.

Blvck O er en juryens utvalgte til å spille på årets by:Larm, hvor han spiller hele tre konserter i løpet av festivalhelgen!

Tid og sted:
Fredag 2.mars på John Dee kl. 23.00
Lørdag 3.mars på Parkteatret kl. 17.00 (Yngling)
Lørdag 3.mars på Parkteatret kl. 20.30

Lekende Lett

Lekende Lett har som mål å gjøre vanlige ting fete. Det får de jammen til når de pakker inn tekster om hvor lenge kaffen bør trekke i miami bass- og RnB-inspirert elektropop toppet med hip hop-elementer.

Bergensduoen dukket opp i 2016 med debutsingelen “Kom å lag litt liv” og holdt lenge identiteten sin hemmelig. I fjor ble det derimot kjent at det er fotograf Synne Bønes og produsent Kristian Stockhaus som sto bak de svært dansbare låtene “Nike” og “I Sommer”, og fin-fine “Bli Hos Meg”. Siden har de turnert med Kjartan Lauritzen og nylig slapp de låta “Søndag”, en relaterbar skildring av den siste dagen i uken.

Det er ikke bare oss i rubato. som har sterk tro på Lekende Lett i 2018, de er faktisk valgt ut av by:Larm-juryen til å spille på årets festival. Det blir spennende å se om Lekende Lett lever opp til forventningene, men vi er ganske sikre på at det i alle fall blir høy dansefaktor.

Tid og sted:
Fredag 2.mars på DOGA kl. 21.00
Lørdag 3.mars (natt til søndag) på BLÅ kl. 00.30


Company Ink

Den relativt ferske Trondheimsduoen Company Ink består av norske Axel Olsen og irske Daragh Wearen Murphy, som lager post-punk med tydelige referanser til 80-tallets britiske gitarmusikk.

Med debutlåta “Eat Your Ropes” i bagasjen spilte duoen sin aller første konsert på Trondheim Calling tidligere i år og ble senere plukket ut som en av årets demoartister på by:Larm.

Vi satser på at Company Ink leverer ung, energisk og kanskje til og med litt smårebelsk stemning på scenen under by:Larm, og vi gleder oss til å høre hva de har å by på i tillegg til debutsingelen!

Tid og sted:
Torsdag 1.mars på Ingensteds kl. 19.00
Fredag 2.mars på Revolver’s Goon Bar kl. 21.30

Halie

Er det fortsatt innafor å kalle en dyktig, ung artist for et stjerneskudd? Det føles nemlig som den mest riktige beskrivelsen for 17 år gamle Hannah Emilie Grung, som er i ferd med å bli Norges neste scandi pop-komet under artistnavnet Halie.

Halie, en av våre Spotlight-artister i år, er allerede tatt under MADE Managements vinge og har høstet god kritikk for hennes to første singler “Echo” og “Youth”. Debutkonserten på Vill Vill Vest i fjor ble fort en snakkis og siden har Halie varmet opp for selveste Sigrid på Rockefeller og gjestet det populære talkshowet Skavlan på NRK.

Under by:Larm venter hennes største konsert hittil, på intet mindre enn Sentrum Scene. Vi er nok ikke alene om å glede oss til å oppleve hennes dype stemme og friske poplåter live, så det gjelder nok å være tidlig ute for å få med seg konsertene!

Tid og sted:
Torsdag 1.mars på Sentrum Scene kl. 21.00
Fredag 2.mars på Gamla kl. 21.30

Selmer

Selmer bader for tiden i lovord som “up and coming” og “unge og lovende”, og vi slenger oss like greit på den bølgen.

En bølge er i det hele tatt en god metafor på musikken til Oslobandet, som beveger seg over i et lo-fi-univers fylt av sommerlige gitarer, 70s-inspirerte tangenter og tekster om surfing og palmetrær. Vi får litt Mac DeMarco-vibes, og det bør tas som et stort kompliment.

Det er også verdt å nevne at Selmer ble booket til fjorårets Øyafestival kun en måned etter deres debut. Konserten ble en kritikerrost affære og vi er derfor ikke overrasket over at bandet er et av juryens utvalgte til å spille på årets by:Larm. Vi er alle fall klare til å bli sjarmert i senk og drømme oss bort til palmesus og dus.

Tid og sted:
Torsdag 1.mars på Gamla kl. 20.30
Lørdag 3.mars på Ingensteds kl. 21.00

Fay Wildhagen
…er kanskje allerede et kjent navn for mange, men vi synes likevel hun fortjener en real anbefaling fordi tenk!!! hvor vanvittig fint det blir når hun fremfører sine melankolske og mektige folk- og indie pop-låter i Kulturkirken Jakob under by:Larm! Vi får frysninger bare av tanken.

Ikke bare er Fay Wildhagen en dyktig vokalist med en imponerende kontroll over sin såre, helt vilt nydelige stemme. Hun er også en svært dreven gitarist, noe som høres godt på debutalbumet “Snow” fra 2015, men som kommer best frem i hennes liveopptredener hvor energinivået er skyhøyt. Det gleder oss derfor å høre at det etterlengtede andrealbumet er under produksjon.

Vi håper by:Larm-konsertene byr på litt ferskt materiale i tillegg til favoritter som “Into The Woods” og “Fire On The Mountain”, og gleder oss til kvalitetsmusikk fra Fay!

Tid og sted:
Torsdag 1.mars i Kulturkirken Jakob kl. 20.00
Lørdag 3.mars (natt til søndag) på Rockefeller kl. 00.30

Ivan Ave

Direkte fra Australia-turné kommer Ivan Ave for å avslutte hele by:Larm-sirkuset med en eksklusiv konsert der han spiller “Every Eye”-albumet fra A til Å.

«Every Eye» er et delikat rap-album med elementer fra jazz-, soul- og funksjangrene, og tar lytteren med på en reise gjennom et lyrisk univers fylt av Ivan Aves tanker om hjertet, sinnet og verden slik han ser den. Albumet, produsert av blant annet Mndsgn, Kaytranada og Like, hanket inn en rekke femmere og intet annet enn en Spellemannsnominasjon i kategorien «Urban». Altså, wow.

Alt ligger til rette for at det blir en spektakulær avslutning på by:Larm-festivalen når Ivan Ave med fullt band inntar Kulturkirken Jakob natt til søndag. Vi gleder oss til å runde av en hektisk festivalhelg med behagelig kvalitetsrap fra Telemarks store sønn!

Tid og sted:
Lørdag 3.mars (natt til søndag) i Kulturkirken Jakob kl. 01.30

Sjekk ut flere norske artister som spiller på by:Larm her: